Komu škodí lepok?

O mlieku a niektorých druhoch ovocia je už pomerne dobre známe, aké alergické reakcie alebo iné príznaky môžu spôsobiť (precitlivenosť na mliečny cukor často spôsobuje akné na brade alebo celej tvári), ale o obilninách vieme toho ešte omnoho menej.
Neschopnosť strávenia lepku, čiže bielkovín pšenice, raži, jačmeňa je zriedkavé autoimunitné ochorenie. Týka sa menej ako 1 % ľudí, ale často ostane nediagnostikované dlhé roky, alebo počas celého života. Môžu ho sprevádzať nedostatok železa, chronická únava, stále zlá nálada, apatia, v niektorých prípadoch podvýživa, osteoporóza, rôzne kožné problémy (napr. ekzém, psoriáza). Po odbornej diagnóze sú pacienti nútený dodržiavať prísnu bezlepkovú diétu počas celého života.
Mnohí nechápu, že ak je toto ochorenie také zriedkavé, prečo sa vo veľkomestách sveta otvárajú bezgluténové pekárne jedna za druhou? Čelíme novému módnemu trendu?
Je fakt, že bezgluténová strava je dnes v móde, ale existujú ďalšie dva problémy, ktoré – po dôkladnom lekárskom vyšetrení – môžu vyžadovať vynechanie obilnín, ktoré obsahujú lepok, alebo všetkých obilnín z jedálneho lístka:
Alergia na pšenicu
Bielkoviny pšenice (lepok je len jedna z nich) sú jedným z najčastejších alergénov. U mnohých môžu spôsobiť niekoľko hodín po jedle tráviace ťažkosti rôznej závažnosti: nevoľnosť, zvracanie, hnačku, svrbenie v ústach alebo v hrdle, žihľavku.
Citlivosť na lepok bez celiakie (NGCS)
Tento problém je ťažko odhaliteľný, diagnostikovateľný, pretože sa objavuje zriedkavejšie, ale na rozdiel od omnoho závažnejšej celiakie nespôsobuje zmeny na tenkom čreve. Tento problém je spôsobený neschopnosťou stráviť niektorú zložku pšenice. Za nadúvaním, tráviacimi a nervovými problémami, za problémami s kĺbmi, apatiou, únavou, bolesťami hlavy, prejavmi depresie, kŕčmi a nevysvetliteľnými bolesťami, ale aj za neplodnosťou, sa môže schovávať práve toto ochorenie.
Napriek tomu, že NGCS nie je alergia, jej výskyt je častejší u tých, ktorí u ktorých bola zistená nejaká potravinová alergia, alebo alergia na kovy. Ba, viac ako tretina ľudí, ktorých trápi laktóza - nedostatok enzýmov, ktoré napomáhajú pri strávení mlieka, môžu mať ťažkosti aj so strávením obilnín.
DÔLEŽITÉ: Ak máte pocit, že máte problém so strávením obilnín, v každom prípade sa obráťte na lekára, aby ten mohol čím skôr vylúčiť celiakiu, ako príčinu Vašich symptómov.
Pripomienky
Pre pridanie komentáru musíte byť prihlásený! Tu sa môžete prihlásiť