10 výhod, na ktoré môžete použiť zázvor
10 výhod, na ktoré môžete použiť zázvor

10 výhod, na ktoré môžete použiť zázvor



Zázvor je hviezdnou rastlinou chladnejších dní, okrem nekonečného množstva blahodarných účinkov je aj skutočnou chuťovou bombou, preto si právom zaslúži miesto vo vašom repertoári.

Možno budete potrebovať trochu času, kým sa spriatelíte s intenzívnou chuťou a vôňou zázvoru, ale sľubujem vám, že to nebudete ľutovať! Táto liečivá rastlina, bohatá na vzácne esenciálne oleje, prinesie do vášho života obrovské množstvo pozitívnych zmien. Ukážem vám 10 tipov, aby ste si ho ľahšie zaradili do svojho života!

  1. Čaj

Pokiaľ ste zázvor ešte neskúšali, odporúčam, aby ste ho najprv popíjali vo forme čaju. Horúci nápoj bude oproti čiernemu čaju úplne iným zážitkom. Zahreje vás, uvoľní a je skutočným elixírom aj pre váš žalúdok, pretože ho dezinfikuje. Nechajte v horúcej vode vylúhovať žihľavu, alebo ľubovník, so strúhaným zázvorom o množstve čajovej lyžičky po dobu 15 minút, sceďte, následne pomaly vypite. Zázvor, ktorý ostane na dne šálky, tiež nemusíte vyhadzovať, vďaka svojmu obsahu vlákniny veľmi prospeje vášmu tráveniu.

  1. Polievka

Chili, zázvor, veľa zeleniny a kokosové mlieko. Uvarte zeleninu podľa vlastného výberu (napr. mrkva, zeler, ružičkový kel a karfiol), primiešajte kokosové mlieko a korenie, po krátkom varení nechajte mierne vychladnúť a rozmixujte. Horúca polievka, ktoré zahreje vaše telo aj dušu, bude obľúbeným zimným hitom, klasickú krémovú polievku zázvor výborne osvieži.

  1. Maska na tvár

Len málo ľudí vie, že zázvor je vhodný nielen na konzumáciu, ale je výborný aj na kozmetické účely. Nakoľko má schopnosť zmierňovať zápal, môžete ním dosiahnuť dokonalé výsledky, pokiaľ ho použijete ako surovinu na výrobu masky na tvár pre pleť s vyrážkami. Na prípravu masky zmiešajte pohár sójového jogurtu s jednou polievkovou lyžicou čerstvého strúhaného zázvoru a takto získanú masku si naneste na tvár. Po 10-15 minútach schnutia ju opláchnite vlažnou vodou. Jogurt hydratuje, kým zázvor pomáha odstrániť zapálené vyrážky. Pokiaľ chcete tento zážitok ešte vystupňovať, pleť svojej tváre pretrite kvapkou Manna luxusného elixíru na pleť, takto sa nebudete musieť trápiť ani kvôli vráskam.

  1. Masážny olej

Mohlo by byť na konci chladného jesenného dňa niečo príjemnejšie, ako rozmaznávajúca masáž? Vezmite si trocha Manna arganového skrášľujúceho oleja, alebo mandľového oleja, či Organického panenského kokosového oleja a primiešajte k nemu jednu polievkovú lyžicu strúhaného zázvoru. Takto získaná zmes podporuje krvný obeh a vďaka kúskom zázvoru pleť aj jemne olupuje tá bude hodvábne jemná.

  1. Manna šampón na mastné vlasy

Do Manna šampónu na mastné vlasy a vlasy s lupinami sme primiešali jemný zázvorový prášok. Pokiaľ sa chcete rozmaznávať na najvyššej úrovni, vyskúšajte aj Manna balzam na mastné vlasy a vlasy s lupinami, ktorý je stvorený z prírodných, z čisto rastlinných zložiek.

  1. Zábal na vlasy

Pokiaľ si všimnete, že vaše vlasy sú mimoriadne suché, lupinaté a pokožka hlavy je zapálená, potom je najvyšší čas, aby ste si pripravili zázvorový zábal na vlasy. V štyroch polievkových lyžiciach olivového oleja rozmiešajte 1,5 polievkovej lyžice strúhaného zázvoru a pokožku hlavy si natrite touto hmotou. Zábal nechajte pôsobiť minimálne 10 minút, potom si vlasy umyte obvyklým spôsobom svojím obľúbeným Manna šampónom, alebo Mydlom pre zdravé vlasy. Zázvor dezinfikuje a zmierňuje zápal, vďaka blahodarným účinkom olivového oleja bude zase vlasová pokožka nádherná.

  1. Naparovanie

Pokiaľ vás často trápi bolesť hlavy – napríklad kvôli zmenám ročných období –, potom by ste mali vyskúšať odparovanie zázvorového esenciálneho oleja. Okrem toho, že zmierňuje bolesť, vo vašej izbe navodí pocit príjemnej čistoty.

  1. Proti nutkaniu na vracanie

Na jeseň, kedy je väčšia šanca toho, že vás skolí nejaké ochorenie, je obzvlášť dôležité, aby ste zmiernili nutkanie na vracanie. Pokiaľ sa necítite dobre, do citrónovej limonády primiešajte nastrúhaný zázvor veľkosti orecha a uvidíte, že vám bude hneď lepšie.

  1. Nádcha

Zázvor prirodzene tlmí kašeľ, ale je účinný aj na mnohé iné príznaky prechladnutia. Sťahuje vlásočnice v nose a v hrdle, čím zmierňuje príznaky upchatého nosa spôsobeného hlienom. Nastrúhaný zázvor zalejte vriacou vodou a inhalujte po dobu 10 minút, aby sa zázvorová para dostala do každého kúta sliznice.

  1. Horúčka
Pri zázvorovom čaji si všimnete, že sa vďaka nemu zapotíte. Preto aj pri horúčkovitých ochoreniach môže podporiť zotavenie sa, pretože podporuje vylučovanie.

Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho s Vašimi známymi, aby si ho mohli prečítať aj oni.

Pripomienky

Pre pridanie komentáru musíte byť prihlásený!



Ceníme si Vašu vernosť!

Éra zliav počítaných v percentách sa skončila, pretože chceme, aby ste ako člen Manna Klubu získali nenapodobiteľnú starostlivosť a ešte viac výhod. Manna Klub sme vytvorili práve preto, aby boli pre Vás pripravené aktuálne ponuky čo najprehľadnejšie.

Zistite viac