Cibuľový lekvár po domácky: urobte si ho takto!
cibuľový lekvár po domácky: urobte si ho takto!

Cibuľový lekvár po domácky: urobte si ho takto!



Lekvár z cibule? Áno, táto exotická špecialita osvieži aj najjednoduchšie prílohy, ale jej chuť je božská aj po natretí na hrianku. Je to typický príklad toho, ako je možné z najjednoduchších surovín zo špajze pripraviť skutočnú gastronomickú lahôdku.

Pre mnohých môže byť výroba lekváru z cibule na prvý pohľad bizarným nápadom, výsledok vás však za všetko odškodní. Prefíkaný lekvár s príjemnou chuťou, ktorým môžete osviežiť svoje domáce sendviče, domáce hamburgery, ale je dobrý aj po natretí na keksíky, alebo k surovej zelenine ako omáčka. Okrem toho, že je bohatý na živiny a vitamíny, aj jeho príprava je veľmi jednoduchá, navyše aj veľmi lacná, veď jeho základnou surovinou je obyčajná červená cibuľa.

Tu je najlepší recept, pomocou ktorého zaručene získate chutný výsledok: súčasne sa v ňom miešajú sladká, slaná, kyslá a pikantná chuť. Smelo experimentujte pomerom balzamikového octu a cukru, aby ste našli pre seba ten najlepší, pokaziť nemôžete nič.

Hor sa na výrobu cibuľového lekváru!

Prísady:
5 červených cibúľ
15 dkg hnedého kryštálového cukru /4 polievkové lyžice sirupu agave
štipka soli
1 čajová lyžička tymiánu
2 bobkové listy
2 stonky rozmarínu
4 polievkové lyžice olivového oleja
1,5 dl červeného alebo bieleho vína (môžete vynechať)
1 polievková lyžica balzamikového octu
mleté čierne korenie
soľ

Príprava:
Najprv očistite cibuľu a nakrájajte ju na drobné kúsky. Medzitým v panvici začnite zohrievať cukor s malým pohárom vody. Sústavne miešajte a počkajte, kým získa peknú, zlatohnedú farbu. To bude znamenať, že cukor skaramelizoval. Keď ste hotoví, prilejte olivový olej, dobre premiešajte a pridajte nakrájanú cibuľu. Posypte štipkou soli a pod pokrievkou začnite dusiť. Keď sa cibuľa podusí do sklovita, posypte ju trochou mletého čierneho korenia, tymiánom, rozmarínom a pridajte aj bobkový list, tieto jej dodajú príjemnú, pikantnú chuť. Potom prilejte červené víno a balzamikový ocot. Lekvár prikryte a duste ďalej na miernom ohni. Medzitým niekoľkokrát premiešajte, ak to bude potrebné, môžete ešte doliať víno, pozor si treba dávať iba na to, aby sa lekvár nepripálil. Duste dovtedy, kým cibuľa úplne nezmäkne a čo je dôležité, aby sa väčšina šťavy odparila. Sem tam ho, samozrejme, ochutnajte, takto viete kontrolovať, či je jeho chuť dokonalá. Lekvár je dobrý vtedy, keď má krémovú, mäkkú konzistenciu. Keď budete hotoví, potom ho nalejte do vopred vyvarenej zaváraninovej fľaše, potom viečko dôkladne uzavrite a nechajte ho vychladnúť pri izbovej teplote. Vydrží dobrých pár týždňov.

Počas príjemných jesenných dní, keď sa doma radi zababušíme, je dokonalým trávením času varenie lekvárov, navyše môžete dobre odhadnutý, domáci cibuľový lekvár aj darovať. Nemusíte urobiť nič viac, iba ho vložiť do roztomilých pohárikov z uzáverom, pridať štítok a vlastnoručne vyrobený gastro - darček je na svete.

Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho s Vašimi známymi, aby si ho mohli prečítať aj oni.

Pripomienky

Pre pridanie komentáru musíte byť prihlásený! Tu sa môžete prihlásiť

Ceníme si Vašu vernosť!

Éra zliav počítaných v percentách sa skončila, pretože chceme, aby ste ako člen Manna Klubu získali nenapodobiteľnú starostlivosť a ešte viac výhod. Manna Klub sme vytvorili práve preto, aby boli pre Vás pripravené aktuálne ponuky čo najprehľadnejšie.

Zistite viac