Komu škodí lepok?

komu škodí lepok? Na pultoch predajní je čoraz viac bezlepkových produktov, ba aj v pekárňach je čoraz väčšia ponuka týchto špeciálnych pekárenských výrobkov. Príznaky súvisiace s niektorými potravinami, surovinami a prídavnými látkami sú tiež čoraz viac známe. Stále viac ľudí sa obracia na odborníkov s rôznymi tráviacimi ťažkosťami, a čoraz častejšie sa zisťuje aj to, že určitá zmena v stravovacích návykoch môže pomôcť ľuďom, ktorých trápi nejaký kožný problém.

O mlieku a niektorých druhoch ovocia je už pomerne dobre známe, aké alergické reakcie alebo iné príznaky môžu spôsobiť (precitlivenosť na mliečny cukor často spôsobuje akné na brade alebo celej tvári), ale o obilninách vieme toho ešte omnoho menej.


Neschopnosť strávenia lepku, čiže bielkovín pšenice, raži, jačmeňa je zriedkavé autoimunitné ochorenie. Týka sa menej ako 1 % ľudí, ale často ostane nediagnostikované dlhé roky, alebo počas celého života. Môžu ho sprevádzať nedostatok železa, chronická únava, stále zlá nálada, apatia, v niektorých prípadoch podvýživa, osteoporóza, rôzne kožné problémy (napr. ekzém, psoriáza). Po odbornej diagnóze sú pacienti nútený dodržiavať prísnu bezlepkovú diétu počas celého života.

Mnohí nechápu, že ak je toto ochorenie také zriedkavé, prečo sa vo veľkomestách sveta otvárajú bezgluténové pekárne jedna za druhou? Čelíme novému módnemu trendu?


Je fakt, že bezgluténová strava je dnes v móde, ale existujú ďalšie dva problémy, ktoré – po dôkladnom lekárskom vyšetrení – môžu vyžadovať vynechanie obilnín, ktoré obsahujú lepok, alebo všetkých obilnín z jedálneho lístka:

Alergia na pšenicu

Bielkoviny pšenice (lepok je len jedna z nich) sú jedným z najčastejších alergénov. U mnohých môžu spôsobiť niekoľko hodín po jedle tráviace ťažkosti rôznej závažnosti: nevoľnosť, zvracanie, hnačku, svrbenie v ústach alebo v hrdle, žihľavku.

Citlivosť na lepok bez celiakie (NGCS)

Tento problém je ťažko odhaliteľný, diagnostikovateľný, pretože sa objavuje zriedkavejšie, ale na rozdiel od omnoho závažnejšej celiakie nespôsobuje zmeny na tenkom čreve. Tento problém je spôsobený neschopnosťou stráviť niektorú zložku pšenice. Za nadúvaním, tráviacimi a nervovými problémami, za problémami s kĺbmi, apatiou, únavou, bolesťami hlavy, prejavmi depresie, kŕčmi a nevysvetliteľnými bolesťami, ale aj za neplodnosťou, sa môže schovávať práve toto ochorenie.

Napriek tomu, že NGCS nie je alergia, jej výskyt je častejší u tých, ktorí
u ktorých bola zistená nejaká potravinová alergia, alebo alergia na kovy. Ba, viac ako tretina ľudí, ktorých trápi laktóza - nedostatok enzýmov, ktoré napomáhajú pri strávení mlieka, môžu mať ťažkosti aj so strávením obilnín.

DÔLEŽITÉ: Ak máte pocit, že máte problém so strávením obilnín, v každom prípade sa obráťte na lekára, aby ten mohol čím skôr vylúčiť celiakiu, ako príčinu Vašich symptómov.

Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho s Vašimi známymi, aby si ho mohli prečítať aj oni.

Pripomienky

Pre pridanie komentáru musíte byť prihlásený! Tu sa môžete prihlásiť

Ceníme si Vašu vernosť!

Éra zliav počítaných v percentách sa skončila, pretože chceme, aby ste ako člen Manna Klubu získali nenapodobiteľnú starostlivosť a ešte viac výhod. Manna Klub sme vytvorili práve preto, aby boli pre Vás pripravené aktuálne ponuky čo najprehľadnejšie.

Zistite viac