Koľko dní vydržíte bez palmového oleja?

koľko dní vydržíte bez palmového oleja? Dúfam, že už aj Vy viete, že ani jedna Manna neobsahuje palmový olej. Prečo to považujeme za tak dôležité? Proti palmovému oleju sme sa rozhodli preto, lebo vieme, že: neobmedzené ničenie lesov je likvidačné pre veľmi veľa druhov zvierat a rastlín, prírodné pralesy sa strácajú z neuveriteľne veľkých plôch. Kvôli ľudskej chamtivosti sa z roka na rok na čoraz väčších plochách vysádzajú plantáže palmy olejovej, v Indonézii do dospelo až tak ďaleko, že sa orangutany dostali na pokraj vyhynutia.

Ako by bolo možné zastaviť toto bezhraničné ničenie? Niekoľko veľkých spracovateľov palmového oleja už prisľúbilo, že na výrobu svojich produktov sa posnažia použiť palmový olej z obnoviteľných zdrojov, z etických hospodárstiev. Avšak tieto sú schopné pokryť necelých 17 percent potreby, z tohto množstva nie sú schopní zabezpečiť potreby svetového potravinárskeho a kozmetického priemyslu.

V čom všetkom môžete nájsť palmový olej?

Môže sa nachádzať takmer vo všetkých spracovaných potravinách a slúži ako lacná náhrada masla, kakaového masla a iných druhov rastlinných olejov. Možno by Vás to ani nenapadlo, ale aj Vaše prírodné mydlo, šampón, sprchovací gél a krém, môžu obsahovať deriváty palmového oleja. Podľa niektorých amerických odhadov sa palmový olej môže nachádzať až v polovici všetkého tovaru supermarketov.

Ak môžete, vyhýbajte sa mu!

Toto je, žiaľ, ľahšie napísať, ako dodržať. Ak trpíte alergiou alebo intoleranciou na potraviny, pravdepodobne viete, na čo myslím. Štítky na všetkých kupovaných produktoch musím dôkladne preštudovať, aby som vedela, že sa ani jediným eurom nepodieľam na nezodpovednom a bezhraničnom poškodzovaní prírody. Ak kupujem akékoľvek spracované potraviny, obzvlášť ak ide o keksíky, čokoládu alebo nejakú maškrtu, musím byť na pozore. Ešte aj mňa zarazilo, do čoho všetkého sa dostane palmový olej, pričom v mnohých veciach by nemal čo hľadať. Je však lacný, bez chuti, preto sa tam dostane.

Vedeli by ste si svoju kuchyňu, svoje potraviny, zabezpečiť bez palmového oleja?

Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho s Vašimi známymi, aby si ho mohli prečítať aj oni.

Pripomienky

Pre pridanie komentáru musíte byť prihlásený! Tu sa môžete prihlásiť

Ceníme si Vašu vernosť!

Éra zliav počítaných v percentách sa skončila, pretože chceme, aby ste ako člen Manna Klubu získali nenapodobiteľnú starostlivosť a ešte viac výhod. Manna Klub sme vytvorili práve preto, aby boli pre Vás pripravené aktuálne ponuky čo najprehľadnejšie.

Zistite viac