Ako si vybrať esenciálny olej?

ako si vybrať esenciálny olej?

Podľa pôvodu môžeme oleje rozdeliť na dve základné skupiny: a to na syntetické a prírodné.


Prírodné, čisté, neriedené esenciálne oleje vplývajú nielen na Vaše telo, ale aj pocity a myslenie. Ide o výťažky z rastlín a ich plodov. Aromatické látky získavané z rastlín rôznymi technikami sa zároveň dostávajú do vzduchu, čím dokážu verne zachovať  arómu pôvodnej rastliny.


Čo je esenciálny olej a ako sa získava?


V jednotlivých častiach rastlín prebieha jav nazývaný fotosyntéza. Rastliny čerpajú energiu a živiny z pôdy, zo slnečných lúčov a v neposlednom rade aj zavlažovaním. Počas procesu fotosyntézy sa v jednotlivých častiach rastliny tvoria práve esenciálne oleje. Ide o aromatické rastlinné koncentráty. Esenciálne oleje sú, jednoducho povedané, prírodné výťažky z rastlín. Získavajú sa rôznymi spôsobmi z jednotlivých častí rastliny, a to chemickou extrakciou, parnou destiláciou či lisovaním. Reč je o čisto fyzikálnych procesoch, kde dochádza k oddeleniu osobitných častí rastlín bez použitia podporných chemických prostriedkov. Aromatické silice získavané z rastlín sa tak dostávajú do vzduchu a pôsobia na svoje okolie. K tomu, aby sme z rastlín dokázali získať esenciálne oleje, je možné využiť niektoré ich časti, ako napríklad:


  • kôra stromov

  • korene rastlín, stonky

  • samotné kvety, lupene

  • plody

  • jadrá plodov, prípadne ich kombináciu


Ako si vybrať esenciálny olej?


Predovšetkým je dôležité vnímať fakt, že liečivými účinkami ovplývajú len nefalšované rastlinné výťažky. Synteticky vyrobené esenciálne oleje nikdy nenahradia účinky prírodných silíc, nedisponujú vlastnosťami prírodných výťažkov. Nazývame ich aj umelo navoňané oleje, čiže parfémované. Ich pôsobenie sa tak míňa ich účinku. Pravdepodobne ste sa aj Vy už dostali do situácie, keď ste pri zistení zloženia esenciálneho oleja zostali prekvapený. Prečo je dôležité, aby sa vždy uvádzal aj latinský názov rastliny? Pretože zoznam jednotlivých prvkov nie je u divoko rastúcich kvetín/rastlín a naopak, u šľachtených druhov, totožný. V priemere nemožno tieto dva druhy porovnať.


Čo nedokážu syntetické oleje


Prírodné esenciálne oleje v čistej a neriedenej podobe dokážu pozitívne vplývať nielen na fyzický obal človeka, ale aj na pocity a myslenie. Chemickými procesmi získané arómy, čiže umelo vytvorené, parfémované výluhy, neobsahujú ani zlomok z prvkov obsiahnutých práve v tých prírodných. A dôvod? Chýbajú im, totiž, prírodné silice. Proces výroby syntetických olejov je nákladná záležitosť, a práve preto sa chemický priemysel snaží vyprodukovať ich v čo najúspornejšej podobe, zatiaľ čo najdôležitejšia esencia v nich absentuje. Z takto pripraveného oleja sa tak stáva iba akási napodobenina, ktorá sa pri aplikácii často podpisuje pod nepríjemné kožné reakcie.


Ktorý esenciálny olej bude Vašim obľúbeným?


Využitie esenciálnych olejov je viacúčelové. Používame ich napríklad vo svojich domácnostiach ale i na pracoviskách, kde radi využívame ich schopnosť osviežiť a prevoňať priestor. Pri výbere čistých neriedených olejov určite netrafíme vedľa. Ich aromaterapeutické účinky môžeme čoskoro pocítiť i na svojom zdraví. V tomto období roka v interiéroch často vetráme, a prevoniavame svoje okolie prírodnými výťažkami z pomaranču, klinčeka či škorice.


Jemné, decentné prírodné vône sa tak rozhostia priestorom, osviežia našu myseľ a pozitívne naladia naše všedné dni.

Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho s Vašimi známymi, aby si ho mohli prečítať aj oni.

  • 5 najlepších peelingov z cukru

    5 najlepších peelingov z cukru

    Každý tvrdí, že cukor je škodlivý. A je to pravda. Ale len v prípade, ak ho konzumujete. Ak spoznáte jeho druhú stránku, hneď si ho zamilujete! Cukor sa dá všestranne využiť v starostlivosti o pleť, výsledok jeho účinkov Vás garantovane zaleje hormónom šťastia, takí budete spokojní a šťastní.

    Pozrieť
  • citrón je viac než len ovocie

    Citrón je viac než len ovocie

    Viesť domácnosť bez chemikálií vôbec nie je ťažké, toto už zaiste viete aj Vy. Veď máme šikovného pomocníka, po ktorom môžeme siahnuť pri rôznych domácich prácach, ba aj na skrášlenie. Nie, teraz nie je reč o sóde bikarbóne. V hlavnej roli je tentoraz citrón!

    Pozrieť
  • elixír života

    Elixír života

    Informácií o mede nie je nikdy dosť. Med je natoľko bohatý na minerály a vitamíny, že sa mu hovorí aj nektár života. Konzumuje sa v prirodzenom stave – neprevarujte a nevystavujte ho nadmernému teplu - tak v ňom zostanú všetky užitočné látky, ktoré podporujú zdravý chod nášho organizmu, ako sú napr. aminokyseliny a sacharidy. Med navodzuje pocit pohody v chladnom období. Pôsobením tepla sa však molekuly medu zmenia a nalepia sa na sliznice, čo môže viesť k problémom.

    Pozrieť

Pripomienky

Pre pridanie komentáru musíte byť prihlásený! Tu sa môžete prihlásiť

Ceníme si Vašu vernosť!

Éra zliav počítaných v percentách sa skončila, pretože chceme, aby ste ako člen Manna Klubu získali nenapodobiteľnú starostlivosť a ešte viac výhod. Manna Klub sme vytvorili práve preto, aby boli pre Vás pripravené aktuálne ponuky čo najprehľadnejšie.

Zistite viac