V lete fičí mraznička na plné obrátky a denne viackrát siahnete po kockách ľadu? Ako by sa vám páčilo, keby ste namiesto klasických ľadových kociek oživili svoj nápoj niečím vzrušujúcejším? Budete prekvapení, na akú umeleckú úroveň je možné „vedu o výrobe ľadových kociek“ povzniesť.
Ľadová kocka je jedným z najpríjemnejších sprievodcov horúceho leta. Očarí a osvieži akýkoľvek studený nápoj. Mňa osvieži už aj samotný pohľad na kocky ľadu, poznáte aj vy ten pocit? Keď vás už klasické ľadové kocky nudia, alebo nechcete, aby bol váš starostlivo pripravený nápoj plný vody, potom sa pozrite, čo všetko môžete do formičiek na ľad vložiť! Ako by sa vám páčila mrazená kocka vína alebo kávy?
Tu sú moje obľúbené variácie na ľadové kocky:
Pokiaľ patrí ľadová káva medzi vaše obľúbené nápoje, potom budete túto lahodnú čokoládovo-kávovo ľadovú kocku z kokosového mlieka, ktorou si môžete ochutiť svoju ľadovú kávu bez toho, aby ste pridali vodu, priam zbožňovať. Nehovoriac o tom, že ani pohľad na ňu nie je „na zahodenie“. Uvarte silnú čiernu kávu, potom ju nechajte vychladnúť. Formu na ľad ňou naplňte do polovice, potom dajte zmraziť. Keď zamrzla, prilejte kokosové mlieko a znova dajte mraziť. Na záver, ako poslednú vrstvu prilejte tenkú vrstvu čokoládového sirupu a zase vložte do mrazničky. Táto nádherná, trojfarebná, vrstvená kávová kocka bude ozdobou každej ľadovej kávy, ale môžete ju vhodiť aj do jednoduchého mlieka, či kokosového mlieka a úžasný chladený nápoj je hotový!
Popri káve je druhým najobľúbenejším letným nápojom limonáda, preto vám odporúčam, aby ste urobili aj také ľadové kocky, ktoré sa k tomuto klasickému nápoju hodia. V mažiariku jemne rozdrvte trocha mäty, potom na spodok formičiek na ľad vlejte trocha vody a dajte zamraziť. Až po zmrznutí vody pridajte mätu a zvyšok vody. Takto vyplníte formičku na ľad, vďaka čomu ostane mäta v jej strede a vyhnete sa tomu, aby sa rastlina prilepila do umelohmotných formičiek. Okrem mäty môžete tento postup vyskúšať aj s medovkou, levanduľou a rozmarínom, ktoré sú tiež vynikajúcim dochucovadlom limonády. Keď predtým rastliny trocha roztlačíte, ich chuť bude intenzívnejšia. Vo formičkách na ľad môžete pripraviť aj rozmixovanú mrazenú zeleninu a ovocie, medový limonádový sirup, v tomto prípade stačí ľadovú kocku iba vložiť do pohára vody, po rozpustení sama vytvorí ochutený nápoj.
Ľadové kocky nemusíte robiť výlučne iba vo formičkách na ľad. Vykrajovačom na pečivo v tvare hviezdy, alebo srdca vykrajujte dužinu melóna, dajte ju zmraziť a „ľadová kocka“ na ochladenie limonády, alebo kokteilu, je hneď hotová. Môžete to urobiť, samozrejme, aj z iného ovocia, tekutinu ochladia rovnako, dokonca môžete maliny, čerešne, višne, alebo ríbezle po odmrazení aj zjesť.
Tu je niekoľko užitočných tipov, pokiaľ chcete mať nielen chutné, ale aj nádherné ľadové kocky:
Namiesto klasickej pitnej vody použite na výrobu ľadových kociek, pokiaľ môžete, prevarenú, potom vychladnutú, alebo destilovanú vodu. Vďaka tomu nebudú kocky hmlisté, ale pekne priehľadné, krištáľovo čisté, v ktorých bude ovocie, alebo bylinky dokonale vidieť. Tajomstvo spočíva v tom, že pri prevarení sa z vody odstránia bublinky vzduchu, preto vodu nezahmlia.
Pripomienky
Pre pridanie komentáru musíte byť prihlásený!