Chia semienka sú skutočnou superpotravinou, mnohí ich považujú za jedno z najzdravších jedál. Prezradím Vám prečo!
Chia semienka sú skutočnou špecialitou, nie náhodou sa volajú aj „poklad Aztékov”. Drobné semienka hnedej, čiernej, sivej a bielej farby s priemerom približne 1 mm, sú schopné nasiaknuť tekutinu v množstve dvanásť násobku svojej hmotnosti. Po namočení sa napučia a získajú gélovú konzistenciu. Je to dobrá správa, lebo vďaka nim budete veľmi dlho pociťovať sýtosť a značne znížia aj pocit hladu.Sú plné takých živín (v prvom rade omega-3 mastných kyselín), ktoré priaznivo vplývajú na Vaše zdravie. Chia semienka výborne osviežia aj raňajky, len ich primiešajte do ovocného kokteilu alebo ryžového mlieka, ale dobré sú aj tak, keď si ich nasypete na ovocný šalát. Buďte kreatívni. Chia semienka nemajú takmer žiadnu chuť, vďaka tejto neutralite harmonizujú takmer so všetkým. Po namočení získajú gélovú konzistenciu, môžete ich použiť namiesto vajíčok do zákuskov, alebo napríklad aj do chleba a palaciniek. Dá sa z nich urobiť puding, chia želé alebo kaša, ale môžete nimi zahustiť aj polievku.
Z chia semienok si môžete urobiť aj horúci nápoj na jesenné večeri. 1-2 čajové lyžičky chia semienok vsypte do bylinkového čaju akejkoľvek teploty. Počkajte, kým sa po pár minútach semienka usadia na dne šálky a zrnká sa „otvoria“. Čaj pomaly vypite a chia semienka zjedzte.
Bonusom je, že tieto cenné semienka vplyvom tepla nestratia svoju nutričnú hodnotu. Sú dokonalou vitamínovou bombou, ideálnou na jesenné posilnenie imunity: sú bohaté na vlákninu, mangán, horčík, fosfor, zinok, draslík a vitamíny skupiny B.
Pripomienky
Pre pridanie komentáru musíte byť prihlásený!