Chladivé limonády s liečivými bylinkami
K letným večerom podľa mojich predstáv neodmysliteľne patrí vôňa levandule. K dlhým večerným rozhovorom a grilovaniu v záhrade ponúkam vzrušujúce osvieženie.
Mäta, medovka, levanduľa a ruža môžu byť úžasnými základmi aj letných ľadových nápojov. Sú originálne a dobre ukážu na stole. Ak máte menšie dieťa, je to výborná príležitosť, ako ho oboznámiť s liečivými rastlinkami, aby neskôr vedelo rozoznať jednotlivé vône aj so zaviazanými očami.
Pri príprave základu limonád sa nepridŕžam striktne nejakého presného receptu, často ich osladzujem dodatočne, podľa chutí svojich hostí, sirupom z hnedého cukru, medom, stéviou alebo brezovým cukrom, či eritritom. Pridaním melóna, ríbezlí či iného farebného sezónneho ovocia môžete vyčariť ešte jedinečnejšie chute.
Ak mám doma bio citrón, aj z toho nastrúham do vody. K litru precedenej vody pridávam šťavu z jedného citróna a jednej limetky.
Používam veľké sklenené krčahy, do pohárov dávam kocky ľadu s korením alebo kvetmi; drobnejšie lístky, lupienky kvetov dám do formy na ľad, na ne nalejem vodu pred zmrazením.
Potom nasleduje ochucovanie.
S levanduľou
Drobné fialové kvietky levandule (tak za polievkovú lyžicu) rozmrvím v dlani a hodím ich do šálky horúcej vody, nech sa vylúhujú. Nechám vychladnúť a pridám do limonády.
S mätou
Limonádu nalejem na hrsť mätových lístkov. Nechám stáť aspoň hodinu pred podávaním.
S medovkou
Dve až tri hrste medovky zalejem takým množstvom vriacej vody, aby ju pokryla. Po vychladnutí pridám do limonády. Aj tú nechám chvíľu stáť, aby dozreli chute. Na večer nápoj výborne upokojí, môžeme ho dať aj deťom, uľahčí im zaspávanie.
S ružou
Táto je hádam najzvláštnejšia. Na prípravu budete potrebovať ružové lupienky bez chemikálií, postrekov a tiež ružovú vodu. Na prípravu litra limonády použite 2 polievkové lyžice ružovej vody a do krčaha smelo vsypte umyté ružové lupienky.
Jednotlivé chute môžete aj miešať, vytvorte si svoj obľúbený nápoj!
Pripomienky
Pre pridanie komentáru musíte byť prihlásený! Tu sa môžete prihlásiť