
GMO: čo to je a prečo sa mu treba vyhýbať?
Je len málo ľudí, ktorí o tom ešte nepočuli, a predsa len málo ľudí vie, čo znamená skratka GMO. Veru, nič dobré. Je to aj preto, lebo GMO naznačuje geneticky modifikované potraviny, ktoré sú, žiaľ, na organizmus mimoriadne škodlivé. Ukážem vám, čo o tom musíte vedieť a ako sa tomu vyhnúť!
V prvom rade si urobme jasno v tom, čo znamená genetická modifikácia. Do živého materiálu organizmov sa vloží živý materiál iných organizmov, čiže cudzie DNA. Prečo? V záujme toho, aby mohli na poliach vykonať dôkladné vyplienenie buriny bez agresívnych chemikálií bez toho, aby sa úžitkové rastliny poškodili. Takto vstavané DNA urobí poľnohospodárske plodiny odolnejšími voči rôznemu hmyzu, preto narastú do väčších výšok, riziko ich poškodenia sa zníži a prinesú producentom väčšie výnosy.
Problém je v tom, že kým v prípade postrekovaného jablka je možné z neho postrek zmyť, pri geneticky modifikovaných rastlinách cudzia genetická látka ostane, ktorú potom skonzumujeme. Názory vedcov o vplyve geneticky modifikovaných potravín na ľudský organizmus sa delia, isté však je, že v súvislosti s touto témou sa vynára obrovské množstvo zdravotných a etických otázok, na ktoré ešte neboli dané žiadne jednoznačné a upokojujúce odpovede.
Najmä pri kukurici, repke a sóji sa musíte obávať toho, že ide o ich geneticky modifikovanú verziu, pretože práve tieto rastliny sú po celom svete najviac a najčastejšie geneticky modifikované. Možno si teraz myslíte, že tieto potraviny konzumujete aj tak veľmi zriedkavo, pravdou však je, že ich obsahuje veľmi veľa spracovaných potravín. Okrem iného mrazené, obaľované polotovary, polievky v prášku, zákusky, mäsové výrobky, dokonca aj čokoláda. Vo vymenovávaní by som mohla ešte dlho pokračovať. V týchto potravinách sa s veľkou pravdepodobnosťou nájdeme zvyšky sóje, kukurice alebo repky, samozrejme iba v malom množstve, ale nie je ťažké predstaviť si, že za pár rokov nimi spôsobené prípadné negatívne vplyvy dokážu svoj účinok vyvinúť v organizme v značnej miere.
Svetové obchodné pravidlá o exporte a importe geneticky modifikovaných potravín sa veľmi rýchlo menia, preto je dosť možné, že sa až neskôr dozviete o tom, či sa na poličkách obchodov nachádzajú aj geneticky modifikované potraviny. Ako sa takýmto potravinám vyhnúť? Vyberte si také, ktoré prešli čo najmenším spracovaním, čiže čerstvé. Podľa možnosti sezónne a bio potraviny, ktoré neprišli do kontaktu s veľkým množstvom chemikálií. Odporúčam, aby ste chodili na trh k prvovýrobcovi, ktorého poznáte, ktorému dôverujete, a u ktorého si môžete byť istí, že pôvod tovaru je dôveryhodný. U tých produktov, kde to nie je možné, si vždy prečítajte zoznam zložiek, keď si nie ste celkom istí, pozrite sa a vyhľadajte si, čo niektoré zložky znamenajú.
Zdravá strava však nie je nič platná, ak si popri tom nanesiete na svoju pleť kvantá syntetických látok, ktoré sa odtiaľ po vstrebaní dostanú do Vášho organizmu. Pre prírodnú starostlivosť o pleť odporúčam produkty na palete Manny, ktoré sú vyrobené z prírodných zložiek, a ktoré sú zaručene bez chemikálií. Pokiaľ chcete začať jeseň skutočnou prírodnou lahôdkou, potom vám dávam do pozornosti Lufový telový peeling od Manny, ktorý vám naraz prinesie hodvábnu a osvieženú pleť. Je plný pokladov prírody, kokosového oleja, mandľového oleja, citrónového a škoricového esenciálneho oleja, aby ste mohli každý deň ukázať svoje najkrajšie, prirodzené Ja.
Pripomienky
Pre pridanie komentáru musíte byť prihlásený!