Cestoviny s pestom: stredomorská večera na víkend
cestoviny s pestom: stredomorská večera na víkend

Cestoviny s pestom: stredomorská večera na víkend



Pesto je skutočným talianskym pokladom, kráľovná stredomorskej kuchyne. Chutí božsky a za pár minút z neho môžete urobiť kompletnú večeru. Ukážem vám najchutnejšie domáce recepty!

Vedeli ste, že pesto pochádza z talianskeho slovesa pestare, ktoré naznačuje rozdrvenie prísad? Na dnes sa táto omáčka stala synonymom talianskej kuchyne. Ak aj vy obľubujete stredomorské chute, mali by ste vedieť, že príprava tejto lahôdky je naozaj jednoduchá. Namiesto hotovej verzie, ktorú si môžete kúpiť vo fľaške, odporúčam, aby ste si pripravili vlastné, domáce, lebo pesto vydrží v chladničke pomerne dlho. To znamená, že ak si urobíte väčšiu porciu, budete ju mať kedykoľvek poruke. Dokonca, ak ste si sami „stvorili“ vlastné pesto, som si istá, že sa vám bude zdať chutnejšie, ako jeho verzia z obchodu!

Pozrime si postup prípravy pesta:

Píšem postup na Janovské pesto, lebo je jedným z najznámejších. Pozostáva zo siedmych prísad: bazalka, cesnak, syr parmezán, píniové oriešky, olivový olej, soľ a čierne korenie. Toto je najobľúbenejší druh pesta, najlepšie je, ak ho budete robiť v mažiari: zo stonky bazalky odtrhnite za 2 – 3 hrste listov, umyte ich a osušte, potom ich rozdrvte v mažiari približne so 6 strúčikmi cesnaku a soľou na hladkú kašu. Pomaly pridajte 1-2 decilitre olivového oleja a 10 dkg čerstvo strúhaného parmezánu, okoreňte čiernym korením a dobre premiešajte. Pesto si, samozrejme, môžete urobiť aj z iných ingrediencií: z papriky a sušených paradajok, z petržlenu a rukoly, ale napríklad aj z mäty, alebo pistácií.

Podľa Talianov je tajomstvom skutočne dobrého pesta to, že bazalka nemôže prísť do kontaktu s kovom, preto ani s čepeľou noža, inak môže byť horké. Dajte si pozor aj na to, aby boli všetky prísady čerstvé a podľa možnosti najvyššej kvality.

A teraz nech príde jeden skutočne dobrý recept na pesto, ktoré si môžete kedykoľvek pripraviť a je výborné aj na privítanie hostí! Ako nápoj si k nemu urobte domácu limonádu!

Penne s pestom

Prísady

45 dkg cestovín tagliatelle alebo penne
12 dkg listov čerstvej bazalky
3 dkg píniových orieškov
5 dkg čerstvo strúhaného syru parmezánu
2 strúčiky cesnaku
1 a ¼ dl olivového oleja
podľa chuti soľ

Príprava:

Na prípravu pesta vložte do mažiaru cesnak, píniové oriešky, soľ a bazalku a v mažiari roztlačte na hladkú kašu. Vložte do misy, primiešajte olivový olej a parmezán, aby ste získali hustú, krémovú omáčku.

Do veľkého hrnca vriacej, mierne slanej vody nasypte cestoviny. Varte ich 8 – 10 minút od opätovného varu vody, ale dajte si pozor, aby neboli prevarené. Po odkvapkaní vody cestoviny vlejte späť do hrnca, potom primiešajte polovicu pesta. Naberte do predhriatych tanierov a na vrch dajte zvyšok pesta. Ozdobte čerstvou bazalkou a hneď podávajte!

Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho s Vašimi známymi, aby si ho mohli prečítať aj oni.

Pripomienky

Pre pridanie komentáru musíte byť prihlásený!



Ceníme si Vašu vernosť!

Éra zliav počítaných v percentách sa skončila, pretože chceme, aby ste ako člen Manna Klubu získali nenapodobiteľnú starostlivosť a ešte viac výhod. Manna Klub sme vytvorili práve preto, aby boli pre Vás pripravené aktuálne ponuky čo najprehľadnejšie.

Zistite viac