Každý má hodvábnejšiu pokožku ako Vy?

každý má hodvábnejšiu pokožku ako vy?

Je to takmer vylúčené, cítite to tak iba Vy.

Ak pohladíte pokožku niekoho iného, zdá sa Vám, že je jemnejšia a hodvábnejšia ako tá Vaša? To nie je v každom prípade pravdou, je to len zmyslový klam.

Je už pomerne dávno známym faktom, že kontakt s pokožkou upokojuje, zmierňuje samotu, pocit izolácie, stres a vyvoláva v každom dobré pocity. V čase vášho detstva možno aj Vám mamička hladila tvár, aby ste sa upokojili, prestali plakať, ľahšie usínali, a v mnohých nemocniciach kladú predčasne narodené deti na nahú hruď rodičom ako súčasť terapie niekoľkokrát denne: tento kontakt im napomáha vo vývoji a robí ich odolnejšími.

Ľudský dotyk

Ako takmer o všetkom, aj v prípade účinkov styku s pokožkou vykonali britskí vedci klinické testy.

Požiadali 133 ľudí, aby sa dotkli rôznych povrchov, medziiným aj pokožky iného človeka, a potom nech povedia, akou ju pociťovali v porovnaní s vlastnou kožou. Vedci s počudovaním spozorovali, že ľudia zúčastnení výskumu pravidelne označovali pokožku druhého človeka za jemnejšiu než vlastnú. A to aj v prípade, ak žiadne objektívne šetrenie nevedelo dokázať, že je pokožka druhého človek mäkšia, alebo z akéhokoľvek hľadiska v lepšom stave ako tá ich.

Čo je teda vysvetlením tohto javu?

Podľa vedcov spôsobuje tento sériový omyl klam zmyslov: ľudia sú schopní rozlíšiť a zoradiť predmety rozličného povrchu na základe hmatu, avšak ak sa dotknú pokožky iného človeka, aktivujú sa aj iné, emocionálne faktory.

Dotyk s pokožkou iného človeka predpokladá dôvernejší vzťah a spravidla nás naplní pozitívnym pocitom, a tento rozdielny podnet vzniknutý v mozgu mylne identifikujeme tak, že dotyk pokožky iného človeka je príjemnejší ako tej našej. Podľa vedcov môže ísť pravdepodobne o nejakú pradávnu, v ľudskom mozgu hlboko ukrytú, sociálne kontakty odmeňujúcu nervovú reakciu.

Zdroj: https://goo.gl/Y3EPvk



Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho s Vašimi známymi, aby si ho mohli prečítať aj oni.

Pripomienky

Pre pridanie komentáru musíte byť prihlásený! Tu sa môžete prihlásiť

Ceníme si Vašu vernosť!

Éra zliav počítaných v percentách sa skončila, pretože chceme, aby ste ako člen Manna Klubu získali nenapodobiteľnú starostlivosť a ešte viac výhod. Manna Klub sme vytvorili práve preto, aby boli pre Vás pripravené aktuálne ponuky čo najprehľadnejšie.

Zistite viac