Od maslovníka afrického až k Vám
Takto sa to začalo…
Zoznámila som sa s plodmi a maslami z najrôznejších zdrojov, videla som hotové výrobky v rôznych farbách, od béžovej až po sivú, s rozličnou textúrou, s viac či menej intenzívnou dymovou vôňou, jedným slovom, bola to dlhá, skúsenosťami vydláždená cesta, na konci ktorej som našla kvalitu, ktorá ma nielenže presvedčila, ale aj načisto očarila. Aby ste získali predstavu o tom, aký poklad držíte v rukách, porozprávam vám, akou puntičkárskou a ťažkou prácou získavajú ghanské ženy z plodov maslovníka afrického Vám dobre známe bambucké maslo prémiovej kvality.
Vitellaria paradoxa, maslovník africký, poklad Afriky, zlato žien…
Strom rodiaci orechy shea pomenúvajú rôznymi názvami a, ako aj vidno z uvedených prezývok, dostáva sa mu v Afrike obrovskej cti, predovšetkým na horúcich savanách západnej a severnej Afriky. Na maslovník obyčajný je potrebná veľká trpezlivosť, rodiť totiž začína až v 10 – 15 roku života, avšak od času, keď sa na ňom po prvýkrát objaví ovocie, nás hojne obdarúva aj 300 rokov. Ovocie sa podobá väčšej slivke a dozrieva 4-6 mesiacov. Priemerná úroda maslovníka je 15-20 kilogramov, na konci zberu môžeme získať 400 gramov suchého shea jadra na jedno kilo. Keďže je orechom, podobajúcim sa na jadro marhule, vzácnou surovinou, ktorá má široké využitie, Vitellaria paradoxa je v niektorých oblastiach Afriky chránená. V živobytí miestnych ľudí zohráva – aj africkým pokladom s obľubou nazývaný strom – významnú úlohu, jeho spracovanie má bohatú a pestrú tradíciu, predovšetkým medzi ženami.
Ako sa stane z jadra maslo?
Po tom, čo získajú shea jadro prostredníctvom ručného lúpania a varenia zo samotného ovocia, sušia ho na slnku a vystavujú rôznym vplyvom. Ženy ho roztĺkajú, polámu, melú, tak ako my zvykneme rozbíjať orechy, a následne spracovanú a rozlámanú masu varia spolu s vodou v obrovských kotloch, kým sa na povrchu objaví, resp. vyzráža čerstvé bambucké maslo. Exotikum hodné pokladu odstredia svojimi ručnými nástrojmi z povrchu vody, odložia bokom v skladovacích nádobách podobným tekviciam. Maslo sa následne ochladí a stuhne. Výsledkom je nerafinované bambucké maslo, ku ktorému nič nepridali, a nič z neho neodobrali. Prednosť tradičného ručného spracovania je, že živiny a vitamíny získané z orecha shea zostanú všetky nedotknuté v organickom bambuckom masle Manna, ktoré dostávate do rúk.
Cítite ten rozdiel na svojej pokožke?
Nerafinované, surové bambucké maslo sa teda vyzráža prostredníctvom 100 % prírodných procesov. Je dôležité, aby ste vedeli, že shea uzavretá v našich téglikoch nie je vystavená žiadnym chemickým procesom, takže každý jeden kus zachováva pôvodné vlastnosti orecha. Rozdiel môžete pocítiť aj na vlastnej pokožke, veď chemicky – najčastejšie hexánom – ošetrovaným, rafinovaným bambuckým maslám sa mení štruktúra, strácajú svoju účinnosť, fungujú ako také bambucké maslo „zníženej hodnoty“. Organické bambucké maslo vyniesli jeho mimoriadne pozitívne účinky pôsobiace na pokožku oprávnene na trón prírodnej kozmetiky. V blogu na tento týždeň sa podrobne zaoberám touto témou a dám vám tipy na podomácky pripravené, raz použiteľné pleťové masky z bambuckého masla.
Pripomienky
Pre pridanie komentáru musíte byť prihlásený! Tu sa môžete prihlásiť