Ideálne vegánske recepty na večere
Tri recepty na chutné krémové polievky pre vegánov.
Predstavím Vám tri vegánske verzie polievok, ktoré môžete rýchlo pripraviť, sú jednoduché - a celá rodina ich bude mať rada!
Krémové polievky sú odjakživa neoddeliteľnou súčasťou mojich všedných dní. V lete aj v zime ich pripravujem studené aj teplé, pokiaľ je to možné zo sezónnej zeleniny.
Podľa mňa sa s krémovými polievkami oplatí experimentovať nielen kvôli ich lahodnej chuti a jednoduchej a rýchlej príprave, ale aj kvôli nekonečnému množstvu variácií.
1. Pikantná polievka z pečených paradajok
Veľmi jednoduché a veľmi chutné!
Prísady:
1 kg menších paradajok
4 veľké červené cibule
4 strúčiky cesnaku
2 vetvičky tymianu ( ak máte doma sušený, tak 2 čajové lyžičky)
1 kávová lyžička nadrobno nakrájaného rozmarínu
1 dl extra panenského olivového oleja
soľ a korenie
cca 2 polievkové lyžice Tabasca
Predhrejte rúru na 250 stupňov, zatiaľ prekrojte paradajky na polovice a zatlačte do nich strúčiky cesnaku. Cibule prekrojte na štvrtinky a dajte ich spolu s paradajkami na plech vyložený papierom na pečenie. Polejte olivovým olejom a posypte koreninami. Zelenina sa upečie asi za 20 minút, ľahko to posúdite podľa farby. Potom pečenú zeleninu rozmixujte, pridajte toľko horúcej vody, aby zakryla zeleninu. Prepasírujte cez sitko, aby bola krémovejšia, primiešajte Tabasco a môžete podávať.
2.Polievka z pečeného baklažánu
Kto tvrdí, že z baklažánu sa dá pripraviť len krém?
Prísady:
1 veľký baklažán
1 červená cibuľa
6 strúčikov cesnaku
2 polievkové lyžice extra panenského olivového oleja
1 vetvička tymianu (ak máte doma sušený, tak 1 čajovú lyžičku)
½ vetvičky rozmarínu
4 šálky zeleninového vývaru (môžete použiť kocku bio zeleninového vývaru)
2 paradajky, alebo menšia konzerva lúpaných paradajok
Ohrejte rúru na 200 stupňov. Oba konce baklažánu odstráňte a prekrojte ho pozdĺžne na štyri rovnaké časti. Na plech vyložený papierom na pečenie vložte plátky baklažánu a plátky očistenej nakrájané cibule, cesnaku a paradajok. Polejte olivovým olejom a posypte koreninami. Pečte asi 30 minút, kým zelenina nezmení farbu, potom vyberte z rúry a odstráňte z baklažánu šupku. Ak zelenina nie je dostatočne mäkká, poduste ju ešte ďalej v prikrytej panvici s troškou vývaru. Hotovú zeleninu rozmixujte tyčovým mixérom na pyré, podľa potreby pridajte vývar. Podľa chuti osoľte a okoreňte.
3. Krémová polievka z červenej kapusty
Ide o naozaj pozoruhodnú špecialitu.
Prísady:
1 malá hlávka červenej kapusty
2-3 stredne veľké zemiaky
1 dl kokosového mlieka
1 polievková lyžica škrobu
čerstvo vylisovaná citrónová šťava podľa chuti
1 štipka zázvoru
soľ
Kapustu pokrájajte na tenké prúžky a spolu so zemiakmi povarte v 1-1,5 litra slanej vody do mäkka. Pred dovarením vyberte dve naberačky kapusty, ktoré použijete ako závarku do polievky. Kým sa kapusta varí, v kokosovom mlieku dohladka vymiešajte škrob, ktorý potom plynulým tenkým prúdom nalejte do polievky. Aby sa lepšie premiešala, môžete do kokosovo-škrobovej zmesi vopred pridať niekoľko naberačiek polievky. Po zahustení polievky ju ešte krátko povarte. Polievku odstavte, dochuťte citrónovou šťavou a zázvorom. Pri servírovaní rozdeľujte horúcu polievku na taniere, kam ste rozdelili predtým odobratú kapustu.
Pripomienky
Pre pridanie komentáru musíte byť prihlásený! Tu sa môžete prihlásiť
super receptíky! milujeme polievočky! dovolím si zdieľať
Milá pani Zuzana,
ďakujem za zdieľanie, som rada, že som Vás receptmi potešila. Dobrú chuť:)