Špargľa - mate ju radi?
Špargľa - mate ju radi?

Špargľa - mate ju radi?



Čo vás napadne ako prvé, keď sa spomenie špargľa? Čerstvá zelená (alebo biela)? Zdravá?

Nuž, v podstate je všetko pravdivé, ba čo viac, omnoho viac pozitívnych vlastností možno povedať o tejto rastline, ktorá patrí do čeľade ľaliovitých. V niektorých krajinách sa ľudovo nazýva aj “zajačí chládok”, alebo “zajačí tieň”. Prečo? Rastlina môže mať v období leta niekedy výšku aj 1,5 metra, takže sa v jej tieni môžu ukryť drobné zvieratá pred horúcimi lúčmi slnka.
Druhou zaujímavosťou je, že už aj v starovekom Grécku používali špargľu, ktorú vo svojom jazyku nazývali „asparagos”, čo v preklade znamená mladý výhonok. V tom čase však ešte nepoznali jej lahodnú chuť, no liečivé účinky už áno, aplikovali ju najčastejšie v prípade bolestí zubov, na uštipnutia včelou, no známe boli aj diuretické vlastnosti špargle.

Čo všetko môže špargľa poskytnúť organizmu?

  • Vitamíny A, B1, B2, C a E
  • cennú kyselinu listovú
  • aminokyseliny
  • vápnik
  • železo
  • sodík
  • draslík
  • stopové prvky
  • chlorofyl

Takže už nás nemusí udivovať, že má mnoho prospešných účinkov, a to nielen na zdravie, ale aj na krásu.

Pozrime si, ktoré sú to:

  • diuretické účinky, odstraňujúce obličkové kamene
  • pozitívny vplyv na obehový systém
  • detoxikačné účinky
  • chráni sliznicu a bunky
  • pomáha pri metabolizme a zásobovaní buniek energiou
  • pozitívne vplýva na zrak
  • vďaka obsahu zinku posilňuje spojivové tkanivá a steny ciev
  • jej obsah kyseliny listovej vynikajúco prospieva gravidným ženám
  • odporúča sa v prípade únavy a porúch koncentrácie
  • vďaka obsahu vitamínu E podporuje imunitu, chráni pokožku pred vytváraním vrások
  • účinná aj ako preháňadlo
  • vynikajúce jedlo počas diét, pretože urýchľuje metabolizmus

Veľmi dobrou správou pre osoby držiace diétu je, že 93-95% rastliny tvorí voda, zvyšok rastliny obsahuje málo kalórií, takže 100 gramov špargle obsahuje približne iba 20 kalórií. Má vyslovene nízky obsah cukru (dokopy asi 2 gramy uhľohydrátov).

Tu je jeden veľmi jednoduchý, no o to lahodnejší recept!

Špargľu očistite, nakrájajte na niekoľko centimetrové kúsky a premiešajte s malým množstvom olivového oleja. Poukladajte ich na plech vystlaný alobalom. Podľa chuti osoľte a okoreňte a pokvapkajte roztopeným maslom. A práve od neho bude zapečená špargľa tak neodolateľná, pretože po 15-20 minútach pečenia pre teplote 220 stupňov sa nebudete vedieť dočkať, aby ste ju ochutnali… vôňu má priam fantastickú. Dokonalá jarná večera - vyskúšate aj vy?

Ktorý je váš naobľúbenejší recept so špargľou?



Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho s Vašimi známymi, aby si ho mohli prečítať aj oni.

Pripomienky

Pre pridanie komentáru musíte byť prihlásený!



Ceníme si Vašu vernosť!

Éra zliav počítaných v percentách sa skončila, pretože chceme, aby ste ako člen Manna Klubu získali nenapodobiteľnú starostlivosť a ešte viac výhod. Manna Klub sme vytvorili práve preto, aby boli pre Vás pripravené aktuálne ponuky čo najprehľadnejšie.

Zistite viac