Vegetarián alebo vegán? Čo si vyberiete?
vegetarián alebo vegán? Čo si vyberiete?

Vegetarián alebo vegán? Čo si vyberiete?



Keď sa už nejaký ten čas pohrávate s myšlienkou, že prestanete konzumovať mäso a svoj jedálny lístok radšej naplníte rastlinnou stravou, potom je najvyšší čas, aby ste sa do toho pustili! Ukážem vám základy a niekoľko zaujímavostí, aby ste získali inšpiráciu.

Začnime od základov, teda, aký je rozdiel medzi vegetariánskym a vegánskym stravovaním? V krátkosti povedané – vegetarián neje mäso, ale konzumuje mliečne výrobky a vajcia, vegán však nekonzumuje žiadne potraviny živočíšneho pôvodu, ani med. Odporúčam, že pokiaľ sa rozhodnete, že presedláte na potraviny rastlinného pôvodu, nezačínajte hneď najprísnejším vegánskym jedálnym lístkom, ale postupujúc drobnými krokmi začnite tým, že mäso budete jesť len týždenne raz, potom pomaličky, keď už začnete objavovať potraviny, ktorými ho môžete nahradiť, prestaňte ho jesť úplne.

Pokiaľ sa vyhýbate potravinám živočíšneho pôvodu, musíte si dať väčší pozor na to, aby sa do vášho organizmu dostalo aj naďalej dostatok každého vitamínu a minerálnych látok. Obzvlášť dôležité je doplnenie železa, ktoré sa z potravín rastlinného pôvodu uplatní menej, ako z potravín živočíšneho pôvodu. Odporúčam, aby ste konzumovali potraviny s vysokým obsahom vitamínu C, lebo vitamín C podporuje vstrebávanie železa, vďaka čomu sa aj menšie množstvo uplatní viac. Dokonalým rastlinným zdrojom železa sú obilniny, oriešky, mak, fazuľa, slivky a špenát.

Ako pri každej inej zmene životného štýlu aj vegetariánstvo a vegánstvo budú úspešné vtedy, a iba vtedy ich viete dlhodobo dodržiavať, pokiaľ prípravám, čiže naplánovaniu jedálneho lístka a denným nákupom, venujete omnoho väčšiu pozornosť ako obvykle. Namiesto hypermarketov bude vaším obľúbeným miestom miestne trhovisko, kde si postupne uvedomíte, že zásobáreň zeleniny je omnoho väčšia, než ako ste ju doposiaľ poznali. Objavíte také suroviny, akými sú chia semienka, avokádo a granátové jablko, nádherná zelenina vám prinesie na tanier všetky farby dúhy. Keď sa rozhodnete, že spravíte ešte jeden krok vpred a vzdáte sa všetkého, čo je živočíšneho pôvodu, potom sa na paletu dostanú aj rastlinné mlieka a sójové jogurty.

Toto sú, samozrejme, všetko iba možnosti, vy sa musíte rozhodnúť, ako a ktorú využijete. Nie je žiadny problém ani vtedy, keď vyššie spomenuté základné zásady zaradíte do svojho života iba tak, že budete jesť omnoho viac a ovocia a zeleniny a budete lepšie dbať na vyváženú, rôznorodú stravu.

Musím spomenúť, že vegánstvo je omnoho širší životný štýl, ktorý sa netýka iba stravovania. Kto sa rozhodol pre vegánsky životný štýl, nenosí oblečenie a doplnky živočíšneho pôvodu, a tiež nepoužíva také kozmetické prípravky a výrobky v domácnosti, na ktorých testovanie a vývoj boli robené pokusy na zvieratách.

V Manne sme sa už v začiatkoch zaviazali pre etické prírodné kozmetické prípravky bez testov na zvieratách a genetickej modifikácie, a môžem hrdo vyhlásiť, že naše produkty ponúkajú dokonalé riešenie aj pre najprísnejších vegánov. Takými sú okrem iného aj napríklad Manna krémové deodoranty, ktoré sú v letných horúčavách mimoriadne obľúbené, ale aj naše sprchovacie gély s čarovnou vôňou získali označenie „vegan“. Keď viete, že starostlivosť o pleť je omnoho viac, ako rozmaznávanie samého seba, je to úžasný pocit, pretože používaním týchto produktov podporujete zvieratá, celú planétu. Vítam vás vo svete Manny, vo svete prírodných kozmetických prípravkov!

Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho s Vašimi známymi, aby si ho mohli prečítať aj oni.

Pripomienky

Pre pridanie komentáru musíte byť prihlásený!



Ceníme si Vašu vernosť!

Éra zliav počítaných v percentách sa skončila, pretože chceme, aby ste ako člen Manna Klubu získali nenapodobiteľnú starostlivosť a ešte viac výhod. Manna Klub sme vytvorili práve preto, aby boli pre Vás pripravené aktuálne ponuky čo najprehľadnejšie.

Zistite viac