Fašiangy sú tu, plesajme!
fašiangy sú tu, plesajme!

Fašiangy sú tu, plesajme!



Recept na fašiangové šišky ako darček, od Mydlovej víly pre Vás

Fašiangy mám rada, lebo vtedy začínam odpočítavať dni do príchodu jari. Nie sú pre mňa dôležité plesy a hlasité zábavy, ale skôr rozlúčka so zimou, aj napriek tomu, že táto zima zatiaľ nebola až taká tuhá. Ale čo sú to fašiangy?

Fašiangy u nás začínajú 6. januára, po sviatku Troch kráľov a trvajú až do Popolcovej stredy, čiže do začiatku 40 dňového pôstu pred veľkonočnou nedeľou. Preto má toto obdobie každý rok inú dĺžku.

Vedeli ste?

V stredoveku verili, že počas týchto dní – kedy sú dni krátke a noci a dlhé – Slnko zoslabne, jeho sila sa stráca a prebúdzajú sa zlí duchovia. Táto povera prebudila k životu fašiangy, čiže obdobie zábav, plesov, hlasných veselíc, nosenia kostýmov a pálenia bábik vo forme čarodejníc. Ľudia si mysleli, že tým odoženú a odstrašia zlých duchov a podporia Slnko, aby znova nabralo silu. Strašidelné kostýmy sa nosili aj preto, aby nimi odohnali zlo, zimu a chlad.

Fašiangové lahôdky

Toto obdobie je bohaté aj na hodovanie: plnená kapusta, huspenina, vývar a mohla by som menovať ďalej. Jedna vec však v tomto období nemohla chýbať zo stola. Ide o šišky. Keďže je reč o kysnutom ceste, šišky nepatria medzi zdravé jedlá, ale môžete si ich urobiť aj v zdravej forme. Treba sa vyhnúť ich vyprážaniu vo veľkom množstve oleja, avšak šišky sú ozajstné vtedy, keď sa pečú v oleji. Máte možnosť voľby, lebo namiesto slnečnicového oleja môžete použiť kokosový olej. Ale keď sa chcete ich pečeniu v oleji veľmi vyhnúť, potom môžete fašiangové šišky upiecť aj v rúre. V tomto prípade šišky nebudú mať typický bledý pás po svojom obvode, aj chuť budú mať trochu inú, pravdou však je, že budú naozaj omnoho zdravšie. Namiesto hladkej múky použite celozrnnú špaldovú múku. Na chuti to veľa nezmení, avšak obsah vlákniny je oveľa vyšší, preto je o stupeň zdravšia ako biela múka.

Príprava šišiek má jedno veľké tajomstvo. Miestnosť, kde ich chcete piecť, nesmie byť chladná a nesmie v nej byť prievan, lebo to cestu nerobí dobre.

***Fašiangové šišky trochu inak***

Čo budete potrebovať?

 

  • 50 dkg celozrnnej špaldovej múky
  • 4 dkg čerstvého droždia
  • 5 dl ryžového mlieka alebo mandľového mlieka (môže to byť trocha viac alebo menej, závisí od toho, koľko mlieka vsaje múka)
  • 2 polievkové lyžice kokosového oleja + aj na pečenie použite kokosový olej
  • 1 štipku soli
  • 3 polievkové lyžice trstinového cukru Demerara

Ako ich urobiť?

Najprv preosejte múku do veľkej misy. Pridajte 2 polievkové lyžice kokosového oleja, cukor a štipku soli, potom namrvte droždie (nie je potrebné ho pred tým napučať). Pridajte ryžové mlieko, potom začnite miesiť cesto. Mieste ho dovtedy, kým cesto nebude pekne nadýchané a neoddelí sa od steny misy. Potom ho prikryte čistou kuchynskou utierkou a nechajte kysnúť na teplom mieste približne 1 hodinu. Za tento čas narastie cesto na dvojnásobok svojho objemu. Vyklopte ho na dosku, nevaľkajte ho, radšej ho roztiahnite rukami približne na hrúbku prsta. Vykrajovačom na šišky vytvarujte šišky, do ich stredu trocha vtlačte prst, do tejto jamky sa môže pred ich podávaním dostať chutný domáci džem.

Zohrejte kokosový olej, potom do neho vložte šišky. Nevkladajte naraz veľa šišiek, lebo schladia olej a nevytvorí sa bledý pás. Upečú sa približne za 2-3 minúty, počas pečenia ich raz otočte. Takto získajú po svojom okraji typický bledý pás. Podávajte ich s marhuľovým alebo jahodových džemom.



Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho s Vašimi známymi, aby si ho mohli prečítať aj oni.

Pripomienky

Pre pridanie komentáru musíte byť prihlásený!



Ceníme si Vašu vernosť!

Éra zliav počítaných v percentách sa skončila, pretože chceme, aby ste ako člen Manna Klubu získali nenapodobiteľnú starostlivosť a ešte viac výhod. Manna Klub sme vytvorili práve preto, aby boli pre Vás pripravené aktuálne ponuky čo najprehľadnejšie.

Zistite viac