Takto si urobte domáci chlieb „bez všetkého“!
takto si urobte domáci chlieb „bez všetkého“!

Takto si urobte domáci chlieb „bez všetkého“!



Tajomstvo prípravy domáceho chleba spočíva v detailoch, hlavne keď chceme upiecť jeho skutočne zdravú verziu „bez všetkého“. Tu je pre vás recept na chlieb, ktorý môžete konzumovať aj v prípade akejkoľvek potravinovej alergie.

Mnohí nemajú odvahu vyskúšať pečenie chleba doma, pretože sa im to na prvý pohľad zdá byť komplikované a je potrebné veľa experimentovať, kým vznikne najlepšia chuť a konzistencia. Práve preto som sa rozhodla tak, že vám ukážem taký recept, ktorý sa určite osvedčí, dokonca je možné aj to, že si na domáce pečenie chleba zvyknete. Tento bochník bez mlieka, vajec, sóje, cukru a gluténu vám poskytne zážitok chleba bez toho, aby ste si pri tom organizmus zaťažili zbytočnými prídavnými látkami. Je dokonalou voľbou na všedné dni, ale týmto riešením „bez všetkého“ môžete potešiť aj svojich hostí.

V prípade chleba „bez všetkého“ je najväčšou výzvou vymyslieť to, ako by sme mohli nahradiť obsah lepku gluténu, ktorý klasický chlieb „drží pokope“. Riešením – čo je aj v tomto recepte najdôležitejšou zložkou – nie je nič iné, ako obal semien skorocelu indického, ktorý zabraňuje tomu, aby sa chlieb „bez všetkého“ rozpadol a plátkom dodá dokonalé držanie.

Prísady k približne 1,5 kg chleba:
  • 9 dl vlažnej vody
  • 1 balík čerstvého droždia
  • 3 polievkové lyžice agavového sirupu, alebo trstinového cukru
  • 3 polievkové lyžice olivového oleja
  • 15 zarovnaných lyžíc obalu semien skorocelu indického (psyllium)
  • 320 g prosovej múka
  • 140 g kukuričnej múky
  • 140 g pohánkovej múky
  • 250 g hnedej ryžovej múky
  • 1 zarovnaná polievková lyžica rasce, alebo sezamových semienok
  • 2-3 štipky soli

Príprava:
Najprv vyberte väčšiu misu a nasypte do nej múky, potom pridajte niekoľko štipiek soli a odložte bokom. Následne dajte zohriať vodu tak, aby nebola horúca, iba príjemne teplá. Pridajte sladidlo, potom v nej nechajte napučať droždie. Keď droždie napučalo, primiešajte olivový olej a pridajte obal semien skorocelu indického. Miešajte približne 1 minútu, aby psyllium nabralo gélovú konzistenciu, ale nie príliš dlho, aby nevsiaklo všetku vodu. Keď je to hotové, celé nalejte do misy, v ktorej sú múky, premiešajte, potom miesiacim strojom mieste pár minút. Nezľaknite sa, keď bude hmota trocha vodová, pretože pri kvasení obal semien skorocelu indického do seba vodu vsiakne. Odložte na teplé miesto (na radiátor, alebo do hrnca plného horúcej vody prikrytého tanierom) a nechajte kvasiť približne po dobu jednej hodiny, kým nenarastie na dvojnásobnú veľkosť. Potom už nemusíte urobiť nič iné, iba z cesta vytvarovať bochníky, ale dobré je aj to, pokiaľ hmotu vylejete do chlebových formičiek vystlaných papierom na pečenie. Podľa chuti posypte vrch rascou, alebo sezamovými semienkami. Medzi tým predhrejte rúru, a keď dosiahne 200 stupňov, pečte 50 minút na teplovzdušnom programe. Hotový chlieb položte na mriežku a nechajte ho tam dovtedy, kým úplne nevychladne, potom ho nakrájajte na krajce.

Najlepšie na domácom chlebe je to, že k nemu môžete vytvoriť rituál. Božskú vôňu chlebíka bude cítiť po celom dome a hneď vám navodí príjemnú náladu. Milujme všetko, čo je prírodné, práve preto mám rada okrem kozmetických prípravkoch aj v gastronómii domácky, ručne vyrobené veci.

Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho s Vašimi známymi, aby si ho mohli prečítať aj oni.

Pripomienky

Pre pridanie komentáru musíte byť prihlásený!



Ceníme si Vašu vernosť!

Éra zliav počítaných v percentách sa skončila, pretože chceme, aby ste ako člen Manna Klubu získali nenapodobiteľnú starostlivosť a ešte viac výhod. Manna Klub sme vytvorili práve preto, aby boli pre Vás pripravené aktuálne ponuky čo najprehľadnejšie.

Zistite viac