Všetko, čo vieme o broskyniach
Ikonické, významovo bohaté ovocie, ktoré hrá dôležitú rolu okrem iného aj vo svete rozprávok. Pôvodom pochádza z Číny a vplyvom Hodvábnej cesty sa dostalo najprv do Perzie a odtiaľ následne do celého sveta. Lahodnú chuť ovocia si môžete od júna do septembra. V prípade broskýň platí, že čím neskôr sú zbierané, o to je ich chuť sladšia, lahodnejšia.
Prečo mať rád broskyne?
Tu je 9 dôvodov.
- Betakarotén zodpovedá – mimo iného – aj za zdravie vašich očí. Veľa ľudí trpí nedostatkom betakaroténu, preto majú problémy so zrakom. Pre nich môžu byť nádejou broskyne, ktorá je bohatá na betakarotén. Konzumujte často broskyne aj vy a chráňte si tak oči.
- Jednou z najväčších výhod broskyne je jej nezvyčajný účinok na pokožku. Je vynikajúcim zdrojom vitamínu C, ktorý vyživuje, napína a hydratuje pleť. Proti tmavým kruhom pod očami a vráskam je bezkonkurenčná.
- Vynikajúco čistia obličky, pomáhajú v odstraňovaní toxických látok. Obsahujú veľké množstvo draslíka a vlákniny, ktoré znižujú riziko ochorenia obličiek.
- Pokiaľ broskyne konzumujete pravidelne, pomáhajú pri redukčných diétach. Jedna veľká broskyňa obsahuje iba 68 kalórií, preto je toto ovocie v prípade nadváhy ideálna.
- Broskyne sú bohaté na vitamíny a minerálne látky. Má vysoký obsah vitamínov A, C, E, K.
- Obsahujú sedem nevyhnutných minerálnych látok: vápnik, meď, železo, horčík, zinok, mangán, fosfor.
- Sú bohatým zdrojom antioxidantov, preto sú účinne proti zápalom.
- Vďaka obsahu lykopénu a luteínu úspešne zabraňujú makulárnej degenerácii a niektorým nádorovým ochoreniam.
- Pomocou broskýň môžete úspešne znižovať aj riziko vzniku srdcových ochorení.
Ste zvedaví na iné zaujímavosti o broskyniach? Čítajte ďalej, tu je 8 zaujímavých faktov:
- Broskyňa – aj keď je to neuveriteľné – spadá do čeľade ružovitých (Rosaceae). Mysleli by ste si to?
- Od začiatku leta do konca septembra ju môžete nájsť na pultoch predajní a na trhoch.
- Existuje viac ako päťsto druhov broskýň, a tristo druhy nektariniek.
- Pokiaľ sú zbierané neskôr, budú sladšie a chutnejšie.
- Dôležité je, aby boli zbierané výlučne zrelé broskyne, pretože vitamíny a rôzne živiny v nich sú vtedy najhodnotnejšie.
- Existujú plody so žltou a bielou dužinou.
- Existujú také, ktorých kôstka sa nedá oddeliť od dužiny, ale také, u ktorých sa kôstka oddelí ľahko.
- Existujú broskyne na dotyk zamatové (s jemnými chĺpkami) a s hladkou šupkou. Tie s hladkou šupkou nazývame nektarinky. Ich dužina je rovnaká ako dužina broskýň, no nektarinky majú hladkú šupku.
- Kôstky broskyne sú toxické, obsahujú tzv. amygdalín.
Aké broskyne sa oplatí kúpiť?
Vyberte si maďarskú odrodu! Najchutnejšie broskyne rastú práve tam. Avšak pokiaľ je už po sezóne alebo si ešte nemôžete kúpiť maďarskú broskyňu, vyberajte opatrne. Jednotlivé druhy broskýň je ťažké rozoznať, ale čím je šupka červenšia alebo ružovejšia, a čím lepšie vonia, tým je istejšie, že broskyňa bude sladká a šťavnatá. Ovocie dovezené zo zahraničia je zbierané ešte pred dozretím a dozrieva na dlhej ceste. Vyhýbajte sa broskyniam, ktoré majú narušený povrch, balenie - určite majú za sebou ťažkú cestu. Snažte si vybrať také ovocie, na ktorom vidieť, že je čerstvé.
Ako sa dá zistiť, že je ovocie čerstvé?
Broskyňa je čerstvá vtedy, keď stopka nie je suchá, ale zelená. Šupka je pritom pekná, ako dobre hydratovaná pokožka a nie vráskavá, odretá. Keď idete na nákup, pripravte sa na broskyne. Zoberte si so sebou škatuľu, aby ovocie malo dostatok miesta.
Najlepšie je konzumovať ich surové, ale poznáme veľa spôsobov, ako ich spracovať. Môžete z nich pripraviť zdravý lekvár, sú chutné v koláčoch a je naozaj dobré použiť ich aj pri príprave omáčok, alebo ovocných polievok. Broskyne dobre znášajú zmrazovanie, ale predtým ich rozmixujte, pretože celé ovocie neostane pekné a nebude ani chutné. Rozmixované a zmrazené broskyne môžete použiť rôznymi spôsobmi.
***Recepty pre vás ako darček***
Broskyňová maska na tvár
Čo potrebujete?
- 1 broskyňu,
- 1 vaječný bielok.
Postup prípravy:
Obidve ingrediencie vložte do vysokej nádoby, mixujte ich ponorným mixérom, kým nezískate homogénnu hmotu. Hmotu opatrne naneste na tvár a dekolt. Nechajte pôsobiť 30 minút, následne opláchnite studenou vodou.
Broskyňová maska je najvhodnejšia na suchú, dehydrovanú pokožku, ale môžete ju vyskúšať aj v prípade kombinovanej pokožky.
Broskyňová zmrzlina
Čo potrebujete?
- 3 veľké broskyne,
- 2 dl kokosového mlieka,
- 0,5 dl smotany na šľahanie,
- citrónovú šťavu z polovice citrónu (pokiaľ citrón pochádza z overeného hospodárstva, použite aj šupku).
Postup prípravy:
Odkôstkujte broskyne a spolu s kokosovým mliekom dajte do mixéra. Mixujte, kým broskyne úplne splynú s kokosovým mliekom. Pridajte smotanu na šľahanie a nakoniec citrónovú šťavu po kvapkách. Hotovú masu naložte do veľkej umelohmotnej misky s vekom a dajte to do mrazničky. Po hodine misu vyberte hmotu dobre premiešajte a opäť dajte do mrazničky. O ďalšiu hodinu masu premiešajte znovu. Potom ju chlaďte osem hodín. Zmrzlinu servírujte v kornúte, alebo v pohári.
Pripomienky
Pre pridanie komentáru musíte byť prihlásený!