Ešte jeden argument proti palmovému oleju
ešte jeden argument proti palmovému oleju

Ešte jeden argument proti palmovému oleju



V máji zverejnil Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) správu podľa ktorej pri procese spracovania niektorých rafinovaných rastlinných olejov vznikajú rakovinotvorné karcinogénne látky.

Z výskumov sa zistilo, že rafinovaním pri teplote nad 200 stupňov Celzia vznikajú v palmovom oleji potenciálne rakovinotvorné látky, preto môže byť jeho konzumácia škodlivá, obzvlášť veľké riziko môže predstavovať pre bezbranné batoľatá a najmenšie deti.

Viete ako a z čoho sa pripravuje palmový olej, ktorý konzumujete a ktorý používate aj v kozmetike?

Ak vstúpite do najbližšieho supermarketu vo Vašom okolí, možno viete o niektorých výrobkoch, ktoré obsahujú palmový olej: arašidové krémy, sušienky, dezerty, čokoláda, ba dokonca aj niektoré dojčenské mlieka.

Možno by ste si ani nemysleli, že palmový olej obsahuje aj množstvo sprchových gélov, šampónov, krémov, telových mliek, používa sa pri príprave rôznych šminkov a obsahuje ho dokonca aj väčšina produktov prírodnej kozmetiky.

Zatiaľ ešte nie je zrejmé, aké zmeny plánujú európske inštitúcie zaviesť pre väčšiu bezpečnosť pri spracovávaní palmového oleja, ale táto téma je už na programe rokovania Európskeho parlamentu. Akonáhle sa niečo dozvieme, určite Vám o tom napíšem.

Palmový olej neobsahuje ani jedna jediná Manna

Už som Vám o tom písala a potvrdzuje to aj veľa argumentov, prečo pri príprave Mánn nepoužívame palmový olej.

Verím, že ste už počuli o tom akú enormnú záťaž predstavuje pre našu planétu narastajúci svetový dopyt a vytváranie obrovských plantáží palmy olejovej: každú hodinu je vo svete zničený prales o rozlohe rovnajúcej sa 300 futbalových ihrísk a táto skutočnosť ovplyvňuje aj globálne otepľovanie. Mnoho druhov zvierat a rastlín sa dostalo na pokraj vyhynutia, medzi nimi orangutany, slony, tigre aj nosorožce.

A to všetko preto, aby sa lacným a všestranne využiteľným palmovým olejom zásobil potravinársky a kozmetický priemysel.

Vyberte si aj Vy produkty bez palmového oleja!

Ak ste sa už o to pokúsili iste viete, že vyradiť palmový olej zo svojho života nie je ľahké, ale zďaleka to nie je nemožné. Pridajte sa k nám aj Vy a môžete si byť istí, že tým prispejete k dobrej veci!

Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho s Vašimi známymi, aby si ho mohli prečítať aj oni.

Pripomienky

Pre pridanie komentáru musíte byť prihlásený!



Ceníme si Vašu vernosť!

Éra zliav počítaných v percentách sa skončila, pretože chceme, aby ste ako člen Manna Klubu získali nenapodobiteľnú starostlivosť a ešte viac výhod. Manna Klub sme vytvorili práve preto, aby boli pre Vás pripravené aktuálne ponuky čo najprehľadnejšie.

Zistite viac