Cítite po výdatnom jedle nepríjemný, pálivý pocit nad oblasťou žalúdka? Nie je to nič iné, ako pálenie žalúdka, ale mám pre Vás dobrú správu: nemusíte sa kvôli nemu vzdávať ani chutných jedál, pretože proti nekomfortnému pocitu v žalúdku a črevách existuje mnoho prírodných alternatív.
Pálenie žalúdka vzniká vtedy, keď žalúdok produkuje toľko žalúdočnej kyseliny, že zvierací sval, ktorý za normálnych okolností udržiava kyselinu v žalúdku, už nie je schopný ho dostatočne uzatvárať a časť kyseliny sa dostane do spodnej časti pažeráka. Tu kyselina dráždi sliznicu pažeráka, čo vedie k známemu pocitu pálenia.
Sóda bikarbóna
Najznámejší domáci prípravok proti páleniu záhy je sóda bikarbóna, ktorá kyseliny neutralizuje prirodzeným spôsobom a pomôže zbaviť sa aj prebytočných plynov. Pomiešajte kávovú lyžičku sódy bikarbóny v pohári studenej vody a vypite. Chuť vody so sódou bikarbónou samozrejme nie je najpríjemnejšia, preto odporúčam, aby ste do vody dali aj trocha citrónovej šťavy.
Mäta
Čajový odvar z mäty pomáha predísť vzniku žalúdočných kŕčov, páleniu žalúdka a nadúvania. Pre najlepší účinok ho pite pol hodinu pred jedlom, ale môžete ho vypiť aj pol hodinu po jedle.
Potraviny na zníženie množstva kyseliny
Potraviny na zníženie množstva kyseliny sú sušienky, varené zemiaky, alebo zemiaky pečené v šupke, ľahko stráviteľné, rozmixované jedlá, orechy a oriešky. Namiesto tukov živočíšneho pôvodu s vysokým obsahom sýtených mastných kyselín používajte radšej rastlinné oleje. Konzervačné a prídavné látky majú prekysľujúci účinok, preto odporúčam, aby ste sa namiesto jedál z rýchleho občerstvenia a polotovarov vrátili k menej spracovaným formám jedál. Alkohol, hlavne tvrdý alkohol, tiež podporuje tvorbu žalúdočných kyselín. Podobný účinok má aj fajčenie, vyhýbajte sa aj jemu.
Zázvor
Keď je reč o žalúdočných problémoch, zázvor je skutočným zázrakom. Nielenže znižuje množstvo kyseliny, ale žalúdok aj upokojuje, popri tom priaznivo vplýva aj na trávenie. Proti páleniu žalúdka rozžujte malý kúsok čerstvého zázvoru, alebo vypite zázvorový čaj uvarený z nastrúhaného zázvoru. Je dôležité, aby bol nápoj „silný”: liečivú rastlinu obarte maximálne 2 dl vody.
Jablčný ocot
Vplyvom jablčného octu sa môže zvierací sval medzi pažerákom a žalúdkom "uzatvoriť", vďaka čomu sa žalúdočná kyselina nevie vrátiť do pažeráka a nebude ho dráždiť. Jednoducho pomiešajte dve čajové lyžičky jablčného octu v pohári vody, potom ho vypite pol hodinu pred jedlom.
Čo môžete ešte urobiť?
Nestačím dostatočne zdôrazňovať, že jedeniu je potrebné venovať dosť času, pretože ešte aj živiny sa lepšie vstrebú, ak budete jesť v pokoji a stravu dostatočne prežujete. Odporúčam, aby ste na zjedenie raňajok, obeda aj večere venovali minimálne pol hodinu. Na jedenie pred televízorom, alebo počítačom zase, hneď zabudnite.
Tí, ktorí jedia pred obrazovkou, sú náchylní jesť rýchlejšie a od potrebného množstva väčšie porcie pri každom jedení, čo je priama cesta k nadúvaniu a páleniu žalúdka.
Okrem toho, ak máte sklon k páleniu žalúdka, potom je dobré spať s vyššie položenou hlavou. Toto bráni žalúdočnej kyseline aby sa dostala do pažeráka, čím tiež prispejete k prevencii vzniku pálenia žalúdka.
Pripomienky
Pre pridanie komentáru musíte byť prihlásený!