Ak áno, mám pre Vás dobrú správu: presnejšie 10 dôvodov, kvôli ktorým si môžete od teraz bez výčitiek svedomia vychutnávať dobre zaslúženú čokoládu!
Po prvé: čokoláda nech je horká, min. 65%-ná. Čím vyšší obsah kakaa, o to lepšie. Po mliečnej čokoláde je jej chuť trocha nezvyčajná, horkastá, ale ak ju nebudete žuť, ale cmúľať, bude sa zdať byť sladšia. Čokoláda s vysokým obsahom kakaa obsahuje omnoho menšie množstvo cukru ako mliečna čokoláda, má menej kalórií. Môžete ňou rýchlejšie uhasiť chuť na čokoládu: stačí z nej menšia kocka.
Obsahuje fenyletylamín, ktorá aminokyselina cez limbický nervový systém spôsobuje dobrú náladu, pôsobí povzbudzujúco, už aj v malom množstve (cca 10 gramov). Počas konzumácie zvyšuje hladinu Vašich hormónov šťastia, hladinu stresových hormónov zase znižuje.
Naproti vysokému obsahu kofeínu v káve obsahuje kakao iba 20% kofeínu, čo nespôsobí nepokoj, napriek tomu povzbudzuje. ~30 gramov horkej čokolády obsahuje približne 40 mg kofeínu (závisí to aj od druhu čokolády, priemerný údaj).
Organizmu dodá energiu a silu. Je bohatá na vitamíny A, B1, B2 a minerálne látky, akými sú napríklad horčík, draslík, fosfor, železo a vápnik.
Obsahuje antioxidačné flavonoidy, ktoré chránia zdravie.
Podporuje činnosť mozgu.
Podporuje krvný obeh, čím podľa niektorých štúdií priaznivo vplýva aj na sexuálny výkon, dlho sa považovala za afrodiziakum.
Môže znížiť vysoký krvný tlak: podľa vedcov Lekárskej fakulty Univerzity v Kolíne je preukázané, že konzumácia (pravého) kakaa vedie ku zníženiu krvného tlaku v priemere o 4,7/2,8 Hgmm.
Môže znížiť riziko infarktu, pomáha zachovať zdravie srdca: konzumáciou týždenne pár kociek horkej čokolády sa riziko infarktu zníži o 50% (vzťahuje sa na periódu 2 rokov).
Znižuje pocit hladu, preto môže pomôcť aj pri chudnutí.
Môže pomôcť aj pacientom s chronickým kašľom: teobromín, ktorý sa nachádza v kakau, môže priaznivo vplývať na kašeľ.
Pripomienky
Pre pridanie komentáru musíte byť prihlásený!