Päť zaujímavých a užitočných informácií o orechoch

päť zaujímavých a užitočných informácií o orechoch

Najlepšie vlastnosti orechov + 1 výborný recept na šalát

Už som písala o orechoch, vtedy som Vás oboznámila predovšetkým s pozitívnymi účinkami listov orecha, a ukázala som Vám, ako sa pripravuje čaj z orechových listov.


Teraz sa budeme zaoberať plodom orecha, nakoľko orech je fantastická energetická bomba, užitočná pre telo aj ducha. Popisujem päť - podľa môjho názoru – najlepších vlastností orecha, a nakoniec ponúkam aj jeden recept na šalát plný vitamínov.


1. Mozog

Myslíte si, že je to náhoda, že olúpaný orech pripomína svojím vzhľadom mozog? Zaujímavá súhra, ktorá podľa mňa náhodou nie je; orechy sú totiž vďaka vysokému obsahu vitamínu E vynikajúcim zdrojom antioxidantov podporujúcich činnosť mozgu; tak pomáhajú rozvíjať pamäť a udržovať ju v dobrom stave. Môžu stimulovať činnosť mozgu a podporovať jeho schopnosť spracovávať informácie a vyvodzovať úsudky.


2. Srdce

Vlašské orechy sú prospešné aj srdcu. Podľa štúdie Harvardskej univerzity u ľudí, ktorí pravidelne, hoci aj denne, konzumujú orechy, je o 20 % menší predpoklad vzniku srdcového infarktu. Je to vďaka  protizápalovým účinkom orechov a ich schopnosti znižovať cholesterol;  takto pomáhajú znižovať riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení.


3. Vitamíny a minerály

Orechy obsahujú veľké množstvo bielkovín, vlákniny, vitamínov B1, B6, B2, vitamín A, a sú výborným zdrojom bielkovín a minerálov. Majú teda silné vazodilatačné účinky, čistia krv, sú bohaté na mangán, meď, draslík, vápnik, železo, horčík a zinok. Ich konzumácia sa preto vyslovene odporúča vegetariánom a tehotným ženám.


4. Omega-3 mastné kyseliny

Ako väčšina orechov, aj vlašské orechy sú bohaté na omega-3 kyseliny, t.j. nenasýtené mastné kyseliny, ktoré okrem iného zlepšujú tvorbu inzulínu v organizme, znižujú hladinu cholesterolu v krvi, priaznivo vplývajú na imunitný, nervový, kardiovaskulárny a koronárny systém, na vysoký tlak. Už aj pre toto sa ich oplatí konzumovať, no nie?


5. Vnútorná stabilita

Podľa Bachovej kvetovej terapie  sú orechy prostriedkom obrannej sily a vnútornej stability. Esencia získaná z orechov môže poskytnúť ochranu pred vonkajšími vplyvmi, pomáha zvládať rozhodovacie situácie, posilňuje osobnosť, nervy. Pomáhajú zvládať únavu a poruchy koncentrácie, uľahčujú skoncovanie so starými zlozvykmi, prekonanie závislostí. Myslím, že toto je jedna z ich skvelých, doposiaľ možno málo známych vlastností.

Dôležité: Samozrejme, rovnako ako všetko ostatné, aj vlašské orechy odporúčame konzumovať s mierou. Denne 3-4 kusy bohato pokryjú ideálne množstvo.


Tip: Týmto super šalátom môžete ďalej využívať pozitívne účinky orechov – ja mám tento šalát veľmi rada a predpokladám, že si ho obľúbite aj Vy:


Špenát s granátovým jablkom a vlašskými orechmi (pre 2 osoby)

Prísady:

  • ½ kg čerstvého špenátu

  • 1 strúčik cesnaku

  • 4 polievkové lyžice olivového oleja

  • 2 polievkové lyžice octu alebo citrónovej šťavy

  • soľ a korenie

  • hrsť orechov

  • zrnká granátového jablka (z pol jablka pár lyžičiek)

  • jarná cibuľka

  • koriander (alebo petržlenová vňať)

Listy čerstvého špenátu preberte,  očistite, a uduste v hrnci bez pridania tuku.  Preceďte, pomiešajte s olivovým olejom, prilejte citrónovú šťavu alebo ocot, osoľte, okoreňte, a pridajte pretlačený cesnak. Rozložte na plytký tanier a posypte zmesou nahrubo  posekaných vlašských orechov, zrnkami granátového jablka, krúžkami nakrájanej jarnej cibuľky a koriandrom (alebo petržlenovou vňaťou).

Často musím množstvo zvyšovať; jednoducho ho nikdy nie je dosť...




Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho s Vašimi známymi, aby si ho mohli prečítať aj oni.

  • ako si vybrať esenciálny olej?

    Ako si vybrať esenciálny olej?

    Prírodné, čisté, neriedené esenciálne oleje vplývajú nielen na Vaše telo, ale aj pocity a myslenie. Ide o výťažky z rastlín a ich plodov. Aromatické látky získavané z rastlín rôznymi technikami sa zároveň dostávajú do vzduchu, čím dokážu verne zachovať arómu pôvodnej rastliny.

    Pozrieť
  • 5 najlepších peelingov z cukru

    5 najlepších peelingov z cukru

    Každý tvrdí, že cukor je škodlivý. A je to pravda. Ale len v prípade, ak ho konzumujete. Ak spoznáte jeho druhú stránku, hneď si ho zamilujete! Cukor sa dá všestranne využiť v starostlivosti o pleť, výsledok jeho účinkov Vás garantovane zaleje hormónom šťastia, takí budete spokojní a šťastní.

    Pozrieť
  • citrón je viac než len ovocie

    Citrón je viac než len ovocie

    Viesť domácnosť bez chemikálií vôbec nie je ťažké, toto už zaiste viete aj Vy. Veď máme šikovného pomocníka, po ktorom môžeme siahnuť pri rôznych domácich prácach, ba aj na skrášlenie. Nie, teraz nie je reč o sóde bikarbóne. V hlavnej roli je tentoraz citrón!

    Pozrieť

Pripomienky

Pre pridanie komentáru musíte byť prihlásený! Tu sa môžete prihlásiť

Ceníme si Vašu vernosť!

Éra zliav počítaných v percentách sa skončila, pretože chceme, aby ste ako člen Manna Klubu získali nenapodobiteľnú starostlivosť a ešte viac výhod. Manna Klub sme vytvorili práve preto, aby boli pre Vás pripravené aktuálne ponuky čo najprehľadnejšie.

Zistite viac