Recept na najlepší jahodový lekvár bez cukru
recept na najlepší jahodový lekvár bez cukru

Recept na najlepší jahodový lekvár bez cukru



Jahodový lekvár patrí medzi moje najobľúbenejšie. Najlepšie je, ak si v plnej miere zachová mäkkosť a čerstvú chuť šťavnatých jahôd, práve preto ho robím bez cukru.

Priznávam, že jahody miluje celá moja rodina, a to vo všetkých formách, a keď môžeme, počas jahodovej sezóny sa snažíme zásobiť niekoľkými fľašami aj na chladnejšie mesiace. Najchutnejšie je, keď si ovocie zachová svoju prirodzenosť a príjemná harmónia chutí nie je potlačená kryštálovým cukrom. Samozrejme, za túto verziu bez cukru bude vďačné aj naše zdravie.

Tu je jeden recept, vďaka ktorému si môžeme vychutnávať túto čarovnú a okúzľujúcu lahôdku bez výčitiek! Priniesla som pre vás praktickú verziu, ktorej príprava je jednoduchá, vďaka čomu nebudete musieť celý víkend tráviť zaváraním, je hotový za jednu hodinu.

Prísady:
1,2 kg očistených, nakrájaných jahôd
10 dkg zmesi erytritu a stévie
2 vrchovaté čajové lyžičky pektínu
precedená šťava z 1 citrónu

Príprava:
V prvom rade tyčovým mixérom rozmiešajte jahody, dôkladne umyté pod tečúcou vodou, z ktorých predtým odstráňte stopky. Rozmixujte ich len mierne, aby ostali aj kúsky. Potom vo veľkom hrnci dajte jahody variť. Keď začnú vrieť, pridajte sladidlo rozmiešané s pektínom. Povarte ďalších 10-15 minút, často miešajte. Keď dosiahne vhodnú konzistenciu, pridajte citrónovú šťavu a dôkladne premiešajte. Odstavte z ohňa, a keď sa na vrchu vytvorí pena, odstráňte ju lyžicou. Potom už neostáva nič iné, iba ich naplniť do dobre uzatvárateľných fľašiek, ktoré pred použitím vydezinfikujte vo vriacej vode. Fľašky s horúcim lekvárom po uzatvorení otočte dole hlavou, aby stáli na viečkach, nechajte ich takto desať minút, potom otočte naspäť. Je to potrebné preto, aby sa viečka na fľaše upevnili vzduchotesne. Potom ich po jednom zabaľte do novinového papiera a vložte ich do dekou vystlaného košíka, prikryte ich ďalšou dekou a nechajte ich stáť v suchom zábale dovtedy, kým úplne nevychladnú. Potrvá to približne 2-3 dni.

Tip: Fľaše môžete najjednoduchšie sterilizovať tak, že do plechu nalejete studenú vodu, postavíte do nej prázdne fľaše a postavíte ich na oheň na miernom plameni. Zovretá voda zabezpečí, aby boli fľaše čisté ako z lekárne, navyše majú horúce fľaše aj tú výhodu, že pri nalievaní horúceho lekváru neprasknú. Najlepšie je, keď do nich jahodový lekvár po lyžiciach vložíte ešte vtedy, keď sú fľaše ešte na ohni a vyberiete už iba naplnené fľašky, aby ste ich uzavreli. Odporúčam, aby ste používali menšie fľaše, do ktorých sa vojde také množstvo lekváru, ktoré sa po otvorení minie naraz, pretože tento lekvár neobsahuje konzervanty, čiže po otvorení ostane dobrý iba pár dní.

Keď chcete príjemnú červenú farbu a hodvábnu konzistenciu cítiť na svojich perách dlhšie, potom vyskúšajte Manna Balzam na pery Farebný bozk, ktorý svoju nádhernú farbu získal vďaka rastlinným pigmentom, hodvábnu konzistenciu zase vďaka ricínovému oleju.

Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho s Vašimi známymi, aby si ho mohli prečítať aj oni.

Pripomienky

Pre pridanie komentáru musíte byť prihlásený!



Ceníme si Vašu vernosť!

Éra zliav počítaných v percentách sa skončila, pretože chceme, aby ste ako člen Manna Klubu získali nenapodobiteľnú starostlivosť a ešte viac výhod. Manna Klub sme vytvorili práve preto, aby boli pre Vás pripravené aktuálne ponuky čo najprehľadnejšie.

Zistite viac