
Recept na vianočný závin od tety Julky
Bez závinu nie sú Vianoce, súhlasíte? ?
Už ste si iste zvykli, že tu pravidelne zdieľam vegánske recepty bez cukru, pretože tím Manny je zástancom zdravej výživy a vegánskej stravy. V prípade tohto závinu som však ochotná urobiť výnimku. Aj preto, lebo nie je isté, že sú naši hostia (alebo členovia rodiny) vegáni, a je možné, že na sviatky sa im žiadajú radšej klasické zákusky.
Preto by som sa teraz chcela s vami podeliť o taký recept, ktorý je od babičky jednej z Víl Manny. Už od detstva ho pečú spolu, je to pre nich príjemný, spoločný, predvianočný rituál, kedy sa veľa smejú, pijú horúci čaj, prežívajú príjemnú vianočnú atmosféru a vychutnávajú si vianočné vône. Tento koláč miluje celá rodina, Vianoce si bez neho ani nevedia predstaviť. Naša Víla verí, že tento recept bude ešte dlho prežívať, a že ho bude spoločne piecť každý rok aj ona so svojimi vnúčatami. Najlepšie na celom je to, že recept vyskúšali aj Víly Manny, u ktorých sa tento chutný, tradičný závin stal tiež tradíciou a „povinnou súčasťou Vianoc“.
Možno, že odteraz bude aj vaším obľúbeným receptom? ?
Prísady:
Cesto:
1 kg múky
500 g masla
1 vajce
5 dkg droždia
štipka soli
Plnka:
0,5 kg maku (alebo orechov)
0,5 kg cukru
10 sáčkov vanilkového cukru
1 fľaštička rumovej arómy (38 ml)
Nastrúhaná kôra z 2 citrónov
Maslo rozmrvíme v múke. Z droždia pripravíme kvások v troche vlažného mlieka s cukrom. Keď je kvások hotový, pridáme ho spolu s vajcami a štipkou soli k cestu. Dôkladne premiešame, vymiesime cesto, necháme ho vykysnúť a rozdelíme na 5 častí.
Medzitým si pripravíme plnku. Cukor roztopíme v takom množstve vody, ktoré ho akurát prikryje, potom pridáme mak, rumovú arómu, strúhanú citrónovú kôru a trochu povaríme. Orechovú plnku pripravíme rovnako, ale bez citrónovej kôry. Keď chcete použiť obe plnky, budete potrebovať dvojitú dávku cesta.
Aj plnky rozdelíme na 5 častí a natrieme ich na rozvaľkané cesto. Cesto potom zvinieme a konce zatlačíme.
Pečieme v rúre predhriatej na 180 stupňov, dolný aj horný ohrev, približne 30-40 minút.
Hmm, až cítim tú vôňu! Keď si ho predstavím, hneď mám vianočnú náladu! ?
Aj vy máte svoje rodinné koláče, ktoré sú „povinným elementom“ každých Vianoc?
Pripomienky
Pre pridanie komentáru musíte byť prihlásený!