Kam sa podela motivácia?

kam sa podela motivácia?

Štyri jednoduché techniky, ktoré Vám pomôžu dosiahnuť to, čo ste si naplánovali

Je ideálny čas pre nové začiatky. Ak si znova obujete športovú obuv, alebo budete chcieť robiť niečo, čo si vyžaduje vytrvalosť, mám dobrú správu: budete toho schopní!


Prečítajte si o štyroch technikách, ktoré Vám pomôžu zbaviť sa deštruktívneho postoja.


Kým dosiahnete akýkoľvek cieľ, ktorý si vytýčite, kým sa k nemu dopracujete,  mnohokrát pocítite, že Vaša motivácia upadá. Dostanete sa do nulového bodu, a vyskytnú sa zrejme aj také chvíle, keď bude hrozne ťažké vstať a pokračovať ďalej.  Taká je skutočnosť. Otázkou je, ako toto ťažké obdobie dokážete riešiť a prekonať.

Keď si uvedomíte, že to je prirodzený sprievodný znak čohokoľvek, čo vyžaduje vytrvalosť a úsilie, už ste urobili obrovský krok vpred! Popri fyzickej únave Vám budú sťažovať dosiahnutie cieľa i Vaše morálne zlyhania. Verte, že napriek všetkému  dokážete zvládnuť všetko, čo ste si naplánovali, pretože existujú jednoduché spôsoby, vďaka ktorým sa budete schopní dostať zo stavu stagnácie a negativity.


Tu sú štyri šikovné a prefíkané techniky vzťahujúce sa na to, ako sa dá zbaviť zlozvykov, ktoré podkopávajú Vašu motiváciu.


Riaďte sa konečným cieľom, ale majte na zreteli aj čiastkové ciele.


Športovci hovorievajú, že energiu, ako aj motiváciu je potrebné na ceste za určeným cieľom správne dávkovať.  Ak sa zameriate len na konečný výsledok, podľahnete únave a dostaví sa znechutenie, čo zničí Vašu motiváciu a zbaví Vás pôžitku z toho, čo práve robíte. Ak ste sa pre niečo rozhodli a viete, čo chcete dosiahnuť, plánujte drobné kroky. Skúste si predstaviť, aké zastávky a míľniky sa počas cesty môžu vyskytnúť, kde sa môžete na chvíľu zastaviť a tešiť sa z toho, čo ste už dosiahli. Myslite na to, že ani horolezci nezdolávajú vrcholky na prvý ťah; utáboria sa, a – keď je to nutné – hoci aj celé dni trávia prispôsobovaním sa prostrediu, alebo si jednoducho rovnajú myšlienky. Tak sústreďujú sily a energiu na ďalšie úseky.


Aj malé kroky sú kroky. Hlavné je, aby ste nikdy úplne neustúpili z cesty.


Možno máte občas pocit, že mieru motivácie určujú udalosti prebiehajúce okolo Vás a Vaše emocionálne výkyvy.  Ak sa nachádzate práve v tomto mŕtvom  bode, dobrým rozhodnutím býva vrátiť sa k menším, malým krokom. Keď nemáte chuť ísť si zabehať, i tak si pripravte oblečenie, v ktorom behávate, aby ste ho mali na očiach. Týmto trikom šikovne oklamete sami seba, lebo Vám to bude pripomínať  Váš cieľ. Skôr či neskôr si tenisky zase obujete, a bez akéhokoľvek donucovania sami od seba vyrazíte.


Keď si sami dostatočne neveríte, môžete čerpať silu z príkladu iných!


Ide o veľmi zaujímavú psychologickú otázku. Človek je nedôverčivý voči tomu, čo ešte sám neskúsil. Je ťažké sa s patričným nadšením a  sebavedomím dlhodobo snažiť dosiahnuť cieľ, keď sa o to človek pokúša po prvý raz. Ak sa rozhodnete, že chcete na jar zabehnúť polmaratón, Vaše racionálne ja presne vie, že máte na to všetky šance. A predsa máte počas tréningov častý pocit, že ste sa precenili, však?  Áno, žiaľ v takomto prípade sa v hlave ozve protichodný vnútorný hlas: „ale veď predsa nikdy predtým som takúto vzdialenosť nebežal, je to príliš náročné a namáhavé, to nedokážem“! V tom momente, keď rozpoznáte nápor demotivujúcich myšlienok, rozhliadnite sa a nájdite okolo seba ľudí, ktorí sa podobne ako aj Vy snažili dosiahnuť podobný cieľ a úspešne ho aj dosiahli. V kritických situáciách môže byť pre Vás takýto ľudský vzor veľkou podporou, rovnako ako aj energia a viera získaná od iných ľudí.  


Pamätajte si, prečo to robíte!


Pamätajte si, a pripomínajte si, prečo ste sa do tej-ktorej veci pustili. Presnejšie povedané, pripomínajte si znova a znova, prečo chcete tak veľmi dosiahnuť určený cieľ. O aký pocit, aký stav ide, že po ňom tak túžite? Čo pocítite, keď ho dosiahnete, alebo čo cítite, keď je už cieľ na dosah ruky?  Túžbu, ktorú v sebe uchovávate, by ste si mali zhmotniť vo forme fotiek, lístočkov, kresieb atď. na pracovisku, doma alebo v aute. Čím viac sa svojimi predstavami obklopíte, tým živším a dostupnejším sa Váš cieľ stane. Stane sa súčasťou Vašich bežných dní, začlení sa do Vašich myšlienok a  ako neviditeľná sila Vás poženie vpred.

Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho s Vašimi známymi, aby si ho mohli prečítať aj oni.

  • Čas beží, ale koho to zaujíma!?

    Čas beží, ale koho to zaujíma!?

    Fantastický recept na sérum proti vráskam, pre suchú a zrelú pleť. Vďaka tomuto séru bude Vaša pleť hladšia a bez vrások.

    Pozrieť
  • ii. časť môjho príbehu a pracie orechy

    II. časť môjho príbehu a pracie orechy

    Pamätáte sa? Minule sme skončili pri červených bodkách...

    Pozrieť
  • ako postupovať v prípade ekzému

    Ako postupovať v prípade ekzému

    Ak dennú očistu vykonávate pomocou prostriedkov z prírodných surovín, bez chemikálií, periete mydlovými orechmi, nepoužívate aviváž, urobili ste prvé kroky k životu bez ekzému. Napriek všetkému nepríjemné príznaky občas predsa len prepuknú. Máme tu však pre Vás zopár dobrých rád, ako môžete pokožke pomôcť dosiahnuť lepší stav.

    Pozrieť

Pripomienky

Pre pridanie komentáru musíte byť prihlásený! Tu sa môžete prihlásiť

Ceníme si Vašu vernosť!

Éra zliav počítaných v percentách sa skončila, pretože chceme, aby ste ako člen Manna Klubu získali nenapodobiteľnú starostlivosť a ešte viac výhod. Manna Klub sme vytvorili práve preto, aby boli pre Vás pripravené aktuálne ponuky čo najprehľadnejšie.

Zistite viac