10 možností použitia melóna
10 možností použitia melóna

10 možností použitia melóna



Keď je reč o melóne, hneď nás napadne naše detstvo, dlhé letá, keď sme sa v prestávkach medzi ničím nerušenou hrou s radosťou zahryzli do tejto sladkej lahôdky. Konzumácia najobľúbenejšieho letného ovocia však nie je iba príjemná, ale aj užitočná. Ukážem vám jeho najlepšie spôsoby použitia a aj jeho účinky!

Hydratuje

Je všeobecne známe, že väčšia časť nášho tela pozostáva z vody, preto je pravidelné dopĺňanie tekutín pre zachovanie zdravia nevyhnutné, hlavne v lete. Nakoľko viac ako 90 percent melóna nie je nič iné ako voda, túto úlohu dokonale spĺňa. Keď máte pocit, že už nedokážete vypiť viac pohárov vody, alebo vás voda už jednoducho nudí, zjedzte väčší krajec melóna a hneď ste sa postarali o príjem tekutín.

Podporuje regeneráciu

Podobne ako v paradajkách, aj v melóne nájdeme antioxidant s názvom lykopén, ktorý je pre posilnenie organizmu skutočnou bombou. Lykopén dodáva melónu nádhernú červenú farbu a jeho výhodou je, že viaže škodlivé voľné radikály a pomáha predchádzať vzniku srdcovo – cievnych ochorení.

Detoxikuje

Konzumácia melóna vo veľkom množstve doslova prečistí váš organizmus. Má vynikajúci močopudný účinok, čistí obličky a črevá. Veľké množstvo vody v melóne dobre prečistí a detoxikuje organizmus.

Podporuje chudnutie


Tajomstvom melónovej kúry je, že obsahuje obrovské množstvo vody a aj vlákninu, preto zabezpečuje pocit sýtosti, avšak vďaka vysokému obsahu vody má málo kalórií, tuku, bielkovín a sacharidov. Melónová diéta nenúti hladovať, pretože síce má málo kalórií, ale výborne zasýti, okrem toho obsahuje aj potrebné minerálne látky. Pokiaľ sa chcete zbaviť pár kilogramov, alebo len chcete svojmu tráviacemu traktu dopriať trocha oddychu, na jeden – dva dni to bezpodmienečne vyskúšajte.

Vitamínová kúra

Napriek všeobecnej mienke sa v melóne nenachádza iba voda, ale aj veľmi veľa vitamínov. Je bohatý na vitamíny A, C a vitamíny skupiny B, okrem toho má vysoký obsah fosforu, zinku a selénu. Keď ho budete konzumovať často, môžete si tým doplniť svoje zásoby vitamínov.

Uľahčuje trávenie

Keď vás často trápi nadúvanie, alebo iné tráviace ťažkosti, potom bude mať na vás melón veľmi dobrý účinok. Nezľaknite sa! Po jeho zjedení sa budete kvôli vysokému obsahu vody najprv cítiť ako balón, potom však voda rýchlo prejde žalúdkom a vám sa uľaví. Vláknina a voda urýchlia trávenie a rozhýbu aj vaše črevá.

Skrášľuje pleť

Melón môže pomôcť vášmu telu na viacerých frontoch, aby ste mohli mať krásnu pleť a silné vlasy. Kolagén je jednou zo základných zložiek, ktorý sa nachádza v pleti a vo vlasoch. Vitamín C, ktorý sa v melóne nachádza, podporuje tvorbu kolagénu, ktorý posilňuje vlasy a pomáha zachovať pružnosť pleti, vitamín A zase vyživuje bunky pleti.

Čistí obličky

Keď vás často trápia infekcie močových ciest - a toto sa v lete, v kúpaliskovej sezóne, týka obzvlášť viacerých -, potom sa konzumácia melóna vyslovene odporúča. Kvôli obrovskému množstvu vody budete musieť častejšie chodiť na toaletu, ale to vašim obličkám a močovým cestám iba prospeje, ktoré dôkladne prečistí a pomôže zbaviť sa baktérií.

Základ šalátu

Pri výbere melóna je dôležité, aby ste ho poklepkali: keď pekne duní, potom to znamená, že je reč o zrelom a sladkom ovocí. Keď sa vám nepodarí vybrať si dobre a nakúpené ovocie nebude dostatočne sladké, urobte si z neho šalát primiešaním zeleniny, ale výborné je aj to, keď kocky melóna pomiešate s kúskami syra a trochou olivového oleja.

Letný shake

Z melóna je možný urobiť aj vynikajúci nápoj. Tu je napríklad osviežujúci bezlaktózový melónový kokteil, ktorý je skutočným letným šlágrom!

Prísady na 1 pohár:
90 g dužiny melóna
1 stonka čerstvej mäty
1 limetka
2-3 kocky ľadu

Príprava:
Melón nakrájajte na malé kocky, a kde je to možné, odstráňte jadierka. Na kocky nakrájaný melón a kocky ľadu rozmixujte tyčovým mixérom, alebo kuchynským robotom na kašu. Ochuťte šťavou limetky, potom po naliatí do skleneného pohára ozdobte mätovými listami.

Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho s Vašimi známymi, aby si ho mohli prečítať aj oni.

Pripomienky

Pre pridanie komentáru musíte byť prihlásený!



Ceníme si Vašu vernosť!

Éra zliav počítaných v percentách sa skončila, pretože chceme, aby ste ako člen Manna Klubu získali nenapodobiteľnú starostlivosť a ešte viac výhod. Manna Klub sme vytvorili práve preto, aby boli pre Vás pripravené aktuálne ponuky čo najprehľadnejšie.

Zistite viac