
Bez mäsa - zdravo?
Vega, vegán, vegetarián
Pokračujem v sérii v súvislosti so zdravým stravovaním. Ďalším v poradí je vegetariánstvo. Počujeme o tom veľa, ale aká je realita? Jedno je isté, určite to nie je iba o tom, že nekonzumujeme mäso. Ste zvedaví? Čítajte ďalej!
Trochu vegahistórie
Táto forma výživy sa prvýkrát objavila v Indii. Avšak aj v starovekom Grécku boli ľudia otvorení tejto strave a aj ju aplikovali. V oboch krajinách nekonzumovali mäso skôr z náboženského presvedčenia, ako zo zdravotných dôvodov. Medzi prvých zástupcov tejto stravy patrili také osobnosti ako Leonardo da Vinci, George Bernard Shaw, Lev Tolstoy alebo Mahatma Gandhi.
Prvé písomné zmienky o vegetariánstve sú už v Biblii, keď Daniel a jeho spoločníci nechceli, aby sa prezradilo, že sú židia, a nekonzumovali mäso.
Táto forma stravovania bola rozšírená aj v mnohých rehoľných rádoch, no skôr to bola pomoc pre asketický spôsob života.
Viery
Vegetariánska strava je požiadavkou v mnohých náboženstvách. Predpokladá sa, že konzumácia mäsa prináša zlú karmu. Asketizmus môže byť tiež príčinou nábožensky uvedomelého vegetariánstva. Existujú náboženstvá, v ktorých nie je obmedzená konzumácia mäsa, ale definujú druh mäsa, vyžadujú jeho „čistotu“ (napr. židovské náboženstvo, hinduizmus).
Jeho druhy a smery
Vegeteriánstvo má niekoľko smerov, rozdiel medzi ktorými spočíva v tom, že aký je pomer jedál živočíšneho pôvodu popri konzumovanej rastlinnej strave.
Tradicionálne vegetariánstvo:
- Semivegetariánstvo: Paleta základných surovín živočíšneho pôvodu je doplnená o kuracie mäso a ryby.
- Lakto-ovo vegetariánstvo: Okrem rastlín je povolená konzumácia vajec, mlieka a mliečnych výrobkov.
- Ovo-vegetariánstvo: Okrem rastlín je povolená konzumácia vajec, no mlieko už nie .
- Lacto-vegetarianizmus: Okrem rastlín je povolená konzumácia vajec, mlieka a mliečnych výrobkov, ale nič iné, čo je živočíšneho pôvodu.
- Vegánstvo: Pokiaľ zvolíte tento druh výživy, môžete konzumovať pokrmy výlučne rastlinného pôvodu. Táto forma stravovania je doslova vegetariánstvom.
Vegetariánstvo typu A:
- Frutariáni: konzumujú výlučne iba ovocie (Toto je prijateľné iba v prípade krátkej diéty, ale z dlhodobého hľadiska je to nebezpečné!)
- Makrobiotická strava: Základ stravy tvoria plnohodnotné obiloviny, ktoré môžu byť doplnené zeleninou, strukovinami. V 10-stupňovej výživovej pyramíde končí rad ovocím a olejnatými semenami. Cieľom nasledovateľov tohto smeru je prejsť od tradičnej výživy na najvyššiu úroveň, kedy sa konzumujú iba semená a liečivé bylinné čaje.
- Reformná strava: veľmi stručne napísané, strava neobsahujúca mäso, tuk a rafinovaný cukor, bez umelých potravinových prísad a konzervačných látok.
- Surová strava: Strava, počas ktorej sa konzumujú iba čerstvé rastlinné pokrmy. Základnou filozofiou prívržencov tejto stravy je, že všetky zvieratá konzumujú jedlo v prirodzenej forme, bez akéhokoľvek spracovania, pečenia alebo varenia.
Vegáni (použitie termínu vegán je jednoznačnejšie, pretože pojem „vegetarián“ sa často používa ako súhrnný názov pre rôzne vegetariánske spôsoby stravovania, bez toho, aby bol špecifikovaný konkrétny typ vegetariánstva) sa snažia žiť tak, aby živým tvorom vo svojom okolí spôsobili čo najmenej utrpenia. Dohliadajú na to, aby nenakupovali od spoločností, ktoré vykorisťujú a využívajú zvieratá. Odmietajú tiež výrobky, ktoré boli testované na zvieratách a nenosia ani kožušiny. Takže vo svojej duchovnosti nasledujú cestu, po ktorej sa vydali v rámci výživy. (A áno, našťastie aj väčšina nevegánskeho sveta odmieta testy na zvieratách a nosenie kožušín).
Vegetariánska pyramída
Správny vegánsky životný štýl sa musí rozvíjať aj pomaly. Je potrebné pripraviť sa na to, aby aj telo mohlo sledovať zmeny.
Hlavnou funkciou pyramídy je poskytnúť telu podľa možnosti primerané množstvo všetkých dôležitých živín.
- Na spodku pyramídy dostali miesto obilniny, z ktorých by sme mali konzumovať denne 6 porcií.
- Nad nimi sú strukoviny, orechové plody a potraviny bohaté na proteíny. Z nich je potrebných aspoň 5 dávok denne.
- V strede pyramídy sa nachádza zelenina. Odporúčajú sa 4 dávky denne.
- Nad zeleninou v užšom páse je ovocie, k ktorého odporúčaná dávka sú 2 porcie denne.
- Na vrchole pyramídy v najmenšej kolonke sú tuky a oleje, svojou 1 dennou dávkou.
Výhody vegetariánskej stravy
Je stúpenci zriedkavo ochorejú na bežné civilizačné ochorenia, a stravou možno zmierniť:
- cukrovku - diabetes
- ťažkosti obehového systému
- nádorové zmeny
- príznaky artritídy
- riziko vzniku obličkových a žlčníkových kameňov
Nevýhody vegetariánskej stravy
- môžu sa prejaviť stavy nedostatku: (napr. chudokrvnosť)
- nedostatok vitamínu B12
- nedostatočné vstrebávanie železa
- z niektorých esenciálnych aminokyselín majú rastliny nižší obsah
- znížený príjem Ca (vápnik)
- pomer omega3/omega6 mastných kyselín nie je dostatočný
- škodlivé látky: rastliny môžu obsahovať väčšie množstvo dusičnanov, resp. vyšší obsah olova
- škodliví látky prírodného pôvodu: solanín (v zelených, alebo vyklíčených zemiakoch), strumigény (kel, ružičkový kel)
Existujú také látky, ktoré vegetariáni nekonzumujú: určité “E” látky, pretože môžu byť živočíšneho pôvodu, napr. kyselina palmitová, pepsín, glycerol, želatína, napr. 120,140,141,153, atď.
Prípadne existujú aj potraviny takého pôvodu, ako napríklad rafinovaný cukor: počas odstránenia melasy sa používa spódium (kostné uhlie).
Diskusia
Podľa vegetariánov človek nemôže byť dravcom, pretože nie je tak stavaný, žalúdok, črevá a ani chrup nemá taký, ako majú dravci. Človek nemá ani trháky, takže môže byť iba bylinožravcom.
Podľa tvrdení opozičného tábora je človek všežravec, na čo poukazuje aj dĺžka čriev v ľudskom tele. Ľudský žalúdok nie je prispôsobený na to, aby sme konzumovali iba rastliny. Potvrdzujú to faktami, že žalúdok iných bylinožravcov funguje inak, ako ľudský. Napríklad kravy majú zložený žalúdok, sú to prežúvavce.
Pripomienky
Pre pridanie komentáru musíte byť prihlásený!