Ako obmedziť príjem cukru
V prvom rade je dôležité vedieť, ako správne čítať štítky potravín. Rôzne sirupy, karamel, melasa, glukóza, fruktóza, či kukuričný sirup - veru aj to sú cukry.
Podľa najnovších odporúčaní amerického úradu verejného zdravotníctva by mala priemerná žena skonzumovať necelých 45 gramov cukru denne.
Ako dokážete znížiť nadmernú konzumáciu cukru ? Ponúkame Vám niekoľko dobrých rád.
- Vyraďte zo svojho jedálnička sirupy a rôzne ochutené sladené nápoje, pretože tieto nízkokalorické bomby oklamú Váš organizmus len krátkodobo a následne budete mať ešte väčšiu chuť na sladké.
- Kupujte potraviny označené: „bez pridaného cukru“ alebo „nesladené“.
- Nie je jedno ani to, ako konzumujete ovocie: cukor obsiahnutý v ovocí nie je zdraviu škodlivý, ale je dôležité vedieť, že vláknina v ovocí spomaľuje vstrebávanie cukru do krvi. Je veľmi dôležité, aby ste venovali pozornosť prirodzenému obsahu cukru aj v čerstvo vylisovaných ovocných šťavách.
- Ovocné konzervy a sušené ovocie sa často pripravujú z veľkého množstva pridaného cukru a ovocnej šťavy, vyberte si preto radšej čerstvé ovocie.
- Ak jete niečo iné, sladké, jedzte menšie porcie.
Pripomienky
Pre pridanie komentáru musíte byť prihlásený! Tu sa môžete prihlásiť
Na stáži v Moskve som sa naučila pridávať si do kávy namiesto cukru škoricu. Cukor mi v nej potom vôbec nechýba a keďže kávu pijem skoro každý deň, "ušetrím" si takto ročne pár kíl cukru navyše :-)
Milá pani Lera, ďakujem za skvele rady. :)