Máte suchú alebo dehydratovanú pokožku?

máte suchú alebo dehydratovanú pokožku? Je Vaša pokožka na pocit suchá? Možno nejde o nedostatok vody, ale nepríjemný pocit, mdlú farbu a náchylnosť na tvorbu vrások má na svedomí nedostatočné premastenie.

Váš typ pokožky a jej stav sú dve rozličné veci.


Váš typ pokožky je geneticky daný: môžete mať pokožku suchú, mastnú, kombinovanú alebo normálneho typu. Za stav svojej pokožky si však v najväčšej miere môžete vy sami, resp. prostredie, v ktorom žijete: v stave Vašej pokožky zohráva veľkú úlohu Váš jedálny lístok, životný štýl, rozličné dobré a zlé zvyky a aj zdravotný stav. Tiež sa počíta, aké je práve ročné obdobie, aká je teplota, čistota a vlhkosť vzduchu, ktorý Vás obklopuje.

Suchý, citlivý typ pokožky


Ak máte suchú pokožku, to znamená, že od hlavy po päty sa objavuje svrbivý, napätý pocit, ktorý je sprevádzaný olupovaním pokožky. Darmo sa natierate hydratačnými krémami, telovými mliekami, aby ste nahradili chýbajúcu vodu, lebo veľmi skoro opätovne cítite, že sa Vaša pokožka vysušila. Dôvodom je to, že Vám z pokožky zišiel mastný film, ktorý Vás chráni pred stratou tekutín. Túto vrstvu musíte nahradiť.

Dehydratovaný stav


Dehydratovaná pokožka naproti tomu znamená, že sa dehydratácia vytvorila na niektorých miestach Vašej pokožky z nejakého iného dôvodu: to môže spôsobovať napr., že sa príliš teplo obliekate, že vzduch v miestnosti, kde sa celý deň zdržujete, je príliš suchý, ale aj to, že prijímate príliš málo tekutín, alebo používate nevhodnú, vysušujúcu, chemické látky obsahujúcu kozmetiku s alkoholom.
Dehydratáciu sa pokožka snaží kompenzovať tým, že zvýši tvorbu mazu, z toho vznikajú potom tie zložité situácie, keď je pokožka naraz suchá, citlivá, ale vytvoria sa na nej aj čierne bodky a vyrážky. Tomuto problému však nepomôže krém na vodnej báze obsahujúci ropné deriváty, ktorý hydratuje len vrchnú časť pokožky, pričom z jej hlbších vrstiev vodu odvádza.

Čo môžete urobiť?


Je dôležité vedieť, že organizmus odvádza vodu do pokožky až nakoniec, takže ak prijímate menej tekutín, než potrebujete, Vaša pokožka bude prvá, ktorá tým bude trpieť – a to dobre viditeľne.
Na to, aby Vaša pokožka žiarila zdravím, potrebujete poriadnu dávku sebapoznania, uvedomelý životný štýl, a môže byť veľmi užitočné, ak sa ošetrujete pre svoj typ pokožky zodpovedajúcimi, jemne čistiacimi a ošetrujúcimi, čistými kozmetickými prípravkami bez chemických látok, ktoré vyživujú aj hlbšie vrstvy pokožky.

Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho s Vašimi známymi, aby si ho mohli prečítať aj oni.

Pripomienky

Pre pridanie komentáru musíte byť prihlásený! Tu sa môžete prihlásiť

Ceníme si Vašu vernosť!

Éra zliav počítaných v percentách sa skončila, pretože chceme, aby ste ako člen Manna Klubu získali nenapodobiteľnú starostlivosť a ešte viac výhod. Manna Klub sme vytvorili práve preto, aby boli pre Vás pripravené aktuálne ponuky čo najprehľadnejšie.

Zistite viac