Päť zaujímavých a užitočných informácií o orechoch

Najlepšie vlastnosti orechov + 1 výborný recept na šalát
Už som písala o orechoch, vtedy som Vás oboznámila predovšetkým s pozitívnymi účinkami listov orecha, a ukázala som Vám, ako sa pripravuje čaj z orechových listov.
Teraz sa budeme zaoberať plodom orecha, nakoľko orech je fantastická energetická bomba, užitočná pre telo aj ducha. Popisujem päť - podľa môjho názoru – najlepších vlastností orecha, a nakoniec ponúkam aj jeden recept na šalát plný vitamínov.
1. Mozog
Myslíte si, že je to náhoda, že olúpaný orech pripomína svojím vzhľadom mozog? Zaujímavá súhra, ktorá podľa mňa náhodou nie je; orechy sú totiž vďaka vysokému obsahu vitamínu E vynikajúcim zdrojom antioxidantov podporujúcich činnosť mozgu; tak pomáhajú rozvíjať pamäť a udržovať ju v dobrom stave. Môžu stimulovať činnosť mozgu a podporovať jeho schopnosť spracovávať informácie a vyvodzovať úsudky.
2. Srdce
Vlašské orechy sú prospešné aj srdcu. Podľa štúdie Harvardskej univerzity u ľudí, ktorí pravidelne, hoci aj denne, konzumujú orechy, je o 20 % menší predpoklad vzniku srdcového infarktu. Je to vďaka protizápalovým účinkom orechov a ich schopnosti znižovať cholesterol; takto pomáhajú znižovať riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení.
3. Vitamíny a minerály
Orechy obsahujú veľké množstvo bielkovín, vlákniny, vitamínov B1, B6, B2, vitamín A, a sú výborným zdrojom bielkovín a minerálov. Majú teda silné vazodilatačné účinky, čistia krv, sú bohaté na mangán, meď, draslík, vápnik, železo, horčík a zinok. Ich konzumácia sa preto vyslovene odporúča vegetariánom a tehotným ženám.
4. Omega-3 mastné kyseliny
Ako väčšina orechov, aj vlašské orechy sú bohaté na omega-3 kyseliny, t.j. nenasýtené mastné kyseliny, ktoré okrem iného zlepšujú tvorbu inzulínu v organizme, znižujú hladinu cholesterolu v krvi, priaznivo vplývajú na imunitný, nervový, kardiovaskulárny a koronárny systém, na vysoký tlak. Už aj pre toto sa ich oplatí konzumovať, no nie?
5. Vnútorná stabilita
Podľa Bachovej kvetovej terapie sú orechy prostriedkom obrannej sily a vnútornej stability. Esencia získaná z orechov môže poskytnúť ochranu pred vonkajšími vplyvmi, pomáha zvládať rozhodovacie situácie, posilňuje osobnosť, nervy. Pomáhajú zvládať únavu a poruchy koncentrácie, uľahčujú skoncovanie so starými zlozvykmi, prekonanie závislostí. Myslím, že toto je jedna z ich skvelých, doposiaľ možno málo známych vlastností.
Dôležité: Samozrejme, rovnako ako všetko ostatné, aj vlašské orechy odporúčame konzumovať s mierou. Denne 3-4 kusy bohato pokryjú ideálne množstvo.
Tip: Týmto super šalátom môžete ďalej využívať pozitívne účinky orechov – ja mám tento šalát veľmi rada a predpokladám, že si ho obľúbite aj Vy:
Špenát s granátovým jablkom a vlašskými orechmi (pre 2 osoby)
Prísady:
½ kg čerstvého špenátu
1 strúčik cesnaku
4 polievkové lyžice olivového oleja
2 polievkové lyžice octu alebo citrónovej šťavy
soľ a korenie
hrsť orechov
zrnká granátového jablka (z pol jablka pár lyžičiek)
jarná cibuľka
- koriander (alebo petržlenová vňať)
Listy čerstvého špenátu preberte, očistite, a uduste v hrnci bez pridania tuku. Preceďte, pomiešajte s olivovým olejom, prilejte citrónovú šťavu alebo ocot, osoľte, okoreňte, a pridajte pretlačený cesnak. Rozložte na plytký tanier a posypte zmesou nahrubo posekaných vlašských orechov, zrnkami granátového jablka, krúžkami nakrájanej jarnej cibuľky a koriandrom (alebo petržlenovou vňaťou).
Často musím množstvo zvyšovať; jednoducho ho nikdy nie je dosť...
Pripomienky
Pre pridanie komentáru musíte byť prihlásený! Tu sa môžete prihlásiť