Susedovie kuchyňa je vždy “zelenšia”
susedovie kuchyňa je vždy “zelenšia”

Susedovie kuchyňa je vždy “zelenšia”



Šetrite šikovne!

Nech je aj vaša kuchyňa “zelená”! V nasledujúcich riadkoch vám poskytnem niekoľko praktických tipov, pomocou ktorých môžete viesť skutočne vedome ekologickú a zelenú domácnosť, navyše aj ušetríte.

7 tipov pre zelenú kuchyňu

  1. Na uskladnenie rôznych vecí používajte sklenené zaváraninové fľaše, vyhýbajte sa plastovým dózam. Spomínané fľaše majú dlhú životnosť a zmestí sa do nich pomerne veľké množstvo vecí.
  1. Používajte vlastnoručne vyrobené čistiace prostriedky.

Pozrime sa na to, z ktorých zložiek si ich vieme pripraviť:

  • soda bikarbona (odstránenie pachov, čistenie, dezinfikácia)
  • sóda na pranie (všeobecný čistiaci prostriedok, odmasťovanie)
  • pracie orechy (môžete z nich vyrobiť prostriedok na umývanie, pranie, šampón)
  • ocot (odstránenie vodného kameňa, dezinfikácia, čistenie)
  • citrónová šťava (odstránenie vodného kameňa)
  • citrónový esenciálny olej (dezinfikácia, čistenie, prevoňanie ovzdušia)
  • čajovníkový esenciálny olej (dezinfikácia, čistenie, prevoňanie)
  • levanduľový esenciálny olej (dezinfikácia, čistenie, prevoňanie)
  1. Vytvorte si vlastnú bylinkovú záhradu na kuchynskom okne. Je to dokonalé miesto pre rastlinky, pretože cez okno sa im dostáva veľa slnečného svetla a môžete si dlho užívať pohľad na krásne zelené bylinky, navyše môžete na prípravu jedál použiť vždy čerstvé.
  • Bazalka: rastlina vyžadujúca priemerné svetlo a vlhkosť, neodpustiteľná bylina stredomorskej kuchyne.
  • Oregano: v prvom roku potrebuje veľa vody, neskôr už menej, rastlina má veľmi rada svetlo a teplo, dobre znáša sucho. Neobľubuje vodou zmáčanú zeminu.
  • Rozmarín: miluje teplo, dobre znáša aj sucho. Neobľubuje vodou zmáčanú zeminu. Je vynikajúci k pečenému mäsu, novým zemiakom pečeným na plechu.
  • Pažítka: rastlina vyžadujúca priemerné svetlo a vlhkosť, možno ju použiť pri príprave mnohých jedál.
  • Petržlen (vňať): rastlina vyžadujúca veľa vody, nemožno ju nechať vyschnúť. Neoddeliteľná súčasť napr. maďarskej kuchyne.
  1. Namiesto papierových utierok používajte textilné utierky, ktoré možno prať. Toto je opatrenie na zníženie nákladov, na ktoré ste skôr ani nepomysleli. Nielenže ušetríte veľa peňazí, ale tiež chránite životné prostredie. Je dôležité namočiť utierky v umývadle každú noc do vody s octom a sódou na pranie. Takto ju zároveň aj dezinfikujete.
  1. Použite do umývačky riadu sódu na pranie, namiesto tabliet, alebo syntetických saponátov, ocot namiesto prostriedku na oplach. Váš riad bude rovnako krásny, ale pre svoje prostredie takto urobíte veľa.
  1. Trieďte odpad! Konajte tak aj v tom prípade, keď odvoz odpadu zatiaľ neodváža triedený odpad zvlášť. Zoberte odpad do zberného kontajnera, neľutujte na to čas. Máme jednu planétu, musíme si na ňu dávať pozor!
  1. Používajte nákupné tašky, alebo košíky z recyklovaných látok! Už sa ani nepamätám, kedy som si pri pokladni naposledy pýtala plastovú tašku. Ani vy tak nerobte, nemíňajte na to peniaze. Pokiaľ sa však tomu neviete vyhnúť, použite ju opätovne niekoľkokrát. Takéto tašky patria do triedeného odpadu.

+1 tip
Urobte si týždenný plán stravovania! Vytvorte menu spolu s členmi rodiny! Môžete to urobiť ako zábavnú činnosť v rámci hry, okrem toho budú možno splnené aj nejaké sny vašich detí. Zároveň si môžete takto lepšie naplánovať aj náklady.

***Recept, ako darček pre vás***


Všeobecný čistiaci sprej do kuchyne


Čo budete potrebovať?


Príprava a použitie:

K vode pridajte ocot a niekoľko kvapiek z každého z vymenovaných esenciálnych olejov. Pred použitím zmes dôkladne premiešajte (zatrepte fľašou). Týmto prostriedkom môžete nastriekať pracovný pult, umývačku riadu, sporák. Nechajte chvíľku pôsobiť, aby zmes naplno rozvinula svoje účinky. Takto sa môžete zbaviť aj pripálených nečistôt na sporáku.

Jemnou utierkou prípravok zotrite z povrchov. Vyskúšajte utierky s mikrovláknami: aj samotné už účinne čistia, dlho vydržia a dajú sa aj prať. (Napr. nimi môžete umývať okná bez použitia chemikálií).

Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho s Vašimi známymi, aby si ho mohli prečítať aj oni.

Pripomienky

Pre pridanie komentáru musíte byť prihlásený!



Ceníme si Vašu vernosť!

Éra zliav počítaných v percentách sa skončila, pretože chceme, aby ste ako člen Manna Klubu získali nenapodobiteľnú starostlivosť a ešte viac výhod. Manna Klub sme vytvorili práve preto, aby boli pre Vás pripravené aktuálne ponuky čo najprehľadnejšie.

Zistite viac