Čo si natierate na chlieb?
Čo si natierate na chlieb?

Čo si natierate na chlieb?



Maslo verzus margarín

Určite aj vy ste už počuli o tom, že v reklamách často ospevované a údajne zdravé margaríny, priateľské k srdcu, predsa len nie sú natoľko dobré a nie veľmi prospievajú, pokiaľ ich pravidelne konzumujeme.

Čo o tom viete? Je čas na obavy, pokiaľ konzumujete maslo, alebo margarín?

Čo treba vedieť o masle?

Skutočné, pravé maslo sa vyrábalo z čerstvého kravského mlieka veľmi pracne, mútením. Čím vyšší obsah smotany má, o to viac sa považuje za kvalitné (značkové maslo). Naopak, čím väčším množstvom vody je riedené, o to ťažšie sa dá rozotierať na chlieb. Vegetariáni odmietajú maslo, pretože je živočíšneho pôvodu. Skutočné, ručne vyrábané maslo má omnoho vyšší obsah vitamínov (A,D,E) a aj antioxidantov.

Čo treba vedieť o margaríne?

Margarín sa vyrába umelo. Podľa niektorých zdrojov ho ako prvý vyrobil v 19. storočí jeden francúzsky vedec, ktorý sa do pokusov pustil na príkaz cisára Napoleona III. Cieľom bol produkt, ktorý je lacnejší ako maslo a jeho výroba si nevyžaduje toľko času. Produkt chceli predávať pre chudobnejšie spoločenské vrstvy a pre armádu. Obľúbeným sa stal preto, že v pekárenskom priemysle sa dal vynikajúco použiť, okrem toho vďaka obsahu tukov mal margarín dlhšiu trvanlivosť (aj svoju konzistenciu a chuť si udrží vďaka tomu).
Hoci obsah kalórií masla a margarínu je približne rovnaký, pokiaľ konzumujete margarín, s väčšou pravdepodobnosťou vzniká riziko vzniku cukrovky. Navyše, nadmerná konzumácia margarínu neprospieva ani kardiovaskulárnemu systému.

V čom spočíva nebezpečenstvo margarínu?

Najčastejšie súvisia s jeho výrobou. Najčastejšie sa používajú hydrogenizované rastlinné oleje namiesto tuhých rastlinných tukov. Počas procesu hydrogenizácie sa časť nenasýtených mastných kyselín mení na nasýtené, ich konzistencia sa stáva tuhšou a počas toho sa tvoria aj zdraviu škodlivé transmastné kyseliny. Vzhľadom na to, že ide o dôvod pre obavy, výrobcovia zaviedli aj margaríny vyrobené inou technológiou: tieto sa vyrábajú tzv. emulgovaním rastlinných olejov, tukov a vody.

Čo môže byť tak vhodným riešením?

Našťastie sú v obchodoch dostupné už aj margaríny, vyrobené z čistého masla a nie hydrogenizovaných rastlinných olejov, výber je iba na vás.

Namiesto masla, alebo margarínu, môžete použiť aj panenský kokosový olej, okrem toho jedno z riešení poskytuje aj ghí, čo nie je nič iné, ako očistené maslo, ktoré sa viaže k indickej kuchyni a o ktorom sa tvrdí, že je to jeden z najzdravších tukov.

Čomu dáte svoj hlas? Napíšte svoj názor tu v blogu!

Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho s Vašimi známymi, aby si ho mohli prečítať aj oni.

Pripomienky

Pre pridanie komentáru musíte byť prihlásený!



Ceníme si Vašu vernosť!

Éra zliav počítaných v percentách sa skončila, pretože chceme, aby ste ako člen Manna Klubu získali nenapodobiteľnú starostlivosť a ešte viac výhod. Manna Klub sme vytvorili práve preto, aby boli pre Vás pripravené aktuálne ponuky čo najprehľadnejšie.

Zistite viac