
Avokádo - superovocie!
Ovocie, zelenina a liečivá rastlina v jednom, čo je to? Avokádo. Skutočná superrastlina, ktorá sa postará o Vaše zdravie a aj pokožku tváre.
Vedeli ste, že v okolí Mexika jedli avokádo už pred 10.000 rokmi? Toto mäkké ovocie v tvare hrušky priniesli z Mexika do Európy španielski dobyvatelia v XVI. storočí. Je to rastlina tisícich tvárí, ktorá má svoje zaslúžené miesto v jedálnom lístku a aj v starostlivosti o krásu!
Pozrime sa, čo je dobré vedieť o plode avokádovníka? Avokádo patrí do rodu vavrínovitých, jeho farba je zeleno - čierna, má tvar hrušky, jeho kôra je v závislosti od druhu hladká alebo vráskavá, chuť dužiny je neutrálna.
Najčastejšie si ho môžete kúpiť v obchodoch s ovocím a zeleninou. Nezrelé ovocie je tvrdé ako kameň, zrelé však môžete natierať ako maslo, preto je dobré si ho pri kupovaní trocha pochytať. Nevadí ani to, ak si kúpite tvrdé ovocie, lebo pri izbovej teplote za 2-3 dni dozreje, zmäkne. Do chladničky ho nedávajte, lebo sa ľahko pokazí, ale neskladujte ho ani po nakrájaní, lebo veľmi rýchlo zhnedne.
Pozrime sa, prečo je táto exotická rastlina superovocím, a prečo by sme ho mali používať? Avokádo je veľmi dobrým zdrojom vitamínu E, vo veľkom množstve obsahuje aj vitamíny C a A. Má vysoký obsah tuku, ale tieto tuky sú mononenasýtené tuky, ktoré prispievajú aj k zníženiu hladiny cholesterolu v krvi. Len málo ľudí vie, že obsah bielkovín v avokáde je vyšší, ako v ktoromkoľvek inom ovocí. Obsahuje veľmi veľa beta – karoténu, medzi ovocím má najvyšší obsah horčíka, kyseliny listovej, vitamínov E a K. Musíme však rátať s tým, že jeho kalorická hodnota nie je príliš nízka: v 10 dkg avokáda je 218 kalórií.
Zaujímavé je, že kým vo väčšine ovocia sa pri dozrievaní zvyšuje obsah cukru, v avokáde postupom času hladina cukru klesá. Je menej známe aj to, že avokádo je už dlho známe aj ako afrodiziakum.
Pre dosiahnutie najlepšieho účinku konzumujte avokádo v surovom stave! S trochou citrónovej šťavy, cesnaku je po natretí na hrianky vynikajúcim jedlom. Tu je môj najobľúbenejší recept:
Avokádový krém
Dužinu ovocia si môžete natrieť na chlieb aj v prírodnej podobe, ale lepšie venovať mu toľko času, že si ho vymiešate s trochou nadrobno nakrájanej cibule, jedným – dvoma strúčikmi pretlačeného cesnaku, soľou, čerstvo namletým čiernym korením, ružovým korením, limetkovou alebo citrónovou šťavou. Konzistenciu môžete zjemniť jednou – dvoma lyžičkami kokosového jogurtu. Je pravou krémovou lahôdkou plnou vitamínov na raňajky alebo olovrant!
Pri poznaní jeho mnohých blahodarných vlastností nie je divu, že aj na Vašu pleť pôsobí ako elixír: vďaka vysokému obsahu olejov vynikajúco vyživuje suchú, zrelú pleť, ale kvôli vysokému obsahu vitamínov je dokonalým rozmaznávaním pre všetky typy pleti!
Touto maskou na tvár môžete rýchlo oživiť svoju pleť, ktorá je vysušená jesennými vetrami:
Prísady:
2 plátky uhorky
1 avokádo
Príprava:
Avokádo po dĺžke rozpoľte, vyberte kôstku, potom pomocou lyžičky opatrne vydlabte jeho dužinu. Dôkladne roztlačte, potom si narežte dva plátky uhorky. Avokádový krém si natrite na tvár, potom si na oči položte plátky uhorky. Po uplynutí 10-15 minút masku zmyte vlažnou vodou.
Od živín, ktoré sa nachádzajú v avokáde, bude Vaša pleť mäkká, preto si ju ďalej rozmaznávajte Manna Luxusným elixírom na tvár, ktorý okrem skrášľujúcich olejov z jadierok marhúľ, granátového jablka, zo semienok šípok a brusníc, obsahuje aj olej zo šafranu. Majestátna zmes olejov vyčaruje hydratáciu Vašej pleti tým najlepším zo sily prírody!
Pripomienky
Pre pridanie komentáru musíte byť prihlásený!