Levanduľa ako jedlo?
levanduľa ako jedlo?

Levanduľa ako jedlo?



Čo Vás napadne, keď sa spomenie slovo „levanduľa“? Jej príjemná, upokojujúca vôňa, krásne fialové kvietky, fialové levanduľové lány Provensálska? Alebo upokojujúci, uvoľňujúci, horúci kúpeľ, osviežujúci peeling na nohy, či vonné vrecúška?

Možno sa budete čudovať, ale tento výnimočný poklad prírody je nie iba kráľovnou kúpeľní a prírodnej medicíny, ale môže „zahviezdiť“ aj v kuchyni.

Keď sa nad tým zamyslíte, nie je to až tak prekvapivé. Levanduľa jedinečným spôsobom doplňuje chute, jedlám dodá výnimočnú textúru a osobitné sfarbenie, a jej vzácne esencie sa dostanú do jedál aj nápojov.

Pridaním do jedál dodá základným chutiam diskrétnu, elegantnú príchuť, vyskúšajte ju aj Vy!


Keď sa Vám nápad zapáčil, určite sa presvedčte o tom, že používate naozaj čisté kvety. Je to mimoriadne dôležité. Keď si kúpite sušené kvety v obchode s bylinkami, pravdepodobne s nimi nebude žiadny problém, ale opatrnosti nikdy nie je dosť: vyberte si spoľahlivého výrobcu, po otvorení obalu kvety skontrolujte, rozdrvte ich, či nie sú plesnivé.

Farba sušených kvetov je menej intenzívna, preto na ozdobenie sú hodnejšie čerstvé kvety. Keď si kvety zbierate a sušíte sami, pred použitím na kulinárske účely ich obarte radšej dvakrát.

Ste zvedaví, čo všetko z toho môže vzísť?


Možno sa prekvapíte, ale nie iba dezerty. Levanduľa sa totiž mimoriadne hodí k bielemu hydinovému mäsu. Čo by ste povedali napríklad na pečené kura s broskyňovou omáčkou, do ktorej nasypete trocha levandule?

Ďalšie superľahké levanduľové tipy:

  • Pri pečení muffinov a brownies pridajte do cesta pol polievkovej lyžice kvetov, mierne, ale určite budete cítiť túto neopísateľne príjemnú chuť
  • Je výbornou voľbou aj do jahodového alebo marhuľového lekváru: k jednému kilogramu ovocia pridávajte 1 čajovú lyžičku kvetov
  • Je výborná aj na zdobenie tort, len drobnými fialovými kvetmi posypte zákusok a úspech je zaručený!

A na záver darček v podobe receptu na levanduľovú limonádu:


V prvom rade si urobte levanduľový sirup nasledovne: šálku vody, 3 polievkové lyžice stévie a jednu šálku čerstvej (alebo sušenej) levandule priveďte za stáleho miešania do varu.

Nechajte vychladnúť, na pár hodín vložte do chladničky, potom si už môžete urobiť limonádu. Nemusíte urobiť nič viac, ako do studenej vody podľa chuti pridať niekoľko plátkov čerstvého citrónu, veľa ľadu a už hotový sirup. Zaujímavé, však?

Čo by ste vyskúšali ako prvé?

Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho s Vašimi známymi, aby si ho mohli prečítať aj oni.

Pripomienky

Pre pridanie komentáru musíte byť prihlásený!



Ceníme si Vašu vernosť!

Éra zliav počítaných v percentách sa skončila, pretože chceme, aby ste ako člen Manna Klubu získali nenapodobiteľnú starostlivosť a ešte viac výhod. Manna Klub sme vytvorili práve preto, aby boli pre Vás pripravené aktuálne ponuky čo najprehľadnejšie.

Zistite viac