
Éra reforiem v 21. storočí?
Základy reformnej výživy
Dostali sme sa k tretej časti našej série predstavovaní výživových foriem. Doteraz ste mohli čítať o paleo- a o vegetariánskej strave. Teraz je v hlavnej úlohe zdravá reformná strava. O tomto životnom štýle koluje veľa mylných teórií. Nalejme si „čistú vodu do pohára“!
V čom je iná ako ostatné?
Reformná výživa si vyžaduje celkovú zmenu životného štýlu. Pokiaľ sa rozhodnete pre tento spôsob výživy, musíte zmeniť aj pohľad na celú vec. Hlavným cieľom je navrátenie zdravia, to je poslanie. Zástancovia zdravej výživy sa domnievajú, že na popredných miestach medzi dôvodmi úmrtí nie sú infekcie a problémy vyplývajúce zo znečistenia životného prostredia, ale negatívne zmeny v ľudskom tele spôsobené nevhodnými stravovacími návykmi.
Čo je reforma?
Mnohí si ju mýlia s pojmom „bio“, avšak tu ide o trochu viac. V reformnej výžive môžete konzumovať „bio“ aj „nebio“ potraviny, no uprednostňované by mali byť produkty pochádzajúce z kontrolovaných hospodárstiev. Tieto konzumujte v stave, ktorý je najbližšie k pôvodnému. Základom tejto výživy je rôzne ovocie, zelenina a obilniny. Prísnejšia verzia tohto stravovacieho štýlu nepripúšťa konzumáciu mäsa a potravín, ktoré majú živočíšny základ, má teda blízko k vegánskej strave. Dnes už je možné na pojem “reformný” hľadieť aj trochu inak. Môžete konzumovať aj mäso a ryby, ale iba s mierou. Podstatné je, aby mäso a ryby boli „čisté“, t. j. aby pochádzali z kontrolovaného chovu, vhodných podmienok.
Ako ste mohli čítať už v predchádzajúcich článkoch, aj tu je veľmi dôležitý opatrný a postupný prechod, resp. ak sa vám už preklenutie podarilo, tak aj v rámci neho treba brať všetko s mierou. Nebuďte nenásytní, ani pažraví! Pokúste sa stravovať tak, že keď vstanete po jedle od stola, nebudete mať pocit úplnej sýtosti, prejedenia sa. Toto je veľmi dôležitým pilierom reformnej výživy.
Na čo si treba dať pozor, pokiaľ ste zástancom reformnej výživy?
Pri príprave jedál v rámci tejto stravy dbajte na to, aby ste masť a oleje používali čo najmenej. Jedlá pripravujte grilovaním, naparovaním, či dusením, aby ste nezničili všetky živiny a nevniesli zbytočne veľa tukov. Tie potraviny a prísady, ktoré neobsahujú dostatok nevyhnutných vitamínov a minerálnych látok, dôležitých pre život, vyraďte zo svojho jedálneho lístka.
Ktoré potraviny by ste mali vynechať, pokiaľ aj vy chcete byť reformní?
- biela múka,
- rafinovaný cukor,
- soľ,
- sladené nápoje,
- čokoláda,
- rôzne tuky živočíšneho pôvodu.
Dôležité!
Neprijímajte bielkoviny iba zo živočíšnych zdrojov! Objavte bohatstvo prísad rastlinného pôvodu!
S čím sa skutočný „reformer“ bezpodmienečne stretáva:
- Rastlinné oleje. Paleta je veľmi široká, môžete si dovoliť skoro všetky druhy za studena lisovaných olejov, napr. olivový, slnečnicový, tekvicový, ľanový, sójový, olej z pšeničných klíčkov, orieškov, repkový, olej z hroznových jadierok...zoznam je skutočne dlhý.
- Surová, dusená, parená, grilovaná, sušená zelenina.
- Surové, dusené, sparené, grilované, alebo sušené ovocie. Vzhľadom na to, že táto výživa obsahuje skutočne málo sladkosti, na zahnanie takýchto chúťok jedzte veľa sušeného ovocia.
- Čerstvé klíčky.
- Jogurt, kefír, kyslé mlieko, tvaroh a syry.
- Celozrnné obilniny. Sú veľmi dôležitou zložkou jedálneho lístka.
- Olejnaté semienka.
- Čerstvé bylinky, sušené korenie.
Dnešná verzia tohto zdravého stravovania je o vás. Znamená to, že si nevyžaduje odopieranie, ale nabáda vás, aby ste sa vo svojej koži cítili dobre. Dôležité nie je to, aby ste hladovali, ale aby každé jedenie bolo pre vás sviatkom. Pokiaľ veľmi zatúžite po čokoláde, s čistým svedomím si dajte jednu kocku. Užívajte si život, ale vyhýbajte sa pažravosti!
***Reformovaný recept pre vás***
Miešaný šalát so sezamovými semiačkami, tekvicovým olejom a grilovaným kozím syrom
Čo budete potrebovať?
- Čerstvý hlávkový šalát (môžete ho nahradiť rímskym šalátom, šalátom z dubových listov, ale ľadový šalát sa do tohto receptu nehodí).
- 3-4 paradajky dozreté na slnku.
- 1 červená cibuľa.
- 1 strúčik cesnaku.
- Sezamové semienka.
- Tekvicový olej.
- 15 až 20 dkg prírodného kozieho syra (môže byť aj viac).
Príprava:
Kozí syr trochu poobracajte na grile. Netreba ho príliš opiecť, inak sa roztečie.
Kým sa syr griluje, za ten čas pripravte šalát. Umyte všetky prísady, nakrájajte ich podľa vlastného gusta – okrem cesnaku. Vo veľkej mise všetky prísady opatrne premiešajte a pridajte sezamové semienka. Do tekvicového oleja pridajte roztlačený cesnak a touto zmesou pokropte šalát. Servírujte s grilovaným kozím syrom.
Ako sa vám podaril šalát? Porozprávajte mi na blogu.
Pripomienky
Pre pridanie komentáru musíte byť prihlásený!