Takto si urobte chutný, domáci hruškový džem!
takto si urobte chutný, domáci hruškový džem!

Takto si urobte chutný, domáci hruškový džem!



Šťavnatým hruškovým džemom zlatej farby môžete do svojich hlavných jedál vniesť pravé jesenné chute, táto nevšedná lahôdka dokonale osvieži vaše dezerty.

Bohatý svet chutí a príjemná, sladká chuť hrušky mi vždy pripomenie jeseň, jej šupka zase žiari všetkými farbami padajúcich listov. Keď chcete z tohto výživného a šťavnatého ovocia bohatého na vitamíny vyťažiť čo najviac, potom odporúčam, aby ste si urobili hruškový džem. V každej takejto fľaštičke bude všetka šťava jesene, jeho chuť a vôňa sú zase také vzrušujúce, ako samotné ročné obdobie.

Hruškový lekvár je dokonalý na rannú hrianku s maslom, ale môžete ho podávať aj ako omáčku k hlavným jedlám, alebo ho použiť ako plnku do zákuskov. Je dokonalý aj k pohárovým krémom, palacinkám, alebo k obyčajným ovocným misám, pretože svojou exotickou, jesennou chuťou očarí aj najjednoduchšie jedlá.

Tu je základný recept, ktorý potom môžete obmieňať podľa vlastnej chuti!

Prísady:
2 kg hrušiek
40 dkg trstinového, alebo hnedého cukru
2 bio citróny
1,5 čajovej lyžičky mletej škorice
1 polievková lyžica balzamikového octu

Príprava:
Hrušky očistite, potom ich rozkrojte na štyri časti. Odstráňte jadierka a nakrájajte na malé kocky. Riešením je aj to, keď hrušky neočistíte, v tomto prípade bude rozdiel iba ten, že džem bude mať kvôli šupke ovocia zelenkasté sfarbenie. Následne citróny dôkladne umyte v horúcej vode, nastrúhajte ich kôru a odložte bokom. Citrónovú šťavu nalejte na hrušky, potom pridajte cukor, balzamikový ocot a spolu s nastrúhanou citrónovou kôrou dobre premiešajte. Hrušky s balzamikovým octom, cukrom a citrónom nechajte pár hodín oddýchnuť, za ten čas pustia šťavu. Potom všetko prelejte do väčšieho hrnca a za stáleho miešania varte 40 minút. Keď už získalo džemovú konzistenciu, potom odstavte z ohňa. Ešte horúci lekvár vlejte do zaváraninových fliaš dezinfikovaných vo vriacej vode, na otvor fľašiek natiahnite celofán (ale môžete ho vynechať), potom silno uzavrite vrchnák fľaše a obráťte dole hlavou. Keď ste s tým hotoví, potom ich vložte do košíka vystlaného dekou, prikryte ich a počkajte, kým úplne vychladnú.

Hrušky sú natoľko voňavé a šťavnaté, že aj samé o sebe majú božskú chuť, ale keď chcete mať skutočne pikantný a jedinečný džem, potom môžete k receptu pridať také prísady, akými sú vyškrabaná dužina vanilkové struku, klinčeky, limetková šťava, strúhaný zázvor, alebo kardamon. Keď chcete ešte viac chuti, potom môžete v posledných 10 -15 minútach varenia priliať 1 dl červeného vína, alebo aj pol deci hruškovice. Možnosti sú nekonečné, buďte kreatívni, smelo experimentujte, pravidlá nie sú vyryté do skál!

Vlastnoručne vyrobený hruškový džem je dokonalý aj ako darček, stačí, malé fľašky ozvláštniť niekoľkými kreatívnymi doplnkami. Slamkou priviažte jednu tyčinku škorice, alebo gumičkou pripevnite na vrchnák čipku. Úžasná dekorácia v špajzi, alebo na kuchynskej linke. Pokiaľ chcete navodiť jesennú atmosféru, potom počas varenia a po varení lekváru odparujte Manna 100% pomarančový esenciálny olej. Príjemná jesenná vôňa zaplaví celý byt a pripomenie vám, ako je dobré v záujme nášho zdravia používať prírodné, naturálne suroviny v kuchyni, ale aj mimo nej.

Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho s Vašimi známymi, aby si ho mohli prečítať aj oni.

Pripomienky

Pre pridanie komentáru musíte byť prihlásený! Tu sa môžete prihlásiť

Ceníme si Vašu vernosť!

Éra zliav počítaných v percentách sa skončila, pretože chceme, aby ste ako člen Manna Klubu získali nenapodobiteľnú starostlivosť a ešte viac výhod. Manna Klub sme vytvorili práve preto, aby boli pre Vás pripravené aktuálne ponuky čo najprehľadnejšie.

Zistite viac