
Pálivá žihľava - nebojte sa je!
Vedeli ste, že žihľava je liekom na mnoho problémov?
Keď sa spomenie žihľava, ako prvé nás možno nenapadnú prospešné účinky. Pokiaľ sa s ňou náhodou stretneme, väčšinou zanechá po sebe bolestivé spomienky, pretože drobné chĺpky, ktoré má na listoch a stonke, sa pri dotyku narušia a rastlina doslova vystrelí ich obsah (kyselinu mravčiu): preto pociťujeme ostrú pálivú bolesť.Jej chuť pripomína špenát a dokáže vyrásť kdekoľvek a veľmi rýchlo.
V ľudovom liečiteľstve si žihľava vyslúžila popredné miesto, a nie náhodou!
Poskytuje pomoc na mnoho problémov, vedeli ste napríklad, že žihľava:
- vynikajúco posilňuje imunitu,
- obsahuje vitamín A,C,D a K,
- má vysoký obsah železa, selénu, karoténi, vápnika a horčíka.
Na čo všetko sa odporúča?
- Na detoxikáciu, prečistenie krvi,
- na astmu,
- na chronický kašeľ,
- na bolesti hrdla,
- na prechladnutie,
- na všeobecné zmiernenie bolesti,
- na štípance, rezné rany, rany, popáleniny.
Ani to nie je náhodou, že táto rastlinu obsahuje mnoho skrášľujúcich prípravkov.
Má vysoký obsah síry a kremičitanov, preto pite žihľavový čaj
- Aby boli vaše vlasy zdravé, lesklé a husté.
- Aby bola vaša pokožka čistá a žiarivá.
- Budete prekvapení, ale v zahraničí sa na mnohých miestach používa aj na kulinárske ciele, napríklad do polievok, ako základná zložka do smoothie a aj do šalátov. V takom prípade je potrebné zbaviť rastliny pálivých listov.
Pripomienky
Pre pridanie komentáru musíte byť prihlásený!