Pikantný recept so špargľou ako darček od Mydlovej víly
pikantný recept so špargľou ako darček od mydlovej víly

Pikantný recept so špargľou ako darček od Mydlovej víly



Bombastické, lahodné a veľmi chutné: Špargľa so šunkou a mozzarellou

Máte radi špargľu?

Ktorú máte radšej? Bielu, alebo zelenú? Vedeli ste, že existuje aj fialová? A otázok by bolo ešte mnoho!


Špargľa sa do Európy rozšírila približne v 17. storočí, avšak do začiatku 20 storočia bola považovaná za pokrm vysoko postavenej šľachty a bohatých občanov. Obvykle jete mladé zhrubnuté výhonky, je to tak, však?

Nájdete v nej všetky nasledovné zložky:

  • vápnik
  • fosfor
  • železo
  • draslík
  • stopové prvky, hlavne silícium a molybdén
  • zelený chlorofyl
  • vitamín C
  • karotén

Ako liečivá rastlina je registrovaná už niekoľko storočí. V prvom rade je známy jej diuretický účinok a účinok odstraňujúci obličkové kamene, s tým je spojené aj to, že jej pripisujú aj detoxikačné účinky. Prášok zo sušenej špargle sa používal na liečbu bolestí zubov. Pozitívne vplýva na činnosť vnútorných vylučovacích žliaz a má mierne laxatívne účinky. Nadmerná konzumácia špargle sa nedoporučuje osobám s ochorením DNA a osobám trpiacim obličkovými kameňmi.

Ste už náležite zvedaví?


Čo by ste povedali na zdravý a mimoriadne chutný recept na predjedlo, alebo hoci aj na rýchlu, ľahkú večeru niektorý večer?
Tu je jeden super recept so špargľou, ktorým si získate uznanie od hostí, alebo pri romantickej večeri pri sviečkach!

Špargľa so šunkou a mozzarellou je ľahká jarná špecialita. Nedá sa pokaziť, pretože príprava je mimoriadne jednoduchá.

Čo budete potrebovať?

  • 25 dkg špargle (zelená alebo biela)
  • 1 mozzarella
  • 4 plátky šunky (parmská je najvhodnejšia, ale môžete zvoliť aj inú údenú, sušenú šunku)
  • 2 dkg masla
  • soľ, čierne korenie, citrónová šťava

Postup prípravy:

  1. Biele špargle očistite (zelené nie je potrebné), spodné časti stonky odkrojte u oboch druhov. Dajte zovrieť vodu so soľou a citrónovou vodou, do vriacej vody pridajte za stáleho miešania maslo. Následne vložte najprv biele špargle. Varte ich približne 15 minút. V posledných 8 minútach vložte aj zelené špargle. Keď čas na varenie uplynul, opláchnite špargle náhle studenou vodou, takto si zachovajú svoju sviežu farbu.
  2. Mozzarellu nakrájajte na plátky a okoreňte čiernym korením. V tomto momente príde na rad šunka, pretože do nej je potrebné plátky mozzarelly zabaliť.
  3. Na spodok misky na zapekanie pokladajte uvarené špargle, na ne položte plátky mozzarelly obalené šunkou a pečte na 250 stupňoch po dobu 20-25 minút.

Vyskúšate? Dajte nám vedieť, aké to bolo!

Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho s Vašimi známymi, aby si ho mohli prečítať aj oni.

Pripomienky

Pre pridanie komentáru musíte byť prihlásený!



Ceníme si Vašu vernosť!

Éra zliav počítaných v percentách sa skončila, pretože chceme, aby ste ako člen Manna Klubu získali nenapodobiteľnú starostlivosť a ešte viac výhod. Manna Klub sme vytvorili práve preto, aby boli pre Vás pripravené aktuálne ponuky čo najprehľadnejšie.

Zistite viac