
Lahôdka na víkend: vegánsky hamburger!
Na víkend sa s vami podelím o recept na chutný vegánsky hamburger, ktorý je vhodný aj pre hostí, ktorých čakáte, a je navyše aj super zdravý!
Hamburger je veľkou klasikou, ktorej sa vždy potešíme. Je dokonalým jedlom na obed, alebo večeru, navyše môžete k hamburgeru použiť aj také suroviny, ktoré sa len tak povaľujú v chladničke. Pokiaľ ste sa ešte doteraz neodhodlali na výrobu domáceho hamburgeru, pretože sa vám recepty zdali byť veľmi komplikované, potom je tu najvyšší čas, aby ste vyskúšali tento úžasný vegánsky hamburger, aj s prílohou. Výsledok dokáže konkurovať klasickej verzii s mäsom, navyše je omnoho zdravší.
Tajomstvo dokonalého hamburgeru spočíva v kvalitnej „mäsovej placke”, samozrejme, z výlučne vegánskych
surovín.
Prísady:
10 dkg varenej šošovice,
10 dkg cícerovej múky,
1 baklažán,
1 kalifornská paprika,
2 cibule,
6 stredne veľkých hríbov,
2 strúčiky cesnaku,
10 dkg gaštanového pyré (bez cukru),
soľ, čierne korenie.
Nadrobno nakrájanú cibuľu, hríby a kalifornskú papriku opražte, baklažán pečte v rúre 20 minút, potom vyškrabte jeho dužinu. Všetko spolu s ostatnými prísadami zmiešajte tyčovým mixérom na kašu a vytvarujte „mäsové placky”. Poukladajte ich na papier na pečenie, potom v predhriatej rúre 10 minút pečte po oboch stranách a vložte do celozrnnej žemle.
K dokonalému hamburgeru je tu pre vás aj recept na domáci kečup, ktorým môžete nahradiť paradajkové pretlaky z obchodu, ktoré sú plné cukru:
V pol decilitri kokosového oleja opražte malú, nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak, pridajte nakrájané paradajky, posypte soľou a čiernym korením, potom varte dovtedy, kým nedostanete hustú omáčku. V posledných 2 minútach pridajte nadrobno nakrájané sušené paradajky, ako korenie zasa oregano, mletú červenú papriku a bazalku. A domáci kečup je hotový!
Obloha:
Pečené sladké zemiaky
Týmto receptom môžete poblázniť sladké zemiaky ktoré budú navyše ešte chutnejšie. K hamburgeru sú doslova božské, ale pokiaľ vám ostanú, dokonalé sú aj samotné, ako chipsy. Výborná maškrta.
Sladké zemiaky dôkladne umyte, potom ich nakrájajte na malé hranolčeky. Skôr, ako ich uložíte na plech vystlaný papierom na pečenie, pováľajte ich v zmesi pozostávajúcej z 1 dávky sódy bikarbóny, 2 dávok kukuričného škrobu, jednej polievkovej lyžice chilli papriky a štipky soli. Hranolčeky pokropte trochou olivového oleja a pečte dovtedy, kým sladké zemiaky nebudú mäkké.
Dobrú chuť!
Pripomienky
Pre pridanie komentáru musíte byť prihlásený!