7 prírodných posilňovačov imunity

7 prírodných posilňovačov imunity

Moje obľúbené posilňovače imunity

Čoraz viac ľudí v mojom okolí má chrípku, a preto s približujúcou sa zimou nezaškodí čo najlepšie sa  pripraviť na chrípkové obdobie. Preto som pre Vás pripravila prehľad mojich obľúbených prírodných posilňovačov imunity v 7 bodoch.

1. Vynechanie rafinovaného cukru

Neverili by ste, v čom všetkom sa nachádza rafinovaný cukor, pričom už i len niekoľko gramov oslabuje obranyschopnosť bielych krviniek. Rafinovanému cukru by ste sa mali vyhýbať samozrejme aj kvôli iným nežiaducim fyziologickým účinkom; vo zvýšenej miere odporúčam vyhýbať sa mu v období zvýšeného výskytu vírusov a bacilov. Nahraďme ho medom!

2. Ženšen

Je to mnohostranne liečivá bylina, užívam ho nielen na jeseň či v zimnom období. V náročnejšom období, keď mám veľa práce alebo som v strese, ho užívam častejšie, pretože má schopnosť zvýšiť nielen mentálny, ale aj fyzický výkon; pomôže preniesť sa cez mŕtve body. Vo všeobecnosti dobre posilňuje obranyschopnosť organizmu alebo ho postaví na nohy po chorobách. Môžete ho požívať viacerými spôsobmi, ako čaj alebo korenie.

3. Echinacea

Echinaceu v krajine jej pôvodu - v Severnej Amerike, domorodí Indiáni po stáročia používali na liečenie vonkajších i vnútorných poranení, na liečenie rán; a aj dnes je jedným zo základných prvkov ľudového liečiteľstva. Táto bylina posilňuje predovšetkým imunitný systém, a za popularitu vďačí svojim  antivírusovým a protizápalovým účinkom. Z výhonkov sa často pripravujú čaje alebo liečivé kvapky; kvapky sa odporúčajú na liečenie prechladnutia a pri problémoch horných dýchacích ciest. Ja nečakám na vypuknutie pandémie chrípky, aby som ochorela, Echinaceu používam preventívne.

4. Rakytník

Aj keď má mierne horkú chuť, je plný vitamínov: obsahuje C, A, E, B, a obsahuje aj vitamín K;  je skutočne zázračnou zbraňou pri posilňovaní imunity; obsahuje aj antioxidanty. Účinné látky sa nachádzajú v  bobuliach rastliny, ktoré sa pripravujú vo forme domáceho sirupu, džúsu, štiav a tiež ako sušené ovocie. Bobule sú vynikajúcou prírodnou surovinou pri výrobe prírodných prípravkov na ošetrenie pokožky zvonka. Možno použiť aj proti depresii.

5. Cesnak

Určite Vám nemusím predstavovať antibakteriálne účinky tohto už v staroveku používaného posilňovača imunity. Nezabudnite že prospešné antivírusové vlastnosti a vysoký obsah vitamínov sa zachovajú, len ak cesnak konzumujete surový. Namočte ho do medu, alebo z neho pripravte olej - na drvený cesnak alebo na celé strúčiky cesnaku nalejte slnečnicový olej, a s chilli alebo sušenými zelenými bylinami ho uchovávajte na chladnom mieste.

6. Zázvor

Liečivé schopnosti tohto koreňa s unikátnou chuťou a tvarom poznali už v stredoveku. Skvele posilňuje imunitu, má protizápalové, detoxikačné účinky a zlepšuje náladu. Neváhajte ho konzumovať, aj keď ste už prechladnutí, ale nezaškodí ho užívať aj preventívne. Často ho lúhujem v horúcej vode a primiešaním citrónovej šťavy ho užívam ako horúci nápoj. Je dostupný aj vo forme kapsúl či drviny, no najlepšie je rozhodnúť sa pre surovú formu. Samozrejme, aj zo zázvoru sa dajú vytvoriť vlastné super kozmetické mastičky.

7. Bylinné čaje

Zelený, biely, harmančekový, lipový, mätový, šípkový, z citrónovej trávy - to sú moje obľúbené čaje, ale prakticky môže ísť o akýkoľvek bylinný čaj, a navyše čaje prispievajú k správnej hydratácii organizmu. Ja čaje neochucujem ničím, snažím sa ich pripravovať vždy zo sušených bylín namiesto čajových vrecúšok. Čajové zmesi si pripravujem sama, takto si viem pripraviť hoci aj čaj na pečeň, či čaj na vykašliavanie - v závislosti od toho, čo práve v rodine potrebujeme.  Aké bylinkové čaje zvyknete piť Vy a v akom množstve?

Ak máte skúsenosti s niečím iným, prosím, napíšte to v komentári!



Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho s Vašimi známymi, aby si ho mohli prečítať aj oni.

Pripomienky

Pre pridanie komentáru musíte byť prihlásený! Tu sa môžete prihlásiť

  • avatar
    • Martina
    • 2015-10-08 15:23

    Super tipy v tomto chripkovom obdobi ...pripajam aj moj tip na bolave hrdlo a uvolnenie nosa- nastruhany chren s medom...a zaklad je vela vitaminov ;-)

    • Martina
    • 2015-10-08 15:23
    • avatar
      • Andrea Vargová
      • 2015-10-09 07:18

      Milá pani Martina, ďakujem za dobre rady. :-)

      • Andrea Vargová
      • 2015-10-09 07:18

Ceníme si Vašu vernosť!

Éra zliav počítaných v percentách sa skončila, pretože chceme, aby ste ako člen Manna Klubu získali nenapodobiteľnú starostlivosť a ešte viac výhod. Manna Klub sme vytvorili práve preto, aby boli pre Vás pripravené aktuálne ponuky čo najprehľadnejšie.

Zistite viac