Vyrobte si čistiace prostriedok za pár centov!
vyrobte si čistiace prostriedok za pár centov!

Vyrobte si čistiace prostriedok za pár centov!



Spomeňte si, aká krásna čistota Vás zakaždým vítala v dome Vašich starých rodičov, a pritom nepoužívali nič iné, ak prírodné, jednoduché čistiace prostriedky. Aby bol aj Váš domov hygienický a žiarivo čistý, aj Vám iba stačí vojsť do kuchyne a odtiaľ si pozbierať vhodné zázraky. Ukážem Vám svoje obľúbené!

Vždy som bola zástancom prírodných čistiacich prípravkov. Rovnako ako pri kozmetických prípravkoch, aj vo svojej domácnosti uprednostňujem pred chemikáliami práve tieto. Je to pre mňa dôležité, lebo takto viem, aké látky ma obklopujú. Teraz Vám ukážem základy. Možno sa prekvapíte, pretože všetky nájdete vo svojej domácnosti:

Sóda bikarbóna

Je skutočným žolíkom. Zmäkčuje vodu, vďaka svojmu zásaditému účinku rozpúšťa mastné nečistoty. Po zriedení v malom množstve vody ňou môžete odstrániť z kuchynskej linky fľaky od kávy a čaju, ale neutralizuje aj pachy. Môžete ju tiež použiť na leštenie strieborných, oceľových, alebo iných kovových predmetov.

Kuchynská soľ

Má mierny dezinfekčný účinok, neutralizuje pachy a vynikajúco nahradí práškové čistiace prostriedky. Z jemnozrnnej kuchynskej soli a trochy vody urobte hustú, roztierateľnú hmotu, ktorú potom pokojne môžete použiť na odstránenie zvyškov jedál zo sporáku a na čistenie umývačky riadu.

Kávová usadenina

Nevyhadzujte kávovú usadeninu po rannej káve. Jemné melivo môžete tiež použiť namiesto práškového čistiaceho prostriedku, ak ju však vložíte do menšieho sáčku osvedčí sa aj ako odstraňovač pachov v chladničke, alebo v skrini na topánky. Vďaka obsahu tanínu dokáže kávová usadenina rozpustiť odolné, mastné nečistoty, preto ňou môžete čistiť sporák alebo rúru, ale ak ju nalejete do odtoku, usadeniny odstráni aj z neho.

Ocot

Jeden z najsilnejších, univerzálnych prírodných čistiacich prostriedkov. Neriedený, 20% ocot môžete použiť nielen na odstránenie vodného kameňa, ale aj na dezinfekciu. Ocot dokáže zničiť aj plesne, preto je pri čistení kúpeľne nenahraditeľný.

A teraz Vám ukážem svoj obľúbený recept, domáci čistiaci spray:

Do fľaše s rozprašovačom nalejte približne 1 liter teplej vody, potom pridajte 2 polievkové lyžice sóda bikarbóny a 2 polievkové lyžice octu. Keď neznášate vôňu octu, môžete ho nahradiť kyselinou citrónovou. Bude šumieť, preto počkajte kým sa utíši, až potom pridajte 15 kvapiek Manna Čajovníkového esenciálneho oleja.
Použitie: Nastriekajte na znečistený povrch, potom utrite handričkou.

Môžete ho použiť v kuchyni na čistenie pracovných plôch, kľučiek na dverách, na utretie sedadla na WC, alebo ho naliať do držiaka na WC kefu. Bude úžasný aj keď pridáte levanduľový esenciálny olej!

Na umývanie podlahy zase používam túto metódu, a to už poriadne dlho:

Ku 5 litrom vody pridám 2-3 polievkové lyžice sóda bikarbóny, 0,5 dl octu (alebo 1 lyžicu kyseliny citrónovej), potom nakvapkám 15 kvapiek Manna Pomarančového esenciálneho oleja . Krásne čistí, sóda bikarbóna neutralizuje pachy. Ak túžite po inej vôni, môžete do čistiaceho prípravku nakvapkať aj iný esenciálny olej. Zvyčajne používam citrón alebo levanduľu. Podlahu umyte obvyklým spôsobom.

Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho s Vašimi známymi, aby si ho mohli prečítať aj oni.

Pripomienky

Pre pridanie komentáru musíte byť prihlásený!



  • avatar
    • Zlatica
    • 2018-01-17 21:49

    Pri objednávke mi nebol akceptovaný kód z kupónu.

    • Zlatica
    • 2018-01-17 21:49
    • avatar
      • Andrea Vargová
      • 2018-01-18 09:32

      Milá pani Zlatica, 

      prosím môžte upresniť, ktorý kupón ste si priali uplatniť? Určite zistíme príčinu a problém ľahko odstránime:)

      • Andrea Vargová
      • 2018-01-18 09:32

Ceníme si Vašu vernosť!

Éra zliav počítaných v percentách sa skončila, pretože chceme, aby ste ako člen Manna Klubu získali nenapodobiteľnú starostlivosť a ešte viac výhod. Manna Klub sme vytvorili práve preto, aby boli pre Vás pripravené aktuálne ponuky čo najprehľadnejšie.

Zistite viac