Ako postupovať v prípade ekzému

ako postupovať v prípade ekzému

Tipy a liečba


Ak dennú očistu vykonávate pomocou prostriedkov z prírodných surovín, bez chemikálií, periete mydlovými orechmi, nepoužívate aviváž, urobili ste prvé kroky k životu bez ekzému. Napriek všetkému nepríjemné príznaky občas predsa len prepuknú. Máme tu však pre Vás zopár dobrých rád, ako môžete pokožke pomôcť dosiahnuť lepší stav.


Existuje mnoho druhov ekzému, a je veľmi veľa faktorov, ktoré môžu vyvolať ekzém.


Po prvé, je dôležité objasniť, čo je príčinou ekzému. Napríklad: ak ste alergickí na  avivážny prostriedok alebo prášok na pranie, stačí ich odstrániť z Vášho života, a ekzém pominie. Avšak nepríjemné príznaky často spôsobujú aj potravinové alergie. Ak zistíte, teda  vypozorujete, ktoré jedlá, či suroviny spôsobujú Váš ekzém, začali ste účinný boj proti tejto chorobe. Ak neobjavíte príčinu, nemôžete dosiahnuť trvalé výsledky.


Prvá pomoc - kúpeľ


Ak už Váš ekzém naozaj vzplanul, veľmi pomôžu ovsené vločky. Niekoľko lyžíc ovsených vločiek zaviažte do gázového vrecúška, ktoré ponoríte do kúpeľa (voda nesmie byť príliš horúca!). Pobudnite vo vani asi 10 minút.


Po kúpeli použite prírodné maslo na premastenie pleti. Najvhodnejšie je prírodné bambucké maslo, alebo panenské kokosové maslo. Tieto možno bezpečne používať aj na  zapálené kožné plochy.


 Jedlá sóda v kúpeli


Do vodou napustenej vane nasypte hrnček jedlej sódy a nalejte pol šálky olivového oleja. Oddýchnite si v kúpeli asi 10 minút. Jedlá sóda zmäkčuje vodu, obnovuje pH pokožky. Olivový olej hydratuje a zjemní pokožku.


Sila harmančeka


Urobte si koncentrovaný vývar z čerstvých kvetov - nechajte kvety lúhovať v horúcej vode po dobu najmenej 15 minút, potom gázou naneste na postihnuté miesta  pokožky (pred použitím nechajte vychladnúť), nechajte pôsobiť 20 minút. Toto môžete opakovať hoci aj každý deň, vaša pokožka sa upokojí.


Umývanie sa čajom z nechtíka


1 vrchovatú lyžicu sušeného nechtíka zalejte litrom vriacej vody, nechajte stáť 10-15 minút, potom preceďte. K vývaru pridajte 5 kvapiek levanduľového esenciálneho oleja, počkajte až zmes vychladne,  dvakrát denne nanášajte na zapálenú kožu.


 Mrkvu na ekzém? Áno!


Očistite 3 mrkvy a povarte až nezmäkne. Spravte z nich pyré. Po vychladnutí naneste  na svrbivú pokožku, nechajte pôsobiť 15 minút a potom ju opláchnite studenou vodou.

 

Čo viac môžete urobiť?


  • Nepoužívajte kozmetiky plné chemikálií
  • Perte mydlovými orechami a plákajte octom
  • Riad umývajte v gumových rukaviciach
  • Vyhýbajte sa kravskému mlieku, mliečnym  výrobkom a vajciam
  • Vyvarujte sa škriabaniu pokožky - to je veľmi náročné u detí
  • Treba zjesť mnoho potravín, ktoré obsahujú omega-3 mastné kyseliny, napr. avokádo, orechy a semená, ľanové semienko, ktoré znižujú zápal
  • Vybavte vodovodné kohútiky vodnými filtrami, pretože príliš tvrdá a chlórovaná voda vysušuje pokožku

Napíšte mi, ak máte podobné dobré tipy! Vopred ďakujem!

Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho s Vašimi známymi, aby si ho mohli prečítať aj oni.

  • ideálne vegánske recepty na večere

    Ideálne vegánske recepty na večere

    Krémové polievky sú odjakživa neoddeliteľnou súčasťou mojich všedných dní. V lete aj v zime ich pripravujem studené aj teplé, pokiaľ je to možné zo sezónnej zeleniny. Podľa mňa sa s krémovými polievkami oplatí experimentovať nielen kvôli ich lahodnej chuti a jednoduchej a rýchlej príprave, ale aj kvôli nekonečnému množstvu variácií.

    Pozrieť
  • dezinfekcia bez toxínov

    Dezinfekcia bez toxínov

    Pravdepodobne už viete, že hlavnými piliermi domácnosti bez chemikálií sú pracia sóda, jedlá sóda, bieliaca soľ, kyselina citrónová, citrón a ocot. Existuje viacero možností, ako dezinfikovať bez chemických prostriedkov, vďaka ktorým môžeme z nášho domova navždy vylúčiť agresívne chemikálie.

    Pozrieť
  • päť zaujímavých a užitočných informácií o orechoch

    Päť zaujímavých a užitočných informácií o orechoch

    Pozrieť

Pripomienky

Pre pridanie komentáru musíte byť prihlásený! Tu sa môžete prihlásiť

Ceníme si Vašu vernosť!

Éra zliav počítaných v percentách sa skončila, pretože chceme, aby ste ako člen Manna Klubu získali nenapodobiteľnú starostlivosť a ešte viac výhod. Manna Klub sme vytvorili práve preto, aby boli pre Vás pripravené aktuálne ponuky čo najprehľadnejšie.

Zistite viac