Tekvicová krémová polievka je vyslovene jesenným jedlom, ktoré zahreje, nabije a vďaka svojim tisícim vôňam navodí dobrú náladu.
Už aj samotný pohľad na tekvicu na pečenie nám okamžite pripomenie jeseň, vďaka svojej vôni a mnohostrannosti použitia je zase v tomto ročnom období skutočným miláčikom. Jej krémová konzistencia a sladkastá chuť ju robí ideálnou na prípravu polievky. Tekvica na pečenie, okrem toho, že má mimoriadne príjemnú chuť, je aj skutočnou živinou počas chladnejších dní: obsahuje betakarotén, „predlátku“ vitamínu A, ktorý je nevyhnutný pre dobrý zrak, a ktorý jej dodáva oranžovú farbu. Okrem toho má aj mimoriadne vysoký obsah vitamínu C, ktorý podporuje imunitný systém v období častých jesenných prechladnutí a vírusov.
Nasledujúci recept je receptom na veľmi sofistikovanú, bohatú, vegánsku, tekvicovú krémovú polievku, ktorou môžete osviežiť jesenné menu.
Prísady:
- 1,5 kg tekvice na pečenie
- Soľ, čierne korenie, muškátový oriešok a tymián
- 2 zemiaky
- 2 červené jablká
- 1 cibuľa
- 2 polievkové lyžice trstinového alebo hnedého cukru
- šťava z 1 malého pomaranča
- 1,5 litra zeleninového bujónu
- 1 dl kokosovej smotany
- 4 polievkové lyžice kokosového oleja
Príprava:
1. Prvým krokom bude upečenie tekvice.
2. Tekvicu rozrežte na dve, alebo štyri časti, odstráňte jadierka a vložte do rúry na trištvrte hodiny.
3. Za tento čas môžete pripraviť základ polievky: studený kokosový olej a cibuľu s tymiánom poduste do mäkka, dobré to bude vtedy, keď sa cibuľa opečie do sklovita.
4. Keď ste hotoví, pridajte cukor a za stáleho miešania varte ešte pár minút, aby cukor skaramelizoval.
5. Prilejte zeleninový bujón, pridajte zemiaky aj jablká nakrájané na kocky, potom varte dovtedy, kým zemiaky nebudú mäkké.
6. Keď je to hotové, počkajte štvrť hodinu, aby polievka trochu vychladla, a aby ste ju mohli tyčovým mixérom rozmixovať.
7. Mixujte ju spolu s vyškrabanou dužinou upečenej tekvice a šťavou z pomarančov, potom ju nechajte vychladnúť.
Pri podávaní ju môžete pokropiť trochou tekvicového oleja a posypať opraženými tekvicovými jadierkami, ale ak túžite po výdatnejšej polievke, môžete ju posypať aj nastrúhaným vegánskym syrom. Je dokonalým farebným jesenným jedlom za studena aj za tepla. Výborne sa k nej hodí hrianka, ale aj sama o sebe dostatočne zasýti. Veľkou výhodou tekvicovej krémovej polievky je, že ju môžete pripraviť aj predošlý deň, a pokiaľ ju budete skladovať v chladničke, na druhý deň, kedy chute spolu dozrejú, bude ešte chutnejšia.
Pokiaľ sa chcete dostať do ešte hlbšej jesennej nálady, potom si po zjedení zahrievajúcej krémovej polievky, rozmaznajte tekvicou aj svoju pleť. Vložte päť polievkových lyžíc dužiny tekvice na pečenie do misky, pridajte 8 kvapiek Manna 100% čistého arganového oleja a 1 kvapku čajovníkového oleja, zmiešajte, potom si hmotu naneste na tvár a nechajte ju pôsobiť 20-25 minút. Krémový zábal naplní vašu pleť živinami, vlhkosť z tekvice ju zase hĺbkovo hydratuje. Pokiaľ chcete túto atmosféru ešte viac zdokonaliť, tak počas pečenia – varenia a skrášľovania sa odparujte Manna 100% čistý, neriedený pomarančový esenciálny olej.
Pripomienky
Pre pridanie komentáru musíte byť prihlásený!