Príchodom chladných jesenných večerov nie je nič lepšie, ako sa zababušiť, prečítať si dobrú knižku, alebo sledovať obľúbený seriál. Stane sa, že v týchto chvíľach prepadne človeka hlad a s ním aj vnútorný boj. Vieme totiž, že jesť neskoro večer nie je zdravé, hlavne nie vtedy, keď chceme chudnúť, alebo si aspoň udržať váhu. Nie je však nutné hladovať, pretože existujú pochúťky, ktoré môžete konzumovať bez výčitiek svedomia!
Keď je človek vegánom, omnoho väčšiu pozornosť si vyžaduje aj maškrtenie. V dnešnej dobe sa čoraz viac ľudí riadi touto životnou filozofiou, pre ktorú sa rozhodla aj Manna. Má množstvo výhod nielen zo zdravotných dôvodov, ale aj z hľadiska ochrany životného prostredia. Bielkoviny živočíšneho pôvodu, tuk, či spracované mäso predstavujú pre naše zdravie nespočetné množstvo rizík, môžu zohrávať úlohu pri vzniku rôznych ochorení. Okrem toho ani únosnosť Zeme nie je nekonečná, a keď sa zamyslíme nad tým, že takmer 30% pevniny Zeme sa využíva na chov dobytka a pestovanie krmiva, odhalí sa rozmer tohto problému. Človek dnešnej doby konzumuje omnoho viac mäsa a bielkovín živočíšneho pôvodu, než ako to umožňujú zdroje Zeme, alebo ako je to odôvodnené vlastnými potrebami.
Vegánskym stravovaním teda prospievame Zemi, ale aj sebe. Keď sa nedokážete, alebo ani nechcete vzdať potravín živočíšneho pôvodu, ale ich príjem znížite, už aj tým urobíte obrovský krok v záujme ochrany svojho zdravia a životného prostredia!
Priniesla som vám tri také ľahké rastlinné maškrty, ktoré si môžete vychutnávať bez výčitiek svedomia!
Jesenný ovocný šalát
Jeseň ponúka vitamínové bomby na tácke, len si musíme natiahnuť ruky, kým ich máme na dosah. Veľmi chutnú, rýchlu a jednoduchú maškrtu si môžete pripraviť zo sladkých pokladov jesene.
Základ dáva domáce jesenné ovocie: jablká, hrušky, hrozno, broskyne, slivky. Voliteľne si ho môžete obohatiť banánmi, datľami, granátovým jablkom. Ovocie nakrájajte na malé kocky (hrozno, samozrejme, iba oberte zo stopky), kúsky zmiešajte. Keď chcete, nakvapkajte trocha stévie alebo agáve sirupu. Vrch šalátu môžete posypať trochou škorice.
Banánovo-čokoládový chia puding
Prísady:
- 4 čajové lyžičky chia semienok
- 2 banány
- 2 jablká
- 2 dl rastlinného mlieka
- 1 kávová lyžička kakaa
- 1 vanilkový struk
Chia semienka namočte v mlieku, potom ich dajte na 6 hodín do chladničky, ešte lepšie však je na celú noc. Jablká ošúpte a nakrájajte na kocky, banány na kolieska a tyčovým mixérom ich rozmixujte na kašu. Ovocné pyré, kakao a dužinu vanilkového struku pridajte k namočeným chia semienkam. Dobre premiešajte. Môžete dochutiť strúhaným kokosom, alebo aj stéviou. Vráťte do chladničky ešte aspoň na 2 hodiny, občas premiešajte.
Vegánska domáca müzli tyčinka
Prísady:
- 1 šálka ovsených vločiek
- 1 šálka semienok: muškátový oriešok, slnečnicové semienka, kešu oriešky, sezamové semienka, ľanové semienka, orechy, mandle
- 0,5 šálky sušeného ovocia: slivky, marhule, čučoriedky, hrozienka
- 1 dl rastlinného mlieka
- 1 čajová lyžička agáve sirupu
- Na ochutenie vanilka, škorica
Prísady dobre pomiešajte a vytvorte hustú hmotu. „Cesto“ rozvaľkajte na plech vystlaný papierom na pečenie, nech je hrubé približne 1 centimeter. Rúru predhrejte na 160 stupňov, hmotu pečte približne 20-25 minút. Keď vychladne, môžete krájať. Túto pochúťku si môžete so sebou zobrať aj cez deň, výborne zaženie hlad.
Prajem vám príjemné jesenné zababušenie sa! ?
Pripomienky
Pre pridanie komentáru musíte byť prihlásený!