Čo vás napadne ako prvé, keď sa spomenie špargľa? Čerstvá zelená (alebo biela)? Zdravá?
Nuž, v podstate je všetko pravdivé, ba čo viac, omnoho viac pozitívnych vlastností možno povedať o tejto rastline, ktorá patrí do čeľade ľaliovitých. V niektorých krajinách sa ľudovo nazýva aj “zajačí chládok”, alebo “zajačí tieň”. Prečo? Rastlina môže mať v období leta niekedy výšku aj 1,5 metra, takže sa v jej tieni môžu ukryť drobné zvieratá pred horúcimi lúčmi slnka.Druhou zaujímavosťou je, že už aj v starovekom Grécku používali špargľu, ktorú vo svojom jazyku nazývali „asparagos”, čo v preklade znamená mladý výhonok. V tom čase však ešte nepoznali jej lahodnú chuť, no liečivé účinky už áno, aplikovali ju najčastejšie v prípade bolestí zubov, na uštipnutia včelou, no známe boli aj diuretické vlastnosti špargle.
Čo všetko môže špargľa poskytnúť organizmu?
- Vitamíny A, B1, B2, C a E
- cennú kyselinu listovú
- aminokyseliny
- vápnik
- železo
- sodík
- draslík
- stopové prvky
- chlorofyl
Takže už nás nemusí udivovať, že má mnoho prospešných účinkov, a to nielen na zdravie, ale aj na krásu.
Pozrime si, ktoré sú to:
- diuretické účinky, odstraňujúce obličkové kamene
- pozitívny vplyv na obehový systém
- detoxikačné účinky
- chráni sliznicu a bunky
- pomáha pri metabolizme a zásobovaní buniek energiou
- pozitívne vplýva na zrak
- vďaka obsahu zinku posilňuje spojivové tkanivá a steny ciev
- jej obsah kyseliny listovej vynikajúco prospieva gravidným ženám
- odporúča sa v prípade únavy a porúch koncentrácie
- vďaka obsahu vitamínu E podporuje imunitu, chráni pokožku pred vytváraním vrások
- účinná aj ako preháňadlo
- vynikajúce jedlo počas diét, pretože urýchľuje metabolizmus
Veľmi dobrou správou pre osoby držiace diétu je, že 93-95% rastliny tvorí voda, zvyšok rastliny obsahuje málo kalórií, takže 100 gramov špargle obsahuje približne iba 20 kalórií. Má vyslovene nízky obsah cukru (dokopy asi 2 gramy uhľohydrátov).
Pripomienky
Pre pridanie komentáru musíte byť prihlásený!