Nie je potrebné, aby ste v zime nabrali prebytočné kilogramy, a ani to, aby ste toto obdobie prežili v chorobách. Ukážem Vám, ako si v chladných mesiacoch vyberať potraviny vedome, aby ste získali dostatok energie a vitamínov!
Viem, že stravovanie je v zime výzvou, pretože v tomto období máte na výber menej druhov ovocia a zeleniny. S trochou pozornosti si však môžete posilniť imunitný systém a zmierniť nepríjemnosti, ktoré toto ročné obdobie pre organizmus prináša. Priniesla som pre Vás tie potraviny, ktoré Vás v období zimných mrazov ochránia takmer rovnako ako obranný štít!
Poriadna dávka zeleniny
Leto je na čerstvú zeleninu bohaté, ale nezabudnite, že aj zima má svoju obľúbenú zeleninu: kaleráb, karfiol, zemiaky, mrkva, kapusta, červená kapusta, kel, petržlen, tekvica na pečenie, cvikla, biela reďkovka, čierna reďkovka, pažítka, pór. Počas skladovania obsah vitamínov v zelenine klesne, napriek tomu, ak ich budeme konzumovať vo vhodnom množstve, sú výborným zdrojom vitamínov C, B1 a B2, niacínu, beta-karoténu, kyseliny listovej, tiež draslíka, sodíka, horčíka, fosforu a vápnika. Môžete si ich pripraviť ako šalát, varené, pečené, dusené, alebo aj plnené. Obzvlášť, kvôli vysokému obsahu vitamínu C a vlákniny, odporúčam hlávkovú kapustu, červenú a kyslú kapustu, pretože sú pre organizmus skutočný žolíkom.
Južné ovocie
Spomedzi exotického ovocia odporúčam grapefruit, kivi, mandarínky, pomaranče a banány. Môžete si z nich urobiť sirup, alebo kokteil mliečny či s vodou, ovocné šaláty, ale dobré je aj to, ak si ich jednoducho odšťavníte, čím získate vynikajúci osviežujúci nápoj.
Sušené strukoviny
Medzi obľúbené zimné strukoviny bohaté na rastlinné bielkoviny patria fazuľa, šošovica a žltý hrach. Okrem bielkovín obsahujú vitamíny B1, B2, B6, C a vitamín E, kyselinu pantoténovú, kyselinu listovú, karotén, draslík, vápnik, fosfor, horčík, zinok, železo, meď a mangán. Ale nejedzte ich bez počítania – nezabúdajte, že strukoviny majú vysoký obsah energie a uhľohydrátov.
Zimné jablká
Medzi moje obľúbené zimné ovocie patria zimné jablká, zimné hrušky a dule. Počas skladovania sa obsah ich vo vode rozpustných vitamínov zníži, preto je dobré konzumovať ich denne častejšie, hoci aj vo väčších porciách. Podľa možnosti ich konzumujte v surovom stave, ale môžete si z nich urobiť napríklad polievku, omáčku, kompót, či kokteil. Z dúl si môžete urobiť napríklad lekvár, či dulový syr. Pre mňa zima nemôže byť ani bez sušeného ovocia: sušené marhule a sušené slivky sú vynikajúcim zdrojom vlákniny.
Maškrty: olejnaté semienka
Namiesto toho, aby ste maškrtili na čokoláde, odporúčam Vám, aby ste radšej mali vždy po ruke nejaké olejnaté semienka: orechy, oriešky, mandle a pistácie sú bohaté na vo vode rozpustné vitamíny B1 a B2. Tieto semienka sú však tiež bohatým zdrojom vzácnych rastlinných bielkovín a vlákniny. Väčšinou obsahujú: draslík, fosfor a horčík. Nakoľko majú vysoký obsah tuku a sacharidov, ich konzumácia sa odporúča v menšom množstve. Môžete ich použiť ako plnku do zákuskov, závinov a aj do ovocných šalátov.
Pripomienky
Pre pridanie komentáru musíte byť prihlásený!