5 korenín, vďaka ktorým je jedlo zdravšie

Takmer všetky používate, hoci ani neviete, aké sú užitočné.
Tentoraz Vám dávam do pozornosti päť takých korenín, ktorými si môžete svoje jedlá urobiť zdravšími. Z nich tri pokojne prežijú aj na parapete okna Vašej kuchyne takmer počas celého roka, a preto môžete celý rok variť a piecť s čerstvo odtrhnutými listami.
- Oregano
Táto rastlina s drobnými zelenými listami obsahuje obrovské množstvo Omega-3 mastných kyselín. Esenciálne oleje, ktoré obsahuje, pomáhajú zabrániť vzniku porúch zrážanlivosti krvi a ochorení srdca.
Je jednou z najdôležitejších korenín talianskej kuchyne, používajte ho smelo aj Vy na prípravu rôznych paradajkových omáčok.
- Rozmarín
Je to ďalšia obľúbená korenina Talianov. Možno ste vedeli, že je bohatý na železo a vápnik, ale rozmarínu sa pripisujú aj účinky na reguláciu hladiny cukru v krvi. Ale o tom ste, podľa mňa, nepočuli ešte ani Vy, že v červenom mäse, ktoré sa pripravuje pri vysokej teplote, vznikajú také zlúčeniny, ktoré spôsobujú zápaly a vznik rakoviny, avšak rozmarín je podľa výskumov schopný ich hladinu značne znížiť. Spomeňte si na to, keď budete pripravovať hovädzinu.
- Škorica
Táto exotická korenina môže vo Vašej káve nahradiť cukor a mlieko, čím ušetríte nielen množstvo kalórií (ak už teda máte pocit, že kávu nevyhnutne potrebujete). Škorica zrýchľuje metabolizmus, ale vďaka jeho účinku budete hladnejší neskôr. Prospieva aj činnosti mozgu, môže dobre poslúžiť aj pri učení, alebo nadmernom pracovnom vyťažení. Vedecké výskumy potvrdzujú, že pacientom, ktorí trpia na cukrovku v dospelosti, sa v súvislosti s pravidelnou konzumáciou škorice znížila hladina cukru a cholesterolu v krvi.
Do svojej šálky kávy pridajte čajovú lyžičku škorice, vďaka čomu môžete pri každej príležitosti ušetriť až 70 nezdravých kalórií!
- Zázvor
Túto koreninu so štipľavou chuťou a antibakteriálnymi účinkami, ktorá je bohatá sa antioxidanty, môžete poznať predovšetkým ako tú, ktorá je veľmi dobrá proti nevoľnosti v ranom štádiu tehotenstva, upokojí žalúdok, ale môže pomôcť aj zmierniť menštruačné kŕče, alebo príznaky migrény. Podľa výskumov inštitútu pre výskum rakoviny na Michiganskej Univerzite, môže prášok zo zázvoru prispieť k zastaveniu rastu nádorov vaječníkov.
Môžete ho piecť v zákuskoch, nastrúhať si ho do limonády, ochutiť si ním čaj, ale na jeho použitie môžete hľadať nápady aj v kuchyniach ďalekého východu.
- Šalvia
Veľa liečivých rastlín má vysoký obsah vitamínu K, ale medzi všetkými je absolútnym víťazom šalvia. Tento vitamín zabraňuje vzniku krvných zrazenín a pomáha posilňovať kosti. Podľa výskumov šalvia zlepšuje pamäť: zistili to v súvislosti so starými ľuďmi, pacientmi trpiacimi Alzheimerovou chorobou, a aj deťmi.
Výborne sa hodí k jedlám zo zemiakov, tekvice, kuracích pečienok, ale aj k teľacine.
Ktorá je Vaša obľúbená korenina?
Zdroje: http://goo.gl/7WYB68 , http://goo.gl/P1XcQj
Pripomienky
Pre pridanie komentáru musíte byť prihlásený! Tu sa môžete prihlásiť