5 diét, ktoré by ste nikdy nemali vyskúšať!
5 diét, ktoré by ste nikdy nemali vyskúšať!

5 diét, ktoré by ste nikdy nemali vyskúšať!



Po internete koluje milión diét, často ponúkajú extrémnu zmenu, ale, žiaľ, pravda je taká, že je medzi nimi veľa takých, ktorých vyskúšanie je vyslovene nebezpečné. Pozbierala som pre Vás niekoľko zvláštnych druhov diét, ktorým by ste sa mali radšej vyhýbať, ak nechcete, aby sa poškodilo Vaše zdravie.

Diéta – chudnutie je v poslednej dobe veľmi rozšírené, čo je v podstate v poriadku. Pokiaľ však chcete žiť skutočne zdravo, bude lepšie, ak si radšej dáte pozor na to, ako sa stravujete. Naša túžba po dokonalom jedálnom lístku nás však môže zaniesť do nebezpečných vôd. Hlavne, pokiaľ dáme na také typy diét z internetu, ktoré – ak sa nad nimi lepšie zamyslíme – sú v plnej miere v rozpore so zdravým rozumom.

Tu je niekoľko diét, ktoré sa na prvé počutie síce môžu zdať byť dobré, v skutočnosti sú však nebezpečné a mali by ste sa im radšej vyhnúť, pokiaľ sa nechcete vystaviť zbytočnému stresu a hazardovať so svojím zdravím!

Iba ovocie
Základom tejto diéty je, že do organizmu prijmete výlučne ovocie a trocha tekutín, dokonca ani zelenina nie je povolená. Jej teória sa odvoláva na to, že aj pračlovek našiel najmä ovocie a živil sa ním, ale všetci cítime, že stravovanie už ani v praveku nebolo až takto jednoduché. Ovocie je síce veľmi zdravé, ak však do organizmu neprijmete žiadne živiny, môže to viesť k vážnym nedostatkovým stavom. Vaše telo sa oslabí, pokožka bude sivá a matná, nedostatok bielkovín a sacharidov zase spôsobuje extrémnu únavu. Ovocie je súčasťou vyváženej stravy, ale nemôže sa stať jediným druhom potravy.

Hladovanie
Táto diéta, rovnako ako ostatné nebezpečné metódy, je veľmi jednoduchá, avšak povzbudzuje k ešte nebezpečnejším veciam: podľa teórie je tajomstvom chudnutia to, že takmer vôbec neprijímame potravu. Neustále hladovanie spôsobené odriekaním potravy však vydáva nášmu organizmu taký signál, že nastal stav núdze, čiže všetky prijaté živiny treba uskladniť. Pokiaľ budeme v tejto diéte pokračovať dlhodobo, náš organizmus zužitkuje svoje zásoby, úplne sa oslabí a živiny potrebné k prežitiu začne odoberať z kostí a iných orgánov. Je všeobecným pravidlom, že pokiaľ v popise diéty vidíte slová „hladovanie” alebo „nejesť”, zďaleka sa jej vyhnite!

Iba tekutiny
Príjem veľkého množstva tekutín sa vyslovene odporúča a je potrebné, aby bolo základom vyváženej stravy, dá sa to však s pitím aj prehnať. Tekutinová diéta nabáda k tomu, aby ste zo stravy úplne vylúčili tuhé potraviny, a aby ste pili iba vodu, zeleninové a ovocné šťavy, alebo bylinkové čaje. Tento druh pôstu po 2 – 3 dní môže mať pod prísnym lekárskym dohľadom dokonca aj dobrý vplyv, ale jeho dlhodobé aplikovanie sa neodporúča. Ľudské telo si tuhú stravu vyžaduje, je potrebná k tráveniu a udržaniu normálnych životných funkcií. Vyhýbajte sa každej takej diéte, ktorá sa zakladá na dlhodobom tekutinovom pôste.

Nula sacharidov
V poslednej dobe sa v mnohých online článkoch spomínajú sacharidy takmer ako nadávka, pritom sú pri tvorbe energie pre náš organizmus nevyhnutnými. Pokiaľ diéta vôbec neobsahuje sacharidy, môže to viesť k vyhladovaniu organizmu a z dlhodobého hľadiska to môže mať vážne následky. Namiesto toho, aby ste si od seba úplne odriekli sacharidy, radšej sa snažte o to, aby ste konzumovali menej ryže a zemiakov. Hlavne všetko s mierou.

Striedavá diéta
Základom tejto diéty je, že jeden deň môžete jesť takmer všetko, na druhý deň však okrem tekutín nemôžete do svojho organizmu prijať nič iné. Tento druh jojo efektu mimoriadne zaťaží vaše telo a úplne naruší trávenie. Vo vyváženej strave nie je prípustné, aby ste striedali prejedanie sa a pôst.

Je dôležité vedieť, že vaša diéta by mala byť vždy šitá na mieru, pretože každý z nás je iný. Najlepšie sa viete rozhodnúť o tom, ktorá diéta je pre vás najvhodnejšia tak, že si budete všímať, ako sa počas nej cítite. Pokiaľ ste energickí a vaša pleť žiari, potom ste s veľkou pravdepodobnosťou na dobrej ceste. Avšak pre krásny zovňajšok môžete veľa urobiť veľa okrem príjmu živín aj vonkajšou starostlivosťou o pleť. Dobrou správou je, že aj keď ste vegánom, Manny dokonale doplnia vašu diétu aj v tom prípade, pretože naše kozmetické prípravky sú 100% rastlinného pôvodu, prírodné a bez chemikálií!

Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho s Vašimi známymi, aby si ho mohli prečítať aj oni.

Pripomienky

Pre pridanie komentáru musíte byť prihlásený!



Ceníme si Vašu vernosť!

Éra zliav počítaných v percentách sa skončila, pretože chceme, aby ste ako člen Manna Klubu získali nenapodobiteľnú starostlivosť a ešte viac výhod. Manna Klub sme vytvorili práve preto, aby boli pre Vás pripravené aktuálne ponuky čo najprehľadnejšie.

Zistite viac