Vegánska zmrzlinová špecialita, ktorá urobí dobre aj Vašej pokožke
Pripravovali ste už nanuk z jedinej ingrediencie? Ak ešte nie, tak prišiel vhodný čas. Banán je nie len vhodnou voľbou na pleťovú masku, ale aj dokonalou surovinou na zmrzlinu.
Ak aj vy patríte medzi tých, ktorí neobľubujú kravské mlieko, ste citliví na laktózu alebo mliečne bielkoviny, tak veľmi dobre viete, aké ťažké je nájsť nanuk bez mlieka. Zmrzlinové prášky, z ktorých sa zvyčajne pripravujú nanuky predávané v obchodoch alebo cukrárňach, sú plné prídavných látok, aróm, farbív a konzervačných látok, a spravidla obsahujú príliš veľa cukru a tuku.
Z nich ani jedno nerobí vašej pokožke dobre. Ak bojujete s ekzémom alebo akné, urobíte lepšie, ak z nich budete konzumovať čo najmenej.
Nedávno som našla recept na nanuk pripravený z banánu bez cukru, tuku, mlieka, arašidov, prídavných látok a gluténu.
Banán je bohatý na vápnik a horčík, vysokým obsahom draslíka pomáha predchádzať vzniku vysokého krvného tlaku. Pomáha tráveniu a bráni vzniku hnačkových infekcií. Môžeme ho dávať deťom od úplne útleho veku, lebo je zdravý a výživný, nealergizuje.
Už dávno bádam po tom, ako by sa dal doma pripraviť skutočne dobrý nanuk bez zmrzlinovača alebo iného špeciálneho vybavenia, a to veľa druhov a dostatočné množstvo takéhoto nanuka.
Z paličkovej verzie je na víkendové pohostenie prakticky nemožné pripraviť zodpovedajúce množstvo a dostatočný počet verzií. Ja som potrebovala od tohto lepšie a priestorovo úspornejšie riešenie. Na to nie je potrebné nič iné, len niekoľko zrelých banánov a tyčový mixér. Počítala som s pol druha banánu na hlavu, banány som ošúpala, nakrájala na krúžky a uložila na jednu noc do mrazničky v hermeticky uzavierateľnej nádobe. Zmrznuté banánové krúžky som potom na druhý deň preložila na hodinu do chladničky, aby sa pomaly roztopili, pretože tyčový mixér by nezvládol úplne zmrznuté ovocie. Napoly zmrznuté ovocie premenil za asi minútu na penovo biely, krémový nanuk, mierne banánovej chuti. Aj ja som zostala prekvapená, ale výsledok nie je kryštalický, vodový, ale vznikla dokonale mäkká zmrzlina.
Mnohí sa nad tým pozastavia, ale podľa mňa zbytočne
Hotovú zmrzlinu som rozdelila na viac častí, nabrala do osobitných malých misiek: k jednej pridala škoricu, k druhej kúsky čokolády, k tretej zmixované ovocie a kúsky ovocia a k štvrtej som primiešala len vanilku. Môžete to vyskúšať dochutiť aj mätou, bazalkou, kakaom, kokosovým mliekom, obohatiť kúskami keksov, mandľami, arašidmi (ak na ne nie ste alergickí).
Po tom, čo som krém dôkladne premiešala, nádoby som uložila na viac než pol hodinky späť do mrazničky a pohodlne som sa oprela. Toto bolo všetko, už je to aj hotové. Na rade je už len zmrzlinová naberačka, poháre alebo oblátky.
Počet variácií je takmer nekonečný. Banán je aj sám osebe sladký a krémový, preto nie je bezpodmienečne nutné pridávať k mase med, sladidlá, či ďalšiu tekutinu.
Vo veľkom teple zmrazenú zmes môžete dávať aj deťom starším ako pol roka, s menšími deťmi môžete cvičiť spoznávanie chutí, a trošku väčšie podľa mojich skúseností pomerne horlivo pomôžu nielen pri okamžitom „spustošení“ dobroty, ale aj pri jej príprave.
(Ak máte drvič, alebo mixér vhodný na prípravu ľadovej drviny, približne päť minút v ňom musíte drviť zmrznutý banán, aby ste dosiahli želaný výsledok. Pripraviť príliš veľa sa neoplatí, ak opäť zmrzne na kameň, stratí sa zážitok.)
Príjemné chladenie sa, pekný deň bez chemických látok!
Pripomienky
Pre pridanie komentáru musíte byť prihlásený! Tu sa môžete prihlásiť
aj ja ďakujem za skvelý recept, určite vyskúšam, až zas budú banány v akcii :-D
dakujem za ,,recept", zmrku sme vyskusali, bola skvela! :)
Milá pani Mária, ďakujem, som rada, že sledujete náš blog. :)