Čo spôsobuje túžbu po konkrétnom jedle

Čo spôsobuje túžbu po konkrétnom jedle To, že zatúžite po nejakej konkrétnej chuti alebo potrave, môže mať viacero dôvodov. Mnohí sa snažia odohnať konzumáciou chutných pochutín, zväčša mimoriadne bohatých na sacharidy, únavu, nevyspatosť, stres, zlú náladu v domnienke, že ich to naplní energiou. Avšak väčšinou zjete svoju vytúženú maškrtu zbytočne, stáva sa totiž, že ste ňou nedoplnili chýbajúce živiny.

Čo sa s tým dá urobiť?

Pozrite sa, ako sa pri žiadostivosti na určité potraviny môže skrývať niečo viac, ako len samotná túžba.

  • Čokoláda – ak máte pocit, že neviete odolať pokušeniu a nedokážete prestať s ujedaním čokolády, dokonca sa vám blíži termín menštruácie, tak je takmer isté, že vám v tele chýba horčík (magnézium). Ak čokoládu „nevyhnutne potrebujete“, zvoľte takú, ktorá má vysoký obsah kakaa, alebo si dajte nejaké orechy, či banán.
  • Sladkosti – je jedno čo, ale nech je to sladké? Môže to byť nedostatok viacerých živín: deficit chrómu, fosforu a tryptofánu môžete vyrovnať alebo zvýšiť konzumáciou celozrnných pokrmov.
  • Slané – ak túžite po slanej chuti, môže to znamenať, že ste vystresovaní, ale aj to, že máte nízku hladinu elektrolytov. Moja rada je podobná ako vyššie: jedzte zrnoviny, viac celozrnného pečiva, pite viac tekutín, pretože možno práve toto spôsobuje vaše príznaky.
  • Chlieb a cestoviny – zaujímavé, ale možno práve nedostatok bielkovín môže spôsobovať vašu túžbu po týchto potravinách: konzumujte viac strukovín, fazule a šošovice, ak sa vyhýbate živočíšnym bielkovinám.
  • Ak sa namiesto „šprintu“ ku chladničke zamyslíte nad tým, čo môže spôsobovať vašu žiadostivú chuť na konkrétnu potravinu, a budete sa snažiť doplniť chýbajúce živiny zdravými náhradami, vyhnete sa množstvu kalórií a urobíte veľa pre svoje zdravie.


Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho s Vašimi známymi, aby si ho mohli prečítať aj oni.

Pripomienky

Pre pridanie komentáru musíte byť prihlásený! Tu sa môžete prihlásiť

Ceníme si Vašu vernosť!

Éra zliav počítaných v percentách sa skončila, pretože chceme, aby ste ako člen Manna Klubu získali nenapodobiteľnú starostlivosť a ešte viac výhod. Manna Klub sme vytvorili práve preto, aby boli pre Vás pripravené aktuálne ponuky čo najprehľadnejšie.

Zistite viac