Zlatistá farba marhuľového lekváru zahreje vaše srdce aj v najchladnejších dňoch, a pripomenie vám letnú atmosféru.
Navyše, jeho chuť je lahodná a jeho vôňa dodá každému koláču, zákusku ten správny šmrnc, ba čo viac, môžete si ho jednoducho natrieť iba tak aj na chlieb, chutí vynikajúco! A pokiaľ sa pri zaváraní zíde celá rodina, bude tento deň sa stane skutočným zážitkom, každá jedna lyžička lekváru vám ho bude pripomínať neskôr.
Marhuľový lekvár bez cukru
I keď sa tradičné lekváre pripravujú pridaním veľkého množstva cukru, dnes už našťastie túto ingredienciu môžeme z receptúry vynechať.
Recept píšem na jeden kilogram marhúľ, ale z toho množstva sa pripraví len veľmi malé množstvo lekváru, preto odvážne vynásobte toto množstvo tak, aby vám lekvár vydržal až do budúcej letnej marhuľovej sezóny!
Prísady:
- 1 kg zrelých, dôkladne umytých a vykôstkovaných marhúľ
- 15 dkg sladidla
- 1 dkg pektínu
- šťava z jedného citrónu
Pokiaľ nechcete, aby sa do lekváru dostala šupka marhúľ, vložte ich na niekoľko minút do teplej vody a následne šupku odstráňte. Ale aj bez toho si môžete pripraviť veľmi chutný lekvár. Umyté a vykôstkované marhule vložte do veľkého hrnca a dajte variť na miernom plameni. Medzitým čisté, umyté zaváraninové poháre umiestnite na plech na pečenie, ktorý je napoly naplnený vodou, a začnite ohrievať na sporáku na miernom ohni. Na jednej strane tento spôsob ešte viac dezinfikuje fľaše, na druhej strane nehrozí ich prasknutie, keď do nich začnete naberať horúci lekvár.
Medzitým si pripravte aj tzv. suchý dunst. Vyberte si také miesto, kde vám fľaše nebudú zavadzať, pretože tam budú tri dni. Do košíka vložte dve - tri hrubé deky, ktorými neskôr fľaše s lekvárom prikryjete
Medzitým ale dohliadajte na marhule, miešajte ich, aby sa nepripálili. Varte ich dovtedy, kým už v mase nebudete cítiť väčšie kúsky a marhule pustili šťavu. Následne masu zmixujte tyčovým mixérom. K zmixovanému lekváru, ktorý sa ešte varí, primiešajte sladidlo zmiešané s pektínom.
Lekvár nechajte variť ešte 15 minút, následne pridajte citrónovú šťavu. Do zaváraninových pohárov pre istotu najprv dajte iba za polievkovú lyžicu lekváru, aby prevzali jeho teplotu, až potom ich plňte celkom.
Veko pohárov dôkladne utiahnite, potom pohár držte niekoľko minút dnom hore. Toto je veľmi užitočné, pretože takto je istota, že sa lekvár nepokazí, ešte väčšia.
Následne fľaše umiestnite do suchého dunstu, dôkladne ich prikryte dekou, ale teraz už vekom hore. Na police ich umiestnite až o niekoľko dní, keď už dôkladne vychladli.
Aj vaša pokožka miluje marhule
Marhule je dobré nielen jesť. Aj vaša pokožka ich bude tiež milovať. Manna Marhuľové maslo sa zrodilo spojením oleja z marhuľových jadierok a bambuckého masla, aby vyživovalo a rozmaznávalo vašu pokožku. Táto Manna je leto samé! Obsahuje všetko, čo môže leto poskytnúť a čo môže vaša pokožka potrebovať.
Za studena lisovaný olej z marhuľových jadierok sme vmiešali do bambuckého masla, takže ho môžete veľmi ľahko aplikovať na pokožku. Táto Manna bola vyvinutá bez testovania na zvieratách. Neobsahuje palmový olej a disponuje certifikátom Vegan Society a Cosmos Natural.
Všetky zložky tejto Manny majú zmäkčujúci účinok na pokožku, takže buďte pripravení na to, že bude pokožka vďaka nej skutočne zamatová. Môžete ju použiť dokonca ja na zrelú pokožku, budete s ňou veľmi spokojní.
Tento biely, neparfumovaný zázrak môžete s istotou použiť ako telové mlieko, ale uplatní sa aj ako pleťový krém, krém na ruky a dokonca aj ako krém na ošetrenie nôh. Týmto spôsobom sa môžete rozmaznávať od hlavy až k päte.
Pripomienky
Pre pridanie komentáru musíte byť prihlásený!