Vedeli ste, že existuje súvislosť medzi chemikáliami v domácnosti a výškou IQ malých detí?

vedeli ste, že existuje súvislosť medzi chemikáliami v domácnosti a výškou iq malých detí?

PHTHALATES / Ftaláty


Vo výskume Kolumbijskej univerzity, zverejnenom pred niekoľkými dňami, v New Yorku sledovali odborníci 328 detí, narodených medzi 1998 a 2006, od ich prenatálneho obdobia do 7. roka života, merajúc od tretieho trimestra päť druhov ftalátov v moči matiek.

Zdroj: CNN, 11.december 2014

Výsledky jednoznačne potvrdili, že tie deti, ktoré už ako embryá pravidelne prichádzali do styku s týmito jedovatými zlúčeninami, dosahovali o 6 – 8 bodov nižšie IQ, ako ostatné deti, ktorých mamičky sa počas tehotenstva v čo najradikálnejšej miere vyhýbali umelým chemikáliám v domácnosti.

Vysvitlo tiež, že skupina zlúčenín nachádzajúca sa v týchto jedovatých chemických látkach, 2 druhy ftalátov, a to di-n-butyl ftalát a di-izobutyl ftalát, spôsobuje nielen nižšie IQ, ale aj spomalenú schopnosť spracovania informácií, slabšiu percepčnú argumentáciu  a poruchy krátkodobej pamäti počas vývoja dieťaťa.


Jednoznačným záverom výskumu je, že ftaláty môžu vo veľkej miere negatívne ovplyvniť hladinu hormónov v období tehotenstva – čo predstavuje vážne riziko pre vývoj mozgu plodu.


Ftaláty sú bežnou súčasťou hygienických a kozmetických prípravkov, ktoré nachádzame

  • v produktoch kozmetických firiem ako chemické stabilizátory, v dezodorantoch, v lakoch na nechty a v telových mliekach sú použité ako stabilizátory vône,

  • v PVC podlahách,

  • v iných obloženiach,

  • v pracom prášku,

  • v umelohmotných spotrebných predmetoch – napríklad flakóny, osviežovače vzduchu,

  • v dózach na potraviny,

  • v PET fľašiach,

  • v dojčenských fľašiach,

  • v niektorých detských hračkách,

  • aj v našich potravinách, kam sa dostanú pri spracovaní alebo uvoľnením z obalov.

Výskum urobili výskumníci Kolumbijskej univerzity. Ftalátmi a syntetickými vonnými látkami sa zaoberám aj ja, kliknite sem pre viac informácií >>

Zdroj článku:

http://www.plosone.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pone.0114003.

http://edition.cnn.com/2014/12/11/health/chemical-link-to-lower-iq.




Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho s Vašimi známymi, aby si ho mohli prečítať aj oni.

  • vegánska zmrzlinová špecialita, ktorá urobí dobre aj vašej pokožke

    Vegánska zmrzlinová špecialita, ktorá urobí dobre aj Vašej pokožke

    Pripravovali ste už nanuk z jedinej ingrediencie? Ak ešte nie, tak prišiel vhodný čas. Banán je nie len vhodnou voľbou na pleťovú masku, ale aj dokonalou surovinou na zmrzlinu.

    Pozrieť
  • máte mastnú pleť?

    Máte mastnú pleť?

    Niekoľko užitočných rád od Mydlovej víly pre vásVaša pleť sa mastne leskne, ligoce? Často sa stáva, že má mdlú farbu a je na dotyk drsná? Stále objavujete na svojej tvári nové a nové vyrážky a čierne bodky? Tak patríte do kategórie mastnej, problematickej pleti. Čítajte ďalej, a dozveďte sa, čo môžete robiť proti nežiadúcim, nepríjemným príznakom!

    Pozrieť
  • zrkadielko, zrkadielko, povedz že mi

    Zrkadielko, zrkadielko, povedz že mi

    Čože je tá kopa jedov v mojom rúži? Rúž nie je len make-up, ale zároveň aj ikonická vec. Určite ste si aj vy ako dievčatko vyskúšali mamičkin rúž, lebo vás tak lákal, však?

    Pozrieť

Pripomienky

Pre pridanie komentáru musíte byť prihlásený! Tu sa môžete prihlásiť

Ceníme si Vašu vernosť!

Éra zliav počítaných v percentách sa skončila, pretože chceme, aby ste ako člen Manna Klubu získali nenapodobiteľnú starostlivosť a ešte viac výhod. Manna Klub sme vytvorili práve preto, aby boli pre Vás pripravené aktuálne ponuky čo najprehľadnejšie.

Zistite viac